Un oficial guvernamental elen a declarat, pentru ‘Kathimerini’, că printre propunerile discutate cu creditorii internaţionali se află impunerea unei taxe speciale pe tranzacţiile bancare, într-un procentaj care va depinde de scutirile ce se vor aplica. Această taxă ar urma să aducă anual la buget 300 – 600 milioane de euro.
Datele disponibile arată că nivelul anual al taxei pe tranzacţiile bancare depăşeşte 660 milioane de euro, dar Guvernul va excepta probabil tranzacţiile cu cardul, cum ar fi retragerile de numerar de la ATM-uri, ţinând cont că autorităţile de la Atena promovează folosirea cardurilor pentru combaterea evaziunii fiscale.
De asemenea, Executivul a propus reducerea TVA cu trei puncte procentuale la plăţile cu cardul, dar creditorii internaţionali se opun unei astfel de măsuri, considerând că ar cauza bugetului pierderi anuale estimate la 6,5 miliarde de euro. Reprezentanţii UE, BCE şi FMI au propus TVA de 18 – 20% şi de 8% pentru alimente, medicamente şi cărţi.
Grecia negociază de mai multe luni cu creditorii internaţionali un acord care să permită deblocarea unei noi tranşe din programul de asistenţă. Însă, până acum, progresele realizate în cursul negocierilor au fost modeste, din cauză că autorităţile de la Atena refuză să adopte măsurile de reducere a pensiilor şi reformele de pe piaţa muncii cerute de creditori, care ar contraveni cu promisiunile făcute de acestea în perioada alegerilor.