Grecia vrea să rostogolească o parte din datoriile emise pentru susţinerea băncilor

Economica.net
14 10. 2013
greci_99461800

Exclusă de pe pieţele financiare după 2010, Grecia a fost ţinută pe linia de plutire graţie unor împrumuturi în valoare de 240 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Potrivit ultimului program de sprijin, Grecia va fi finanţată până în a doua jumătate a anului următor, când autorităţile de la Atena speră să revină pe pieţele financiare.

FMI şi autorităţile de la Atena estimează că Grecia se confruntă cu un deficit de finanţare de aproape 11 miliarde de euro pentru 2014-2015. Pentru anul 2014 Comisia Europeană estimează deficitul de finanţare la 3,8 miliarde de euro în timp ce estimările FMI se ridică la 4,4 miliarde de euro.

‘Ne gândim să rostogolim bondurile emise de Ministerul de Finanţe, în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de euro. În acest fel vom acoperi o parte din deficitul de finanţare’, a declarat Yannis Stournaras într-un interviu acordat cotidianului financiar Naftemporiki.

Autorităţile de la Atena au emis obligaţiuni în 2009 pentru a sprijini cu lichidităţi băncile elene în timpul crizei globale. În schimbul sprijinului, Guvernul a primit acţiuni preferenţiale la bănci.

Întrebat dacă obligaţiunile greceşti deţinute de băncile centrale din zona euro ar putea fi şi ele rostogolite pentru a acoperi deficitul de finanţare, Stournaras a răspuns că acest lucru este inclus în acordul din luna noiembrie 2012. Banca Central Europeană şi alte bănci centrale din zona euro au obligaţiuni guvernamentale în valoare de 19 miliarde de euro, dintre care titluri în valoare de 10 miliarde de euro ajung la maturitate în 2014.

Creditorii internaţionali au fost de acord să ajute Grecia prin reducerea costurilor de finanţare sau prelungirea perioadei de relansare a creditelor, cu condiţia să îndeplinească ţintele fixate pentru acest an. Stournaras a precizat că Grecia lucrează la o soluţie care prevede extinderea acestor împrumuturi până la 50 de ani, urmând că o decizie să fie luată de Eurogrup în luna noiembrie.

Până acum, Grecia a beneficiat de două programe de ajutor, în valoare totală de aproximativ 240 miliarde de euro. Luna trecută, şeful miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jeroen Dijsselbloem, a declarat că problemele financiare ale Greciei nu se vor termina în 2014 şi în consecinţă ţara va avea nevoie de un ajutor suplimentar din partea zonei euro înainte de a reveni pe pieţele financiare