Pe 16 iunie, grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei, după o dispută pe tema datoriilor părţii ucrainene. În 2013, reţeaua de gazoducte din Ucraina a asigurat tranzitul pentru 65 din cele 133 de miliarde metri cubi de gaze naturale ruseşti achiziţionate de ţările din UE.
Într-o scrisoare trimisă comisarului european pentru energie, Gunther Oettinger, ministrul grec al Energiei, Yannis Maniatis, a propus înfiinţarea unui mecanism de urgenţă la nivelul UE, care să ofere siguranţa că acele cantităţi în exces de gaz natural lichefiat ieftin sunt rezervate pentru statele membre UE care au deficienţe în aprovizionarea cu gaze naturale, în loc să fie trimise spre alte destinaţii.
Anterior, Maniatis a avertizat că există riscul ca în iarna acestui an să apară întreruperi semnificative în aprovizionarea Europei cu gaze naturale, adăugând că Grecia şi alte ţări din Balcani ar fi lovite mai grav decât alte pieţe europene.
‘Am luat această iniţiativă, astfel încât Europa să lanseze un mecanism comun de solidaritate, care va asigura aprovizionarea cu gaz natural lichefiat în cazul opririi livrărilor’, a declarat, joi, Maniatis, pentru Reuters.
Grecia importă aproximativ 60% din necesarul său de gaze naturale din Rusia via Ucraina. De asemenea, importă gaze naturale din Azerbaidjan via Turcia şi dispune şi de o facilitate internă de stocare a GNL.