‘În băncile elveţiene, care sunt câştigătoarele evaziunii fiscale din Europa, grecii deţin depozite de 200 de miliarde de euro, iar Grecia este marea învinsă în lupta cu evaziunea fiscală’, susţine ziarul austriac.
Este prezentat cazul unui celebru grup industrial, cu o cifră de afaceri de miliarde de dolari, care şi-a mutat sediul central în Elveţia, un exemplu urmat de alte companii multinaţionale, ceea ce, în Franţa, a dus la pierderi de peste 30 miliarde de euro anual.
De asemenea ‘Der Standard’ analizează cazul companiilor offshore, mai ales în Insulele Cayman, unde 18.000 de astfel de firme sunt înregistrate într-o clădire cu patru etaje, sau în Delaware, unde americanii au propriul lor paradis fiscal şi unde, într-o singură clădire, sunt înregistrate 285.000 de companii, fiind secretă identitatea proprietarilor acestora.
Parlamentul Greciei a aprobat în ianuarie un proiect de lege care vizează înăsprirea regimului de impozitare a angajaţilor cu profesii liberale, condiţie prealabilă pentru ca Grecia să continue să primească împrumuturi de la Uniunea Europeană. Legea vizează atragerea de bani în seifurile statului de aproximativ 2,5 miliarde de euro în 2013 şi prevede creşterea impozitelor pentru lucrătorii cu profesii liberale, consideraţi campioni la evaziune fiscală.
Grecia, care în 2010 a devenit prima ţară din zona euro care a cerut ajutor extern, nu reuşeşte să revină pe creştere, chiar dacă a primit două pachete de asistenţă financiară totalizând 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) şi o reducere a datoriei de aproximativ 100 de miliarde de euro.