Grecii de la HELLENiQ Energy își deschid firmă de regenerabile în România

HELLENiQ Energy, la origine o companie petrolieră din Grecia, dar care a intrat pe segmentul de regenerabile, și-a deschis firmă în România, după ce a cumpărat proiecte de sute de MW în fotovoltaic la noi în țară.
Mihai Nicuţ - vin, 28 iun. 2024, 09:20
Grecii de la HELLENiQ Energy își deschid firmă de regenerabile în România

În 28 mai a fost înființată la Registrul Comerțului compania HELLENiQ RES România SRL, cu obiect principal de activitate “activități ale holdingurilor”, și cu un capital social de un milion de lei. Compania din România a fost fondată de Helleniq Renewables Single Member din Grecia, cu durată de funcțiuonare nelimitată și cu administratori patru persoane din Grecia.

HELLENiQ Energy este, la bază, o companie activă pe segmentul de rafinare și distribuție de carburanți pe piața din Grecia, datînd din 1958, odată cu inaugurarea primei rafinării de petrol din Grecia. Și-a schimbat însă orientarea către energia verde în ultimii ani și chiar și-a schimbat numele din Hellenic Petroleum.

HELLENiQ Energy a intrat pe piața românească de energie regenerabilă anul trecut, prin achiziționarea a patru proiecte fotovoltaice, totalizând 211 MW, de la Mytilineos, potrivit unui anunț făcut atunci la Bursa din Atena.

Conform înțelegerii dintre cele două companii grecești, HELLENiQ Energy va prelua efectiv capacitățile de producție după ce acestea vor deveni operaționale. La acel moment, s-a spus că proiectele se află într-un stadiu avansat și se așteaptă ca acestea să se conecteze la rețeaua locală treptat, până la sfârșitul lunii septembrie a anului 2025.

Se așteaptă ca centralele fotovoltaice propuse să acopere consumul a 100.000 de gospodării din România, cu o producție anuală estimată la peste 300 GWh.

În plus, HELLENiQ Energy a declarat atunci că a încheiat un acord preliminar cu un grup pe care nu l-a numit pentru dezvoltarea a 600 MW de energie fotovoltaică în România.

 

Te-ar mai putea interesa și
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară, peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie (prognoză)
Debitul maxim al fluviului Dunărea la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) se va situa peste mediile multianuale în lunile iulie, august şi septembrie, în timp ce regimul hidrologic pe......
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua grupare poate schimba politica europeană”
Viktor Orban anunţă o noua alianţă cu partidele populiste din Austria şi Cehia: „O nouă epocă începe. Noua ...
Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu partidele populiste din Austria şi Republica Cehă ...
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
BVB – Capitalizarea a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei
Capitalizarea Bursei de Valori Bucureşti (BVB) a crescut, în această săptămână, cu 1,73 miliarde de lei, la 339,905 ...
Am pierdut lupta cu AI? Statisticile arată că majoritatea angajaților vor să dea mâna cu Inteligența Artificială. Tu ce ai face?
Am pierdut lupta cu AI? Statisticile arată că majoritatea angajaților vor să dea mâna cu Inteligența Artificială. ...
Aproape 60% din angajații din întreaga lume văd în dezvoltarea AI un punct de referință și au de gând să se recalifice ...