ProdLacta Braşov, deţinută în proporţie de 23,45% de compania greacă Olympus Dairy Industry, dar şi de ASMP Prodlacta (41,75% din acţiuni) şi statul român prin AVAS (18,14%) a raportat în primele şase luni ale anului o scădere a cifrei de afaceri de aproape 4 ori faţă de perioada similară a anului trecut, până la 3,49 de milioane de lei, potrivit raportului financiar al companiei. Vânzările producătorului de lactate din Braşov au scăzut cu 76%, de la o valoare de peste 13 milioane de lei, la 3 milioane de lei.
Capitalul propriu al societăţii a scăzut cu peste 4,5 milioane de lei, ca urmare a înregistrării rezultatelor nefavorabile de la finele lui 2011, în timp ce datoriile ce trebuie plătite pe termen scurt, de până la un an, au crescut cu peste 2,4 milioane de lei, până la 28,4 milioane de lei, „datorită lipsei de lichidităţi şi a neplăţilor către furnizori”. Compania şi-a plătit însă ratele scadente la contractele de leasing aflate în desfăşurare, astfel că datoria pe termen lung a scăzut cu 3%, până la 7,9 milioane de lei.
ProdLacta Braşov a intrat în insolvenţă în noiembrie 2011, iar luna aceasta acţionarii au aprobat planul de reorganizare.
În timp ce situaţia financiară de la ProdLacta Braşov nu este tocmai favorabilă, cu vânzările de iaurt grecesc Olympus se descurcă bine. Ilias Pliatsikas, director general adjunct al companiei estimează pentru anul acesta o cifră de afaceri de 45 de milioane de euro şi mizează pe faptul că vor înregistra profit, la doar un an de la inaugurarea fabricii de lactate de la Halchiu.
Grecii de la Olympus au intrat pe piaţa locală în 1999, având o unitate de procesare a laptelui în Baraolt, Covasna. În 2011, compania a inaugurat la Halchiu, în judeţul Braşov, cea mai mare fabrică de lactate din România, în urma unei investiţii greenfield de aproximativ 55 de milioane de euro.