Grecii de la Piraeus vor să vândă subsidiarele din România – director general

Economica.net
08 06. 2017
500_85_piraeus_bank_30353300

‘Conform viziunii noastre, trebui să fim cea mai credibilă bancă din Grecia. Planul nostru strategic este gândit temeinic, nu este o himeră. Obiectivele noastre pot fi realizate deşi sunt dificile’, a declarat Christos Megalou, care anterior a fost director general al Eurobank.

Piraeus Bank, deţinută în proporţie de 26,2% de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei (HFSF), a raportat recent pierderi nete de şase milioane de euro în primul trimestru din 2017, ca urmare a provizioanelor pentru creditele neperformante.

Pe lângă reducerea expunerii externe, grupul bancar elen vrea să vândă şi alte active, inclusiv o participaţie de 40% în compania de transport naval Hellenic Seaways şi o participaţie de 33% în fermele piscicole Nireus Aquaculture şi Selonda, a declarat Christos Megalou, care a preluat în aprilie conducerea Piraeus.

Banca va crea o divizie separată, numită ‘Piraeus Legacy Unit,’ ca parte a eforturilor de curăţare a bilanţului.

Piraeus Bank va rămâne ‘banca viabilă’, cu active ponderate la risc în valoare de 28 de miliarde de euro şi o rată a creditelor neperformante de 2%, care va cuprinde operaţiunile de retail, corporate banking şi administrarea activelor. Cealaltă divizie, cu active ponderate la risc în valoare de 25 de miliarde de euro şi o rată a creditelor neperformante de 64%, va include operaţiunile care nu sunt de bază şi cele internaţionale care sunt scoase la vânzare. Scopul aceste divizii îl reprezintă reducerea portofoliului de credite neperformante prin vânzări şi restructurări.

Până în 2020, Piraeus vrea să-şi reducă portofoliul de credite neperformante sub 20 de miliarde de euro, de la 33,3 miliarde de euro în primul trimestru din 2017.

Piraeus, a cărei capitalizare bursieră se situează în prezent la aproximativ 1,8 miliarde de euro, vrea de asemenea să ramburseze către HFSF obligaţiuni convertibile contingente (CoCos) în valoare de două miliarde de euro. Fondurile au fost injectate în cadrul recapitalizării băncii, în urmă cu doi ani.

Marile bănci elene trebuie să adopte mai rapid măsuri pentru a-şi curăţa bilanţurile de stocul uriaş de credite neperformante, astfel putând să sprijine redresarea economiei şi să pună sistemul bancar pe o bază solidă, susţin analiştii. Aceştia avertizează că incapacitatea instituţiilor financiare de a reduce nivelul creditelor neperformante riscă să alimenteze incertitudinile privind capitalul băncilor elene, să întârzie accesul lor la pieţele de capital şi va descuraja investitorii.

Cele patru mari bănci greceşti – Piraeus Bank, National Bank of Greece, Alpha şi Eurobank – sunt prezente şi pe piaţa din România.