Grecii mai tremură câteva zile. Săptămâna viitoare află dacă dau faliment
Creditorii privaţi ai Greciei şi guvernul grec sunt aproape de finalizarea unui acord voluntar de restructurare a datoriei, care se aşteaptă să fie încheiat săptămâna viitoare, a anunţat sâmbătă Institutul Internaţional de Finanţe, după o nouă întâlnire la Atena cu premierul grec Lucas Papademos şi ministrul său de finanţe Evangelos Venizelos.
Atena speră să poată prezenta cadrul unui acord la summit-ul european de luni în vederea unei susţineri din partea partenerilor săi şi instituţiilor din zona euro şi FMI, care insistă ca operaţiunea să ducă în final la scăderea datoriei suverane a Greciei în jurul valorii de 120% din PIB în 2020, faţă de 160% în prezent. Iniţial, s-a spus că un acord va fi semnat duminică.
Capacitatea Greciei de a evita intrarea în incapacitate de plată depinde de rezultatul acestor negocieri şi de relaţiile interdependente cu creditorii instituţionali pentru a obţine deblocarea unui al doilea plan de salvare de 130 de miliarde de euro. Pentru a ajunge la al doilea plan de salvare, grecii trebuie însă să ajungă la un acord cu creditorii privaţi referitor la o restrucurare a până la 70% a datoriei publice. Suma care este în discuţie: circa 206 miliarde de euro. Autorităţile elene nu au fost iniţial de acord cu nivelul dobânzii la care se vor emite noile obligaţiuni ce vor restructura această datorie.
Investitorii care deţin obligaţiuni elene au anunţat că cele două părţi finalizează un acord bazat pe o propunere a preşedintelui grupului miniştrilor de Finanţe din zona euro, Jean-Claude Juncker.
Afirmaţiile sugerează că cererea lui Juncker pentru o dobândă sub 4% la obligaţiunile cu maturitate mai lungă care vor fi oferite de statul elen la schimb cu obligaţiuni existente, în cadrul acordului de reducere a datoriilor cu 50%, a fost acceptată de creditori.