Grecii, obligaţi să vândă în acest an compania petrolieră naţională. Cât de mare e Hellenic Petroleum
Grecia a anunţat săptămâna trecută că a demarat o procedură de licitaţie internaţională pentru vânzarea unui pachet majoritar de acţiuni la compania de rafinare Hellenic Petroleum, în conformitate cu acordul convenit cu creditorii internaţionali, atunci când ţara a avut nevoie de bailout ca să nu dea faliment.
Agenţia de privatizare din Grecia (HRDAF) a precizat că va vinde un pachet de 50,1% din acţiunile Hellenic Petroleum, iar părţile interesate (care trebuie să aibă o experienţă de cel puţin trei ani în industria de petrol şi gaze) trebuie să îşi exprime interesul până la data de 18 mai. Potrivit unui document publicat pe pagina de Internet a HRDAF, procedura de licitaţie se va desfăşura în două faze: una de preselecţie şi una de depunere a ofertelor angajante. HRDAF a precizat că tranzacţia va fi doar în numerar.
Cine vinde
Cel mai mare acţionar al Hellenic Petroleum nu este statul, ci Paneuropean Oil and Industrial Holding, o firmă a Latsis Group, o afacere de familie fondată de un magnat grec, Yiannis Latsis, care a murit în 2003, cu o avere de 16 miliarde de dolari. Grupul Latsis deţine o participaţie de 45,5% din Hellenic Petroleum. Statul grec este al doilea acţionar, cu 35,5%.
Cei doi acţionari au fost de acord ca, împreună, să scoată la vânzare pachete de acţiuni astfel încât, cumulat, să fie vândut 50,1% din capitalul Hellenic Petroleum. Pachetul pe care fiecare dintre cei doi acţionari principali îl va vinde va fi decis la o dată ulterioară, atunci când investitorii de pe lista scurtă vor fi invitaţi să depună oferte angajante.
Hellenic Petroleum se vinde ca urmare a angajamentului asumat de statul elen în 2015, parte a ultimului program de bailout de 86 de miliarde de dolari, convenit în 2015 cu creditorii internaţionali. În schimbul acestui program, care a inclus ştergerea unor datorii, eşalonarea altora li acordarea de noi împrumuturi, Grecia a promis să vândă o parte din activele deţinute de stat.
Grecia a strâns aproximativ 4,7 miliarde de euro din privatizări începând din 2010, când a semnat primul acord de asistenţă cu creditorii internaţionali, iar obiectivul autorităţilor de la Atena este să mai obţină alte trei miliarde euro până în 2019. Potrivit unor estimări din presă, valoarea de piaţă a companiei petroliere ar fi de circa 2,6 miliarde de euro.
Cât de mare este Hellenic Petroleum
Răspunsul scurt: mai mare decât toate cele trei companiil petroliere din România care rafinează ţiţei la un loc, cu menţiunea că producţia de petrol a Greciei este infimă.
Hellenic operează trei rafinării în Grecia, toate în zona litorală, cu o capacitate nominală de rafinare de 17 milioane de tone doar în Grecia: Αspropyrgos, (lângă Atena), cu 7,5 milioane de tone, Elefsina (aproximativ în aceeaşi zonă) cu 5 milioane de tone şi Salonic, cu 4,5 milioane de tone. De asemenea, deţine şi rafinăria Okta din Macedonia, care are o capacitate de 2,5 milioane de tone. Deşi prima lor rafinărie datează din 1958, grecii au modernizat instalaţiile astfel că rafinăriile Hellenic au un indice Nelson combinat de 9,6- indicele Nelson măsoară gradul de complexitate al rafinăriilor, iar Europa are o medie de 7,8 (estimare BP, anul 2013).
Cea mai mare rafinărie din România, Petromidia, are o capacitate de 5 milioane de tone, iar alături de ea, cu Petrobrazi şi Rompetrol, capacitatea totada de rafinare a României este de circa 12 milioane de tone.
Pe partea de distribuţie, Hellenic operează în Grecia două branduri: EKO şi BP. În Grecia sunt circa 5.500 de benzinării, dintre care EKO deţine 907 şi BP 774, deci în total circa 1.700. În plus, Hellenic mai operează şi 15 depozite şi terminale, 23 de staţii de încărcare cu kerosen a avioanelor de pe principalele aeroporturi din Grecia, două fabrici de îmbuteliere de GPL şi o fabrică de uleiuri. Pe lângă acestea, mai are şi 287 de staţii în Cipru, Muntenegru, Macedonia, Bulgaria şi Serbia.
Citeşte şi:
Transgaz a pierdut. Grecia a acceptat oferta consorţiului condus de Snam pentru operatorul reţelei de gazoducte DESFA
De asemenea, Hellenic are şi activităţi petrochimice, cu o capacitate de producţie de 200.000 de tone pe an, fiind singurul producător din Grecia. 60% din producţie merge la export.
Hellenic deţine şi 50% din acţiunile Elpedison Power care, care deţine două centrale pe gaz cu o putere instalată de 810 MW, ceea ce face compania al doilea producător independent din Grecia. Mai are şi capacităţi de producţie din regenerabile, dar de mici dimensiuni: circa 8 MW în total.
Hellenic este acţionar cu 35% la DEPA, operatorul reţelei de gaze din Grecia, care la rândul său deţine DESFA. Aceasta din urmă administrează reţeaua de gazoducte mari şi terminalul de LNG de la Revithoussa, şi va fi vîndută unui consorţiu condus de compania italiană Snam.
Compania mai deţine şi două vase de transport de produse petroliere şi gaze lichefiate.
Cifrele
În 2017, rafinăriile Hellenic au produs 15 milioane de tone de produse petroliere, iar vânzările totale de produse rafinate au fost de 16 milioane de tone. Financiar, volumul vânzărilor s-a ridicat la 8 miliarde de euro, profitul operaţional EBITDA a fost de 851 de milioane de euro, iat profitul net ajustat a fost de 372 de milioane de euro. Datoriile companiei se ridică la 1,8 miliarde de euro.