54% dintre greci ar vota „nu” faţă de măsurile de austeritate, în timp ce votul pentru un acord cu creditorii străini ar aduna 33% din voturi, potrivit sondajului derulat în perioada 28-30 iunie.
Cu toate acestea, după ce s-a aflat de decizia autorităţilor elene de a închide băncile luni şi de a restricţiona circulaţia banilor, votul împotriva instituţiilor financiare internaţionale a pierdut teren, relevă rezultatele sondajului. Astfel, cei care au participat la sondaj înainte de decizia de duminică noapte privind închiderea băncii ar fi votat „nu” cu o majoritate de 57%, faţă de 30% pentru „da”, în timp ce rezultatele strânse după anunţ indică 46% „nu”, respectiv 37% „da”.
Votul negativ predomină în rândul susţinătorilor partidului de guvernământ Syriza (77%), ai parditului de extremă dreapta Zorii Aurii (80%) şi ai partidului comunist KKE (57%). De asemenea, votul „nu” este mai popular în rândul şomerilor (62%). Important de remarcat este că votul împotriva măsurilor de austeritate a strâns majorităţi în toate categoriile sociale: antreprenori, liber-profesionişti, pensionari şi angajaţi din sectorul public şi privat, respectiv casnice.
Simpatizanţii partidului de centru-dreapta Noua Democraţie, ai partidului pro-european To Potami şi ai formaţiunii de centru-stânga Pasok susţin încheierea unui acord cu creditorii străini în proporţie de 65%, 68%, respectiv 65%.
Sondajul a fost realizat de institutul ProRata şi anunţă o intenţie de vot de 86%. Jumătate dintre cei intervievaţi susţin decizia premierului Tsipras de a convoca un referendum, în timp ce 38% nu sunt de acord cu această variantă.