Potrivit Greenpeace, Executivul a încalcat reglementările europene prin acordarea acestui grant către Complexul Energetic Oltenia.
Reacția organizațiilor de mediu vine după ce pe 31 martie, prin Ordonanța de Urgență nr. 21, Guvernul a hotărât să acorde Complexului Energetic Oltenia (CEO) un grant de 241,4 milioane euro, înainte ca investigația Comisiei Europene referitoare la planul de restructurare a companiei să fie finalizată. Ordonanța a fost publicată în Moniturul Oficial în data de 2 aprilie 2021, intrând din aceeași zi în vigoare.
Greenpeace, Europe Beyond Coal și Bankwatch România au trimis o scrisoare comună pentru a semnala această încălcare a reglementărilor referitoare la ajutoarele de stat comisarului european pentru Concurență, Margrethe Vestager.
„Conform noii ordonanțe de urgență, acest grant de salvare ar fi parte a implementării planului de restructurare al CEO. Totuși, România nu a notificat această măsură suplimentară Comisiei Europene și nu a primit autorizarea forului european de a implementa planul de restructurare. Prin urmare, grantul de salvare este ilegal și contravine articolului 108(3) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene. Mai mult, România intenționează să ofere acest ajutor de salvare în condiții mult mai favorabile decât cele care s-au aplicat precedentului ajutor de salvare, aprobat de Comisie în luna februarie 2020”, se specifică în comunicatul transmis de Grenpeace.
Organizația consideră că ordonanță de urgență dată pe dată de 31 martie încalcă prevederile tratatului de funcționare a Uniunii Europene, Partea a treia: Politicile și acțiunile interne ale Uniunii – Titlul VII: Norme comune privind concurența, impozitarea și armonizarea legislativă – Capitolul 1: Regulile de concurenţă – Secţiunea 2: Ajutoarele de stat – Articolul 108.
„Înainte de pronunţarea unei decizii finale, statul membru în cauză nu poate pune în aplicare măsurile preconizate.”
Asociația de mediu mai atrage atenția că prin acordarea unui un grant și nu a unui împrumut, Guvernul transferă către cetățenii români costurile emisiilor de CO2, care ar trebui să fie suportate de Complexul Energetic Oltenia, încălcând principiul „poluatorul plătește” așa cum este el descris în articolul 191(2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.
„În acest moment, Ministerul Energiei se joacă cu focul. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, domnul Virgil Popescu sfidează regulile și instituțiile europene, periclitând șansele CEO de a obține finanțare și de a se restructura cu adevărat odată cu închiderea investigației. Să fie foarte clar: suntem pentru restructurarea Complexului Energetic Oltenia, însă nu în orice condiții. Înțelegem că acest proces nu se poate întâmpla fără sprijin financiar, însă el trebuie acordat în condițiile legii. În același timp, banii publici nu trebuie să susțînă producția de energie din cărbune sau alți combustibili fosili toxici. CEO are viitor și perspective de dezvoltare doar dacă lasă în urmă combustibilii fosili și se concentrează pe energia regenerabilă”, a declarat Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România.
Citiți și: CE Oltenia rămâne cu doar două grupuri pe cărbune, la Rovinari (economica.net)
Greenpeace atrage atenția că deocamdată investigația pornită de Comisia Europeană se află, până pe 19 aprilie, în fază de consultări, toate părțile interesate fiind invitate să își prezinte observațiile referitoare la planul CEO de restructurare și decarbonare.
„Deși în notă de fundamentare a ordonanței de urgență menționate Ministerul Energiei vehiculează modificări ale planului inițial propus Comisiei, nicio o variantă actualizată nu a fost pusă la dispoziția publicului larg. Practic, părțile interesate să contribuie nu au la dispoziție informațiile necesare pentru a trimite comentarii pertinente în cadrul procesului de consultare publică”, se mai specifică în comunicat.