Update: Compania susține că analizează cu seriozitate aceste informații. Greenpeace acuză IKEA că mare parte din mobila sa provine din păduri naturale din România, inclusiv din situri protejate

Update: După ce organizaţia de mediu Greenpeace a acuzat retailerul suedez IKEA că este implicat în distrugerea pădurilor străvechi din România pentru producţia de mobilier, IKEA a spus că analizează aceste informații cu seriozitate, informează DPA, relatează Agerpres.
Cristian Negrei - mie, 10 apr. 2024, 16:58
Update: Compania susține că analizează cu seriozitate aceste informații. Greenpeace acuză IKEA că mare parte din mobila sa provine din păduri naturale din România, inclusiv din situri protejate

Activiştii Greenpeace intenţionează să predea miercuri rezultatele analizelor lor către cartierul general al IKEA din Germania, de la Hofheim am Taunus.

„IKEA nu trebuie să distrugă ultimele păduri străvechi din Europa pentru mobilă”, a declarat miercuri expertul Greenpeace, Gesche Jürgens.

Ca răspuns la o solicitare venită de la DPA, grupul IKEA a răspuns că „lemnul ilegal şi practicile forestiere iresponsabile nu au niciun loc în lanţul valoric al IKEA. Investigăm imediat orice dovezi în acest sens. Dacă descoperim nereguli, luăm imediat măsuri, inclusiv prin încheierea relaţiilor comerciale”.

Știrea inițială

Organizația de protejare a mediului Greenpeace acuză gigantul IKEA primeșye mobilă fabricată de producători care se aprovizionează cu lemn provenit din ultimele păduri naturale ale Carpaților românești, incluzând păduri din situri protejate Natura 2000.

Aceste concluzii apar în raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României”, publicat de organizație.

Astfel, o investigație Greenpeace publicată astăzi dezvăluie cum șapte producători ai produselor populare IKEA, precum umerașele BUMERANG, scaunele INGOLF, patul pentru bebeluși și cadrul de pat pentru copii SNIGLAR sunt legate de distrugerea pădurilor cu o mare valoare de conservare.[1][2]. Cel puțin 30 de tipuri de astfel de produse ale acestor producători au fost găsite în magazine IKEA din 13 țări: Austria, Belgia, Cehia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Italia, Israel, Marea Britanie, Polonia, România și Suedia.

Greenpeace solicită IKEA să devină parte din soluție, în loc să participe activ înrăutățind criza climatică și a biodiversității.

„Producerea de mobilă este în teorie unul dintre cele mai sustenabile moduri de folosință a lemnului, atât timp cât excludem industria de fast furniture care promovează consumul rapid de mobilier ieftin și perisabil sau producerea mobilei din lemn tăiat ilegal sau din lemn provenit din păduri cu valoare înaltă de conservare a biodiversității. Ikea trebuie să-și curețe lanțul de aprovizionare de acel lemn care în prezent provine și din distrugerea ultimelor păduri naturale din România”, a declarat Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

Raportul „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Carpații României” a fost realizat și de către Greenpeace CEE împreună cu alte 13 birouri Greenpeace. Echipa de investigație a urmărit lanțul de aprovizionare, a analizat autorizațiile și imaginile satelitare ale locurilor de exploatare a pădurilor din România, la depozitele de lemn și producătorii de mobilă, până la locul în care ajung aceste produse: pe rafturile magazinelor IKEA. S-a constatat că șapte producători se aprovizionează cu lemn din păduri cu valoare ridicată de conservare. Bazându-se pe date publice, IKEA este cel mai mare client al produselor manufacturate de către aceste companii, ceea ce implică o mare probabilitate ca acest lemn să fie transformat în mobilă IKEA. Acest lucru este cert în cazul companiei Plimob care produce practic exclusiv pentru IKEA[3], se precizează în raport.

Greenpeace CEE a oferit IKEA posibilitatea de a comenta concluziile acestei investigații. IKEA nu a contestat informațiile.

Greenpeace recunoaște mobilierul ca fiind o modalitate sustenabilă de a utiliza lemnul, de a stoca carbonul și de a adăuga valoare materiilor prime, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple în timp ce sunt sacrificate cele mai valoroase păduri din punctul de vedere al biodiversității. Carpații sunt printre cele mai importante refugii de floră și faună de pe continentul european. Urșii bruni, lupii, râșii, caprele negre și zimbrii încă mai cutreieră aceste ținuturi, alături de mii de alte specii, inclusiv multe dintre cele care se confruntă cu extincția în Europa.

Problema este că firmele și autoritățile doresc să evite identificarea zonelor ca fiind păduri virgine sau naturale pentru a evita restricțiile, ceea ce a dus la faptul că doar 2,4 % (1 700 km²) din pădurile Carpaților români sunt în prezent protejate împotriva exploatării forestiere. În același timp, datele oficiale sugerează că aproximativ 7 % din pădurile românești au o vechime de peste 120 de ani[4]. În conformitate cu strategia UE privind biodiversitatea, aceste păduri ar trebui să fie strict protejate.

„Am descoperit mai mulți producători de mobilier care se aprovizionează cu lemn din păduri naturale de peste 140 ani. Acești parteneri Ikea produc bunuri care pot fi găsite în toată Europa, în magazinele Ikea. Pentru această distrugere, dăm vina pe autoritățile române, pentru că nu recunosc aceste păduri și nu le supun unei protecții stricte, dar vedem și o mare parte a responsabilității Ikea, să facă mai mult: trebuie să înceteze să accepte lemn din pădurile naturale; trebuie să rămână fideli promisiunii de sustenabilitate către clienții lor”, declară Ciprian Gălușcă, Campaigner pentru păduri și viață sălbatică Greenpeace CEE.

[1] Raportul: „Pe urmele adevărului – Distrugerea pădurilor naturale din Munții Carpați”, Greenpeace CEE/ Romania, 2024;

[2] Masifpanel SRL, Aramis Invest SRL, Taparo SA, CH Industrial Prod SRL, Iris Service Ciuc SA, Plimob SA, Aviva SRL;

[3] https://www.letemps.ch/economie/ikea-radiographie-dune-contreoffensive-mediatique;

[4] https://publications.jrc.ec.europa.eu/repository/handle/JRC124671#:~:text=%2D%20About%2093%25%20of%20the%20mapped,legal%20framework%20on%20strict%20protection;

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...