Greenpeace contestă afirmațiile lui Sebastian Burduja, potrivit cărora gazele din Marea Neagră vor asigura securitatea energetică a Europei și susține că importanța acestora este mult supraevaluată
Aceste afrimațiii sunt, potrivit greenpeace, pur și simplu eronate.
„Proiectul Neptun Deep este proiectul fanion al sectorului de gaze din România, dar nu numai din România, pentru că, atunci când vorbim de un potenţial de peste 100 de miliarde de normal metri cubi, vorbim despre un potenţial pentru Europa de a-şi asigura o securitate cum n-a mai avut până acum”, a declarat ieri Burduja la conferința Romanian International Gas Conference – RIGC 2023:
Potrivit calculelor făcute de Greenpeace însă, dacă ar exploata gazele din perimetrul Neptun Deep, România nu va deveni un garant pentru securitatea energetică a Europei.
România nu poate acoperi nici 3% din consumul european
Consumul de gaze al U.E. în 2022 a fost de 343 miliarde metri cubi. România nu are resursele necesare de gaze fosile cu care să sprijine consumul U.E. Neptun Deep, conform datelor publice, ar produce, în total, 100 de miliarde metri cubi în 10 ani (date preconizate, nu confirmate). Cu alte cuvinte, gazele din Marea Neagră ar contribui la securitatea energetică a Uniunii cu 10 miliarde metri cubi pe an, adică cu doar 2,9% din consum.
Producția internă de gaze a U.E. a fost în 2022 de 41 miliarde metri cubi (restul se importă), continentul neavând resurse importante de gaze. Acest lucru face România, într-adevăr, un producător important în interiorul continentului, dar nesemnificativ comparativ cu cererea europeană.
Rol limitat în regiune pentru România
Dacă luăm în considerare consumul combinat în 2022 pentru zona central și est europeană (Polonia, România, Ungaria, Austria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Croația, Slovenia), acesta totalizează 63 miliarde metri cubi de gaze. Dacă România va consuma anual jumătate sau mai mult din gazele pe care le va scoate și va exporta restul, contribuția la consumul regional va fi de sub 10%l, se mai precizează în comunicatul transmis de Greenpeace.
„Având în vedere faptul că România nu poate acoperi nici 3% din consumul european, afirmația ministrului Burduja conform căreia gazele românești vor asigura Europei o securitate energetică este falsă. Din păcate, nu este singura afirmație neadevărată vehiculată de mari demnitari în legătură cu gazul românesc”, se încheie comunicatul organizației.
Organizația Greenpeace România se opune proiectului de exploatare a gazelor naturale Neptun Deep, organizând proteste împotriva acestei inițiative. O astfel de acțiune a fost organizată pe 31 octombrie la Costinești. Mai multe detalii aici.