Greenpeace România: ANPM ascunde informaţii privind radioactivitatea din România
Conform unui comunicat de presă al Greenpeace România, organizaţia de mediu a transmis ANPM o solicitare pentru a primi informaţii cu privire la cazurile din ultimii zece ani, în cursul cărora au fost măsurate, constatate sau semnalizate depăşiri ale limitelor de atenţionare asupra radioactivităţii beta şi gama la nivelul aerului, apelor, solului sau vegetaţiei.
Greenpeace România precizează că ANPM a comunicat organizaţiei că ‘atingerea sau depăşirea limitei de atenţionare pentru radioactivitate nu reprezintă un pericol pentru populaţie şi mediu, aceste date nefiind destinate informării publicului’.
În replică, la solicitarea AGERPRES, autoritatea de mediu notează că ‘România, ca stat membru, este obligată să respecte legislaţia europeană în vigoare pentru domeniul de monitorizare a radioactivităţii mediului’ şi informaţiile de interes public sunt disponibile atât pe pagina de Internet a EURDEP, la secţiunea ‘EURDEP Public map’, cât şi la adresa anpm.ro, la secţiunea ‘Radioactivitatea mediului’.
‘Astfel, în baza articolului 35 al Tratatului EURATOM, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (…) transmite zilnic către Comisia Europeană, prin Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Radioactivitate, începând cu data de 10.10.2002, datele rezultate din analizele beta globale a probelor de aerosoli atmosferici, depuneri atmosferice, apă de suprafaţă, precum şi debitul dozei gama. Datele sunt postate în timp real pe platforma EURDEP, accesibilă publicului larg, la adresa de website: https://eurdep.jrc.ec.europa.eu/Basic/Pages/Public/Home/Default.aspx, prin accesarea secţiunii ‘EURDEP Public map’. În prezent, ca urmare a diferitelor reorganizări făcute de administratorii acestui site, doar datele privind debitul dozei gama pot fi vizualizate începând cu data de 10.10.2002, restul fiind cu o dată mai recentă. De asemenea, începând cu data 18.03.2011, ANPM postează zilnic, pe website-ul propriu, la Secţiunea ‘Radioactivitatea mediului’ rapoarte privind radioactivitatea factorilor de mediu monitorizaţi zilnic pe teritoriul României (…)’, se arată în informarea ANPM.
Instituţia aflată în subordinea Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/ menţionează că, în ultimii ani, nu au existat situaţii de pre-alarmă, respectiv situaţii de alarmă privind valori crescute de radioactivitate pe teritoriul României.
‘Atingerea nivelului de avertizare implică remăsurarea probei, anunţarea Laboratorului de Referinţă, iar în situaţia validării valorilor de avertizare intrarea Staţiei respective de Supraveghere a Radioactivităţii Mediului în prealarmă şi anunţarea Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. În cazul unui rezultat incert, probele sunt expediate de urgenţă la Laboratorul de Referinţă al ANPM pentru validare prin analize spectrometrice (…) în ultimii ani nu au existat situaţii de prealarmă, respectiv situaţii de alarmă, deoarece nu a fost atins nivelul de avertizare, respectiv nivelul de alarmare la programul standard de monitorizare (…)’, explică ANPM.
În acest context, autoritatea subliniază că ‘nu este deloc o lipsă de transparenţă în abordarea problematicii de către ANPM, atât timp cât toate rezultatele măsurătorilor se regăsesc ca rapoarte pe site-ul propriu, rapoarte zilnice ce conţin domeniul de variaţie al valorilor măsurate în ultimele 24 de ore, rapoarte ce pot fi consultate de către publicul larg’.