Înţelegerea ar trebui să pună capăt unor bătălii juridice ce durează de ani de zile, ca urmare a reţinerii în 2013 de către autorităţile ruse a unei nave a organizaţiei Greenpeace, Arctic Sunrise, care naviga sub pavilion olandez, şi a arestării a 30 de persoane la bordul navei.
Agenţi ruşi au reţinut nava Arctic Sunrise în apele internaţionale după un protest faţă de o platformă petrolieră. Persoanele arestate au stat luni de zile în închisori ruseşti şi au fost puse în libertate cu puţin timp înainte de Jocurile Olimpice de la Soci din 2014.
Vineri, Ministerul olandez de Externe a afirmat că a ajuns „la o soluţie completă şi definitivă”, ale cărei detalii sunt confidenţiale.
O activistă olandeză a Greenpeace, Faiza Oulahsen, care a stat în închisoare în Rusia aproape trei luni în 2013, a calificat înţelegerea ca fiind o veste bună. „S-a făcut dreptate. Putem încheia acum definitiv acest capitol”, a declarat dna Oulahsen pentru Reuters.
În iulie 2017, o comisie internaţională de arbitraj i-a ordonat Moscovei să-i acorde despăgubiri Olandei de 5,6 milioane de dolari (peste 5 milioane de euro) pentru evenimentele din 2013. Rusia nu a recunoscut deciziile tribunalului.
Ministrul olandez de externe Stef Blok a afirmat într-o scrisoare către parlament că soluţionarea disputei cu Rusia este importantă, „deoarece Olanda a apărat cu succes importanţa protestului paşnic pe mare, inclusiv în Arctica”.