Greii UE îşi sporesc presiunile pentru Uniunea Pieţelor de Capital

Economica.net
18 05. 2019
ap_16206822256307_56966300

Schimbările climatice, progresele tehnologice, precum şi decizia Marii Britanii de a ieşi din UE, cresc nevoia unei astfel de pieţe de capital unice, se arată într-o scrisoare trimisă autorităţilor de la Bruxelles de ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz, şi omologii săi din Franţa şi Olanda, Bruno Le Maire şi Wopke Hoekstra.

„Este vital pentru Uniunea Europeană să îşi consolideze capacitatea de a-şi finanţa creşterea economică şi crearea de locuri de muncă, aceasta fiind o condiţie necesară pentru a asigura rezistenţa economiei sale”, se arată în această scrisoare consultată de DPA.

Obiectivul Uniunii Pieţelor de Capital este reducerea obstacolelor birocratice între statele membre UE astfel că firmele vor avea la dispoziţie mai multe oportunităţi pentru a strânge fonduri. Acest lucru este în prezent dificil pentru start-upuri în Europa. De asemenea, consumatorii ar urma să aibă la dispoziţie mai multe oportunităţi pentru a-şi investi banii.

În Europa, în prezent creditele şi finanţarea este furnizată în principal de bănci. Atunci când perspectivele economice sunt nefavorabile, băncile tind să acorde mai puţine credite, ceea ce poate crea probleme în economia reală.

În ultimii ani, UE a adoptat o serie de măsuri pentru îmbunătăţirea finanţării, precum un suport mai mare pentru investiţiile verzi şi introducerea unor scheme de pensii private la nivelul UE.

Germania, Franţa şi Olanda propun acum înfiinţarea unui grup de lucru independent la nivel înalt care să pună la punct soluţii mai bune pentru o Uniune a Pieţelor de Capital, un raport final în acest sens urmând să fie prezentat până la data de 30 septembrie. Concluziile acestui raport ar urma să servească drept foaie de drum pentru următoarea Comisie Europeană, având în vedere că mandatul actualului Executiv comunitar se încheie la 31 octombrie.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, prezidează vineri lucrările Consiliului UE pentru Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN). Pe agenda reuniunii figurează subiecte precum Directiva privind structurile accizelor la alcool şi băuturi alcoolice, Directiva privind regimul general al accizelor, impozitarea serviciilor digitale, revizuirea listei UE referitoare la jurisdicţiile necooperante, Semestrul European.