Greşelile făcute de cei mai mulţi candidaţi, care le asigură ratarea locului de muncă dorit

Redactarea standardizată, impersonală, a CV-ului, greşelile gramaticale în redactarea CV-ului, ataşarea unei fotografii din vacanţă sau de la petreceri, la CV sunt câteva dintre cele mai frecvente greşeli făcute de candidaţii în căutarea unui loc de muncă, pentru care recrutorii le resping, din start, candidaturile. 
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 07:37
Greşelile făcute de cei mai mulţi candidaţi, care le asigură ratarea locului de muncă dorit

ECONOMICA.NET a sintetizat pentru dumneavoastră unele dintre cele mai valoroase recomandări făcute de recrutorii intervievaţi de noi, de-a lungul timpului, despre cum să-ţi maximizezi şansele de a ajunge în faţa recrutorului, la interviul de angajare. 

Greşelile gramaticale, incoerenţa în discurs, fotografiile nepotrivite se numără printre cele mai frecvente greşeli pe care recrutorii le găsesc în CV-urile candidaţilor şi pentru care resping definitiv şi încă din prima etapă a procesului de recrutare candidaturile celor care vor un loc de muncă.

„Cele mai frecvente greşeli întâlnite în CV-uri şi care determină, din start, un răspuns negativ din partea angajatorilor sunt: greşelile gramaticale (candidaţii care nu scriu corect în limba română), incoerenţe atât de discurs, cât şi de evoluţie în carieră (candidaţi care au avut o poziţie de general manager apoi au „devenit” asistent marketing, candidaţi interesaţi de o poziţie de vânzări, dar care îşi doresc un „job de birou” şi nu au disponibilitate la deplasări), pozele „ciudate” într-un CV (pe plajă, în rochii de seară, etc.), lipsa oricăror obiective de carieră coerente, schimbările foarte dese de joburi (la câteva luni). Aceastea sunt, în mare parte, elementele care determină un feedback negativ şi respingerea candidaturii înainte de demararea efectivă a procesului de recrutare”, a explicat recrutorul Raluca Elgyar, într-un interviu acordat pentru ECONOMICA.NET, în urmă cu câţiva ani. 

Nu scrie CV-ul într-o limbă pe care nu o stăpâneşti, dacă aplici pentru un job care acceptă doar CV-uri într-o limbă străină.

Nu scrie CV-uri foarte lungi. CV-ul poate mai lung de două pagini, doar dacă aduce informaţii relevante pentru postul pentru care aplici. Nu adăuga în CV informaţii irelevante pentru poziţia pentru care aplici, ele nu vor aduce plusvaloare candidaturii tale, dimpotrivă! CV-ul trebuie să fie uşor de parcurs, să fie scris clar, coerent şi concis.

Ataşează la CV o fotografie business cu tine.
Candidaţii în căutarea unui loc de muncă trebuie să ataşeze CV-ului o fotografie într-o ţinută profesionistă.
„Fotografia trebuie să fie de business. O fotografie care să arate candidatul aşa cum vine el la interviu: cu cămaşă, sacou, cu faţa spre cameră, serios sau cu un uşor zâmbet (dar nu vorbim de zâmbet de vacanţă), fără ochelari de soare pe faţă sau pe cap, nu în maieu sau cu umerii goi”, ne-a explicat Raluca Elgyar. 

Nu trimite CV-ul fără scrisoare de intenţie foarte personalizată. E important să fie succintă, originală, la obiect.

„Valoarea unui CV creşte dacă este însoţit de o scrisoare de intenţie ataşată şi de un mesaj prin care te prezinţi succint şi îţi exprimi dorinţa de a lucra în cadrul respectivei companii. CV-urile trimise fără măcar un mesaj scurt, care să conţină un salut către angajator sunt de cele mai multe ori ignorate”, ne spunea recrutorul Mihaela Scarlat, într-un interviu acordat în urmă cu câţiva ani.

Nu-ţi plagia scrisoarea de intenţie.

„Scrisoarea de intenţie nu trebuie să fie plagiată, copiată de pe internet sau din alte surse, ci trebuie concepută într-un mod în care să-l pună în valoare pe candidat, atât din punct de vedere profesional, cât şi personal”, mai spune ea.
Scrisoarea de intenţie trebuie să fie autentică şi să atragă atenţia recrutorului.

Lipsa unor obiective de carieră coerente şi schimbările dese de joburi se numără printre cele mai întâlnite greşeli întâlnite de specialiştii în recrutare în CV-urile celor care vor să se angajeze, adaugă Raluca Elgyar.

Cum trebuie să redactezi corect rubrica de obiective de carieră din CV

„Cel mai important este ca atunci când completează rubrica (n.red. de obiective de carieră), aceasta să aibă relevanţă pentru jobul pentru care aplică. Chiar şi abilităţile trebuie să aibă relevanţă pentru job. De exemplu: un job în vânzări necesită mobilitate, abilităţi de negociere, de comunicare. Unui job de contabil nu îi sunt necesare calităţi de negociator”, ne-a mai explicat Raluca Elgyar.

Personalizează-ţi CV-ul la fiecare aplicaţie, dacă chiar vrei să te angajezi.

„Folosirea cuvintelor care sună bine trebuie evitată, pentru că înseamnă ca acel candidat aplică standard pentru orice post, nu îşi customizează (n.red. personalizează) profilul pentru un job anume”, ne-au spus specialiştii în recrutare de la Adecco.

Te-ar mai putea interesa și
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor suprastructurii liniei de cale ferată Piteşti – Goleşti
CFR anunță că prelungește până pe 12 decembrie termenul pentru finalizarea lucrărilor de înlocuire a elementelor ...
Reluarea circulaţiei trenurilor pe distanţa Piteşti - Goleşti, anunţată pentru data de 25 noiembrie 2024, se amână pentru 12 decembrie 2024, având în vedere că lucrările de înlocuire la......
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru sprijinirea industriei prelucrătoare
Ministerul Finanţelor a publicat proiectul prin care sunt alocate 5 miliarde de lei pentru investiţii strategice în industria ...
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză e suspectată în ancheta privind secționarea a două cabluri de telecomuncații din Marea Baltică
O navă chineză imobilizată de trei zile în apropierea coastelor Danemarcei se află în centrul suspiciunilor şi demersurilor ...
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi un nou ajutor de la Banca Mondială, în scopuri sociale și umanitare
Ucraina va primi în curând 4,8 miliarde de dolari de la Banca Mondială în scopuri sociale şi umanitare, a anunţat vineri ...