„Nu pot să particip la un eveniment sponsorizat de Baillie Gifford, care investeşte masiv în energiile fosile”, a declarat tânăra activistă suedeză, care ar fi trebuit să susţină un discurs pe 13 august în cadrul festivalului, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
Biletele pentru cele 3.000 de locuri disponibile la acest eveniment, intitulat „Nu este prea târziu pentru a schimba lumea”, s-au epuizat în mai puţin de 24 de ore.
Denunţând „eforturile de greenwashing făcute de industria energiilor fosile, inclusiv prin finanţarea de evenimente culturale”, Greta Thunberg a adăugat: „Nu pot şi nu vreau să fiu asociată cu evenimente care acceptă acest gen de parteneriate”.
„Greenwashing” („Spălarea verde”) este o strategie de comunicare folosită de anumite companii ce constă în construirea unei imagini de firmă responsabilă faţă de mediul înconjurător.
Potrivit aceluiaşi comunicat, compania de investiţii Baillie Gifford a precizat că doar 2% din banii primiţi de la clienţii săi au fost investiţi în firme implicate în sectorul energiilor fosile, comparativ cu „procentul mediu de 11% din întreaga piaţă”.
Unele dintre companiile de investiţii s-au retras deja din sectorul energiilor fosile şi „multe altele dintre ele contribuie la tranziţia verde către energii curate”, au transmis reprezentanţii Baillie Gifford.
Exprimându-şi decepţia, directorul festivalului, Nick Barley, a spus că „respectă pe deplin” decizia luată de Greta Thunberg şi că îi împărtăşeşte punctul de vedere, potrivit căruia progresele înregistrate în lupta împotriva schimbărilor climatice „nu sunt suficiente”.
Organizatorii festivalului s-au declarat convinşi că „Baillie Gifford face parte din soluţia pentru urgenţa climatică” şi au spus că această companie se numără „printre investitorii precoce din rândul firmelor progresiste şi pozitive pentru climă”.
Sursa foto: Wikipedia