Grevă a funcţionarilor europeni cu o zi înainte de negocierea bugetului UE
Aproximativ 500 de persoane s-au reunit la prânz, pe trotuar, în faţa intrării în sediul Comisiei Europene (CE), pentru a manifesta împotriva unor măsuri care ameninţă, în opinia lor, funcţionarea instituţiilor şi capacitatea acestora de recrutare.
„Bugetul total al Uniunii Europene (UE) costă 0,67 de euro pe zi pe cetăţean”, au subliniat sindicatele într-un comunicat comun.
„Noi cerem ca statele să aibă curajul să le spună cetăţenilor lor că o reducere a bugetului european va provoca, pentru fiecare dintre ei în parte, un cost mai ridicat: costul non-Europei sau costul a mai puţină Europă”, au adăugat ele.
O altă grevă este prevăzută la 16 noiembrie.
Miniştrii Bugetului din cele 27 de ţări sau reprezentaţi ai lor vor încerca vineri, la Bruxelles, să ajungă la un acord cu Parlamentul European (PE) asupra solicitării unor noi contribuţii, pentru onorarea cheltuielilor prevăzute în bugetul pentru 2012 şi dotarea UE cu un buget în 2013.
Negocierile se anunţă dificile, deoarece Guvernele şi statele cele mai bogate refuză propunerile CE şi reclamă tăieri ferme în toate compartimentele, în special la cheltuielile administrative.
În 2011, dintr-un buget de 126,4 miliarde de euro, cheltuielile administrative au reprezentat 7,9 miliarde de euro, adică 6%, dintre care jumătate pentru salarii, cărora li se adaugă 1,2 miliarde de euro pentru plata pensiilor.
În afară de pensii, CE a cheltuit 3,3 miliarde de euro, PE 1,5 miliarde de euro, Consiliul 505 milioane de euro, iar Serviciul de Acţiune Externă 457 de milioane de euro. Cu alte posturi, cheltuielile de la Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) au fost în valoare de 333 de milioane de euro, iar cele de la şcolile europene în valoare de 169 de milioane de euro.
Instituţiile europene au peste 40.000 de salariaţi în lume, fără că toţi să fie funcţionari publici.
Un funcţionar european primeşte un salariu de debut de 2.650 de euro brut pe lună. În cazul unui director general, acest salariu este de aproximativ 18.300 de euro brut. Un comisar european câştigă aproxiamtiv 23.000 de euro, plus cheltuieli de reprezentare şi alocaţii familiale foarte generoase.
Variaţiile salariilor funcţionarilor europeni se calculează în funcţie de onorariul funcţiei publice în opt state (Germania, Belgia, Spania, Franţa, Italia, Olanda, Luxemburg şi Marea Britanie) şi în funcţie de costul vieţii la Bruxelles.
CE subliniază că a fost prezentat un plan de austeritate în vederea economisirii sumei de aproximativ un miliard de euro până în 2020, printr-o suprimare de 5% a unor posturi de funcţionari europeni, o creştere a timpului de muncă şi o creştere a vârstei de pensionare.