Grevă a funcţionarilor UE în ziua summitului european
”Greva este un semnal foarte puternic, deoarece este prima dată când o astfel de mişcare este organizată în ziua summitului”, a indicat Félix Géradon, purtător de cuvânt al Union syndicale, cel mai mare sindicat al funcţiei publice europene.
Ea nu va perturba totuşi derularea summitului celor 27 de lideri, care trebuie să înceapă la sfârşitul după-amiezii, în clădirea Consiliului din Bruxelles. ”Nu vrem să blocăm construcţia europeană”, a explicat Géradon.
Un responsabil al Consiliului a indicat, de asemenea, că nu se aşteaptă ”perturbări notabile”, chiar dacă serviciile de acreditare a jurnaliştilor şi restaurantele sunt afectate.
Potrivit estimărilor sindicale, aproape 90% din cei 3.000 de funcţionari ai Consiliului, instituţia care reprezintă statele membre ale UE, participau joi la grevă, începută miercuri şi care ar urma să continue vineri, în a doua zi de summit. Aproximativ 5% din efective au fost chemate să asigure, împreună cu personalul negrevist, buna desfăşurare a summitului, a indicat aceeaşi sursă.
De mai multe luni, sindicatele denunţă ”reculul dialogului social” din cadrul Consiliului şi ”logica pur contabilă a reducerilor de buget şi personal”. Ei protestează astfel împotriva proiectului de a mări vârsta de pensionare de la 63 de ani la 67 de ani.
Greva intervine în condiţiile în care joi s-a ajuns la un acord politic privind bugetul de 960 miliarde de euro al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, ce conţine o reducere a anvelopei alocate funcţiei publice.
Salariile şi avantajele celor circa 55.000 de funcţionari europeni reprezintă un subiect constant de polemică de la debutul construcţiei UE.