‘Greva de la uzina noastră a luat sfârşit astăzi’, a anunţat într-un comunicat de presă conducerea Oyak-Renault, o societate mixtă înfiinţată de grupul francez şi un fond de pensii al armatei turce.
Potrivit angajatorului, salariaţii au acceptat să reia lucrul în schimbul unei prime imediate de 1.000 de lire turceşti (350 de euro), echivalentă cu salariul pe o lună, precum şi a unei promisiuni vizând o reevaluare viitoare a remuneraţiilor lor şi a acordării unui bonus anual legat de performanţele uzinei. De asemenea, conducerea societăţii Oyak-Renault a promis că nu îi va sancţiona pe angajaţii care au intrat în grevă.
O mare parte din cei 5.000 de angajaţi de la uzina Renault din Bursa, cea mai mare facilitate pentru producţia de automobile din Turcia, au încetat lucrul în data de 14 mai pentru a obţine o majorare salarială echivalentă cu cea obţinută de colegii lor de la uzina de producţie de componente auto a Bosch. Ulterior mişcarea de protest de la uzina Renault s-a extins şi la uzinele din Turcia ale constructorilor Fiat şi Ford, paralizând un sector considerat drept o locomotivă a industriei turceşti înaintea alegerilor legislative din 7 iunie.
Specializată în producţia de caroserii şi de autoturisme precum Clio şi Fluence, uzina Renault din Bursa, produce aproximativ 400 de automobile în fiecare schimb sau 360.000 de vehicule pe an.
Renault este prezent în România de 15 ani, iar în perioada 2000 – 2013 grupul a investit în ţară 2,2 miliarde euro. Uzina Dacia de la Mioveni produce modelele Logan, Logan MCV, Sandero, Sandero Stepway, Duster şi Renault Symbol.