Grevă la Finanţe: angajaţii au declanşat proteste în toată ţara. Teodorovici va discuta cu ei după şedinţa de Guvern

Angajaţii din cadrul administraţiilor Finanţelor Publice şi din administraţiile locale din mai multe judeţe au declanşat astăzi proteste. ECONOMICA.NET vă prezintă situaţia din ţară.
Economica.net - mar, 03 nov. 2015, 10:12
Grevă la Finanţe: angajaţii au declanşat proteste în toată ţara. Teodorovici va discuta cu ei după şedinţa de Guvern

Constanţa: Protest spontan al angajaţilor Direcţiei Generale a Finanţelor Publice

Aproape 200 de salariaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Constanţa au participat, marţi dimineaţă, la un protest spontan, fiind nemulţumiţi că salariile finanţiştilor au fost majorate doar la nivel central.

Prin acţiunea de protest, activitatea cu publicul a fost perturbată, ghişeele instituţiei fiind închise până aproape de ora prânzului.

Potrivit liderului Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Publică Publisind Constanţa, Emilian Marian, la acţiunea de protest de la Constanţa au participat şi angajaţi ai Finanţelor Publice care îşi desfăşoară activitatea în judeţ, toţi considerând că sunt discriminaţi cu privire la majorarea salariilor.

Sindicalistul a menţionat că protestele ar putea continua, în situaţia în care guvernanţii nu vor ţine cont de nemulţumirile finanţiştilor privind majorările salariale.


Arad: Protest spontan al salariaţilor de la Finanţele Publice

Peste două sute de salariaţi din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice din Arad au participat, marţi, la un protest spontan, nemulţumiţi că salariile lor nu au fost majorate de la 1 noiembrie, după modelul colegilor lor care lucrează în aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF.

Potrivit lui Ioan Trifa, liderul sindicatului din cadrul Finanţelor arădene, protestul a venit ca reacţie la prevederile Ordonanţei de Guvern nr.47, adoptată vineri, 30 octombrie, potrivit căreia majorarea salarială pentru aparatul central este de 62,5 %, în condiţiile în care volumul de activitate ar fi acelaşi în toate structurile ANAF, inclusiv cele din teritoriu.

‘Cu toate că e un act normativ care face rectificare de buget, ordonanţa stabileşte şi majorarea de salarii pentru o parte din personalul din aparatul central, de la Ministerul de Finanţe şi ANAF. Şi majorarea aceasta e destul de substanţială, în sensul că sunt 25 de trepte de salarizare, echivalentul a 62,5%. Ei utilizează doar pentru ei fondul de 20% care s-a dat drept majorare de salariu pe tot ministerul. Şi-au împărţit banii doar lor. Iar asta i-a nemulţumit pe oameni. Ne-am întâlnit la o şedinţă, să vedem ce vrea fiecare. Colegii de la Direcţia din Bucureşti şi din sectoare s-au deplasat în faţa Ministerului Finanţelor Publice şi îl aşteaptă pe domnul ministru să iasă din şedinţa de guvern, să stea de vorbă cu ei. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla. Sperăm să se revină’, a declarat presei Ioan Trifa.

Sindicaliştii au susţinut că sunt deranjaţi de faptul că această creştere salarială s-a făcut doar pentru cei din aparatul propriu al ANAF şi Ministerul Finanţelor, toate celelalte regiuni din ţară fiind lăsate de-o parte. Ei solicită să nu se facă discriminare între cei din aparatul central şi salariaţii din judeţe.

‘În funcţie de ceea ce va stabili marţi domnul ministru, în discuţiile cu reprezentanţii sindicaliştilor, de ceea ce va propune, ce va face, ce va promite, vom stabili şi noi ce facem mai departe. Dacă el spune că rezolvă problema, va fi linişte. Dacă nu o rezolvă, se va continua cu forme de protest. Dacă răspunsul de marţi al ministrului nu ne va mulţumi, atunci miercuri vom închide instituţia, vom închide ghişeele şi nu vom avea program cu publicul’, a mai adăugat liderul sindical.


Gorj: Zeci de angajaţi ai DGFP au întrerupt lucrul în semn de nemulţumire faţă de majorarea salariilor aparatului central

Câteva zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj au întrerupt lucrul marţi dimineaţa, pentru circa jumătate de oră, fiind nemulţumiţi de faptul că salariile lor nu au fost majorate de la 1 noiembrie, a declarat liderul de sindicat Răzvan Petcu.

Potrivit sursei citate, angajaţii din administraţiile judeţene sunt cei care au ajutat efectiv la creşterea încasărilor şi nu este normal că nu beneficiază de respectiva creştere de salarii.

‘Au fost proteste în Gorj şi în multe alte judeţe din ţară deoarece nu este normal ca cei din administraţiile judeţene, adică oamenii care au ajutat efectiv la creşterea încasărilor, să nu beneficieze de creşterea de salariu şi cei din aparatul central să aibă lefurile mărite. Există fonduri suficiente pentru a acorda creşteri de salarii la toată lumea, tuturor funcţionarilor de la administraţiile din ţară. Avem programată o întâlnire cu ministrul Teodorovici şi credem că va fi rezolvată această problemă pentru că bani sunt, încasările au crescut, iar creşterea se poate extinde la toţi salariaţii printr-o nouă Ordonanţă de Guvern’, a spus Răzvan Petcu.

El a mai menţionat că prin ordonanţa de rectificare bugetară anumitor funcţionari publici din aparatul central le-au fost majorate salariile cu până la 25 de clase, creşterea maximă fiind în unele cazuri chiar şi de 60%, lucru care i-a nemulţumit pe angajaţii din teritoriu.

Vâlcea: 100 de finanţişti au participat la un protest spontan

Aproximativ 100 de angajaţi ai finanţelor vâlcene au declanşat marţi un protest spontan, ei fiind nemulţumiţi că majorările salariale au fost aplicate doar la nivel central şi nu şi în teritoriu.

‘Este un conflict spontan de muncă. Aşteptăm decizia Guvernului pentru că nu e normal să provoci discriminare în rândul angajaţilor din cadrul administraţiei publice. Nu vom lucra cu publicul pe perioada conflictului spontan. Media salarizării este de 1.300 de lei în ramură. Muncim la fel de mult ca şi cei de la centru’, a declarat, pentru AGERPRES, reprezentantul sindicatului, Ion Tărăsescu.

Acesta nu a precizat dacă protestul va continua şi zilele următoare, dar a adăugat că ‘se aşteaptă o revenire a deciziilor luate de Guvern în privinţa majorărilor salariale’.

Bacău: Protest spontan al finanţiştilor

Salariaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Bacău au declanşat marţi un protest spontan, în urma căruia timp de două ore au fost suspendate toate operaţiunile cu publicul, a declarat, pentru AGERPRES, Adrian Anghel, purtător de cuvânt al instituţiei.

Protestatarii au solicitat acordarea de creşteri salariale tuturor angajaţilor din administraţia publică şi nu doar celor care lucrează în structurile centrale.

Acţiunea revendicativă este urmare a ‘modului defectuos în care este gestionată politica salarială din România, fapt ce a creat discriminari între categorii sociale şi chiar între angajaţii din cadrul administraţiei publice’, a declarat, pentru AGERPRES, Iulian Cerbu, liderul filialei băcăuane Sed Lex.

‘Concret, după creşterile salariale acordate în învăţământ şi sănătate, iată aflăm acum că doar angajaţii din cadrul structurilor centrale ale Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF vor primi majorări de salarii, salariaţii din domeniul fiscului, dar şi unele primării ori din alte instituţii din administraţia publică local urmând să mai aştepte. Dar până când nu se ştie. Acesta este motivul pentru care finanţiştii băcăuani au declanşat protestul spontan. Media salarizării este pentru cei care lucrează în structurile fiscului băcăuan de aproximativ 1.350 lei net ‘, a mai precizat Iulian Cerbu.

Activitatea în cadrul AJFP Bacău a fost reluată în jurul orei 13,00, dar protestarii susţin, prin vocea liderului de sindicat, că ‘în zilele următoare acţiunile revedicative se vor intensifica’, solicitâmdu-se ‘în mod expres, acordarea de creşteri salariale la nivelul celor din cadrul centralelor Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF’.

Protest spontan la Tulcea

Circa 150 de angajaţi ai Direcţiei de Finanţe Tulcea au protestat marţi, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi fiind de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr 47/2015 care ar permite, potrivit sindicatului local, o salarizare diferenţiată a angajaţilor din aceeaşi instituţie.

‘Circa 150 de colegi au participat la un protest spontan organizat în faţa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, nemulţumiţi fiind din cauza prevederilor ordonanţei care permite majorarea salarială doar a unei părţi a angajaţilor. În teritoriu, lefurile nu cresc la acelaşi nivel cu cel din administraţia centrală’, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele sindicaliştilor din Finanţele Publice, Dan Brostofschi.

În timpul protestului spontan, potrivit sursei, nu au existat incidente.

‘Aşteptăm veşti din partea colegilor noştri din Bucureşti care protestează în faţa Ministerului Finanţelor Publice, astfel că nu vă pot spune dacă acţiunile de protest vor continua sau nu’, a mai spus Brostofschi.

Potrivit unui comunicat al Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor Sed Lex făcut public marţi, salariaţii din domeniul fiscului, primării şi din alte instituţii din administraţia publică locală şi centrală au declanşat acţiuni spontane la nivel naţional, solicitând majorarea lefurilor.

‘Protestatarii solicită acordarea de creşteri salariale tuturor salariaţilor dn administraţia publică unde media salarizării este de aproximativ 1.350 de lei net’, se arată în comunicatul Sed Lex.


Mureş: În jur de 200 de angajaţi ai AJFP au intrat în grevă spontană

Aproximativ 200 de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mureş au declanşat, marţi, o grevă spontană, pe motiv că nu beneficiază de creşterea salarială primită de colegii lor din structurile centrale ale ANAF şi ale Ministerului Finanţelor Publice.

Directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Mureş, Felicia Pop, a declarat pentru AGERPRES că angajaţii au întrerupt brusc lucrul, inclusiv cei care lucrează cu publicul, şi că până la orele amiezii cele aproximativ 200 de persoane nu s-au reîntors la muncă.

Felicia Pop a spus că angajaţii AJFP Mureş sunt revoltaţi de faptul că de majorarea salariilor de bază nu beneficiază toţi angajaţii din finanţele publice, ci doar o parte dintre aceştia, care lucrează în structurile centrale.

Angajaţii AJFP Mureş nu şi-au prezentat punctul de vedere în faţa presei, preferând să se încuie în clădirea Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice din Târgu Mureş, în timp ce contribuabilii s-au revoltat în faţa uşilor încuiate.

Protest şi la finanţele din Iaşi

O parte dintre angajaţii Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi şi-au întrerupt activitatea în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a majora salariile celor din aparatul propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Liderul sindical Cezar Dănilă a declarat presei că astfel de majorări ar trebui adoptate nu doar în cazul structurilor centrale ale celor de la ANAF sau de la Ministerul Finanţelor Publice.

‘De ce se operează majorări salariale numai pentru cei de la centru şi pentru noi nu? Şi noi muncim la fel de mult. Suntem discriminaţi!’, a spus liderul de sindicat al finanţiştilor ieşeni.

Primul protest a fost declanşat la primele ore ale dimineţii, de câteva zeci de angajaţi ai Direcţiei Generale de Finanţe Publice din Iaşi, după o scurtă pauză finanţiştii revenind în faţa sediului instituţiei într-un număr mai mare.

 

Suceava: Protest al angajaţilor de la Finanţe pentru că au fost excluşi din ordonanţa de mărire a salariilor

Activitatea Administraţiei Finanţelor Publice şi Trezoreriei Suceava a fost oprită, marţi, după ce peste două sute de angajaţi ai instituţiei au ieşit în stradă, nemulţumiţi de o ordonanţă de urgenţă a Guvernului privind majorări salariale pentru colegii lor de la centru.

Liderul sindicatului Sed Lex din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Suceava, Gheorghiţă Tudoscă, a declarat presei că salariaţii sunt nemulţumiţi de faptul că Executivul a aprobat o ordonanţă de urgenţă ce a fost publicată vineri în Monitorul Oficial, prin care au fost majorate doar salariile angajaţilor din aparatul central al Ministerului de Finanţe şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Direcţiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice şi Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală. Potrivit lui Tudoscă, aceştia vor beneficia de o majorare salarială de circa 62%, începând cu 1 noiembrie 2015.

Tudoscă a precizat că de această majorare salarială nu beneficiază salariaţii din administraţiile judeţene ale finanţelor, direcţiile regionale ale finanţelor şi administraţiile sectoarelor din Bucureşti.

”Este o ordonanţă discriminatorie, atât timp cât noi facem aceleaşi lucruri pe care le fac şi ei, poate chiar mai mult. Probabil ei nu ştiu cum se munceşte la administraţia financiară, cât se munceşte şi cât se stă peste program’, a spus Tudoscă.

Tudoscă a spus că protestul a încetat pentru ziua de marţi, dar este foarte probabil să fie reluat zilele următoare. El susţine că protestul ar putea continua până când angajaţii vor primi un răspuns clar de la conducerea ANAF şi a Ministerului de Finanţe cu privire la motivele pentru care au fost excluşi din această ordonanţă.



Galaţi: Protest spontan în faţa sediului ANAF

Aproximativ 80 de angajaţi ai ANAF Galaţi au protestat, marţi, în faţa sediului instituţiei, nemulţumiţi de faptul că Guvernul a decis majorarea salariilor doar pentru lucrătorii Ministerului de Finanţe.

O parte dintre protestatari a rămas timp de o oră şi jumătate în faţa sediului ANAF, în timp ce alţii au refuzat să lucreze la birouri. Liderul Sed Lex, Corneliu Mihalache, a declarat pentru AGERPRES că activitatea cu publicul nu a fost total suspendată, el precizând că în momentul în care angajaţii ANAF au luat decizia de a protesta programul cu publicul începuse.

‘Pe parcursul protestului activitatea cu publicul a continuat, nu însă fără sincope’, a spus Mihalache. El a adăugat că angajaţii sunt decişi să continue protestul şi miercuri, de la ora 8.00, aceştia declarând că nu vor mai intra la lucru în birouri şi astfel nici publicul nu va mai putea intra în sediu.

Potrivit liderului Sindicatului Sed Lex, protestul este unul spontan şi a avut loc la mai multe sedii ANAF din ţară. Angajaţii se simt discriminaţi, având în vedere că media salarizării este de aproximativ 1.350 lei net.

În total, la nivelul judeţului Galaţi sunt aproximativ 400 de angajaţi ai ANAF, dintre care 359 sunt ai filialei locale Galaţi, iar ceilalţi angajaţi ai regionalei ANAF.

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a explicat, pe 2 noiembrie, că Fondul Monetar Internaţional ‘a cerut în mod expres, pentru ANAF şi pentru marii contribuabili, să fie o creştere salarială’. El a ţinut să facă o clarificare referitoare la această creştere a salariilor de la Ministerul Finanţelor, menţionând că majorarea este, în medie, de 22%.

Prahova: Aproximativ 3.000 de angajaţi ai DGRFP Ploieşti, în grevă spontană

Aproximativ 3.000 de angajaţi din cadrul Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Ploieşti au declanşat, marţi dimineaţă, o grevă spontană, întrerupând activitatea în toate structurile aflate în cele şapte judeţe din regiune, ei fiind nemulţumiţi de prevederile ordonanţei 47 prin care nu li se acordă creşteri salariale.

Liderul de sindicat din cadrul DGRFP Ploieşti, Aurel Fănică, a declarat, pentru AGERPRES, că oamenii au ieşit în stradă, iar activitatea a fost întreruptă în toate structurile judeţene cuprinse în regiune, respectiv Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa şi Teleorman.

‘Toţi membrii de sindicat sunt nemulţumiţi de deciziile luate de şefii noştri din ANAF şi MFP prin care nu ni s-a acordat nicio creştere salarială în ultimii cinci ani, deşi toate celelalte categorii de bugetari au beneficiat de creşteri substanţiale în acest an (…), au mai rămas angajaţii de la MFP, Ministerul Muncii, un număr foarte mic de bugetari. În loc să aibă grijă de aceştia, guvernanţii (…) au dat o ordonanţă de urgenţă, ordonanţa 47, în care toţi banii au fost trecuţi numai pentru şefii din ANAF şi MFP. Pentru oamenii din teritoriu, pentru 23.000 de oameni din teritoriu care anul acesta au asigurat o colectare pe care o laudă toată lumea, nu s-a găsit niciun leu, în schimb, pentru şefii din ANAF… tot fondul a fost direcţionat către aceştia’, a declarat Aurel Fănică.

Conform sursei citate, protestul va continua până când Ordonanţa de Urgenţă 47, care a intrat în vigoare la 1 noiembrie, va fi amendată.

‘În momentul ăsta, activitatea este oprită la nivelul tuturor celor şapte judeţe din regiune. (…) Oamenii sunt în stradă, sune nemulţumiţi de felul în care oamenii ăstia şi-au bătut joc de noi. Activitatea direcţiilor este întreruptă, a fost decizia oamenilor din sindicat de a ieşi în faţa direcţiei şi de a protesta până când această ordonanţă de urgenţă va fi amendată’, a precizat Aurel Fănică.

Potrivit acestuia, protestul nu a fost declanşat doar la nivelul regionalei Ploieşti, ci se manifestă în unităţile ANAF din toată ţara.

Timiş: Protest spontan al sindicaliştilor din Finanţele Publice

Circa o sută de angajaţi ai Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timişoara au declanşat, marţi dimineaţa, la ora 9.00, în holul instituţiei, un protest spontan, fiind nemulţumiţi de prevederile ordonanţei 47/2015.

‘Nemulţumirile sunt legate de Ordonanţa 47/2015 care prevede discrepanţe salariale fantastice între noi, cei care suntem la baza finanţelor publice, şi cei din aparatul central. Această Ordonanţă prevede nişte măriri salariale inacceptabile, de exemplu, creşterea veniturilor lor ar fi de 62,5%, adică acordarea a 25 de clase salariale succesive. Vă daţi seama că oamenii nu pot să fie decât nemulţumiţi şi consideră că munca lor nu este evaluată corect şi ca atare a apărut şi reacţia acestora’, a declarat presei Virginia Duţu, lider de sindicat în cadrul Trezoreriei Timişoara şi purtător de cuvânt al sindicaliştilor din finanţele timişorene.

Aceasta a menţionat că până la noua lege a salarizării, salariile angajaţilor din teritoriu rămân la nivelul vechilor salarii, care din 2010 nu le-au mai fost mărite în niciun fel.

‘Cel mai mic salariu din Finanţe este exact la munca cea mai grea, de la front-office (la ghişeu, n.r.), care înmagazinează în ea toate nemulţumirile persoanelor care vin la finanţe şi este în jur de 1.200 de lei net. Aceasta este reacţia spontană a colegilor noştri, pe care noi o controlăm (..); trebuie să fim cei care iau pulsul oamenilor, nemulţumirile lor şi să le transmitem într-un mediu organizat şi să le transmitem organelor ierarhic superioare’, a adăugat Virginia Duţu.

La Timişoara, Direcţia Generală a Finanţelor Publice are 420 de angajaţi, numărul fiind considerat insuficient pentru un oraş atât de mare, cu foarte mulţi agenţi economici. Programul de lucru nu a fost întrerupt total, ghişeele au funcţionat, dar protestatarii spun că s-ar putea ajunge până la greva generală.

Botoşani: Grevă spontană la Finanţe; activitate blocată la AJFP şi Trezorerie

O grevă spontană a fost declanşată, marţi dimineaţă, la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Botoşani, în semn de protest faţă de decizia Guvernului de a majora salariile aparatului propriu al Ministerului de Finanţe, nu şi a funcţionarilor din judeţe.

Greva a condus la blocarea integrală a activităţii AJFP, inclusiv cea a Trezoreriei, ceea ce a făcut ca zeci de persoane să aştepte la uşile instituţiei.

”Ne nemulţumeşte faptul că Guvernul a luat o decizie fără să consulte partenerii sociali, respectiv sindicatele, cu privire la majorarea salariilor. Mă refer la Ordonanţa 47/2015 adoptată vinerea trecută pe şest, prin care se majorează salariile numai la cei din aparatul propriu al Ministerului de Finanţe, ANAF, Direcţiei Mari Contribuabili şi Direcţiei Antifraudă, judeţele şi regiunile fiind omise de la această majorare’, a afirmat liderul sindical al AJFP, Andrei Paramanov.

Potrivit acestuia, protestul este declanşat pe termen nelimitat.

Hunedoara: Protest spontan al angajaţilor din Finanţele Publice

Aproape 400 de angajaţi care lucrează în cadrul administraţiilor financiare din judeţul Hunedoara au declanşat marţi dimineaţa un protest spontan, nemulţumiţi că salariile lor nu au fost majorate de la 1 noiembrie, după modelul colegilor lor care lucrează în aparatul propriu al Ministerului Finanţelor Publice şi ANAF.

Sindicaliştii afirmă că majorarea salarială pentru aparatul central este de 62 %, în condiţiile în care volumul de activitate ar fi acelaşi în toate structurile ANAF, inclusiv cele din teritoriu.

”Ne deranjează că actuala creştere salarială s-a făcut doar pentru cei din aparatul propriu al ANAF şi Ministerul Finanţelor. Toate celelalte regiuni din ţară au fost lăsate la o parte. Este o discriminare între colegi’, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Finanţe Deva, Marius Pop.

Acesta a explicat că motivaţia potrivit căreia salariile din aparatul central au fost majorate pentru că funcţionarii de acolo ar avea mai mult de lucru nu are un fundament real. ”Şi colegii din teritoriu sunt foarte aglomeraţi. Am preluat atâtea (sarcini de serviciu, n.r.) de la Casa de Pensii, Casa de Sănătate. Avem şi dosarele întocmite de colegii de la Antifraudă, pentru că aşa e legea’, a spus Pop.

Sindicaliştii speră ca protestul să fie dezamorsat cât mai repede şi au făcut un apel la contribuabili să înţeleagă situaţia creată. ‘Sperăm ca toţi contribuabilii să nu sufere foarte mult şi să ne înţeleagă, iar acest protest să dureze cât mai puţin. Sperăm să fim înţeleşi şi de conducerea noastră, care nu ne tratează cum ar trebui, considerându-ne cetăţeni de mâna a doua’, a afirmat liderul Sindicatului Finanţe Deva, Liviu Bădilă.

Protestul de la Deva se desfăşoară în holul ANAF, iar pe uşile de la intrare în cele două clădiri au fost afişate coli de hârtie prin care este anunţat protestul spontan. Acţiuni similare mai au loc în administraţiile financiare din Hunedoara, Brad, Haţeg şi Orăştie.

Alba: Angajaţii de la AJFP protestează şi spun că sunt ‘discriminaţi’

Sute de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Alba au încetat marţi lucrul, nemulţumiţi de faptul că prevederile Ordonanţei 47 se aplică doar pentru aparatul propriu din cadrul Ministerului de Finanţe, ANAF şi Direcţia Marilor Contribuabili, protestatarii susţinând că astfel s-a făcut o ‘nedreptate’ şi o ‘discriminare’.

”Nemulţumirile care au dus la acest protest sunt prevederile Ordonanţei 47, care a fost publicată joi, în legătură cu creşterea salarială cu 25 de trepte salariale pentru aparatul propriu al angajaţilor din cadrul Ministerului de Finanţe, ANAF şi Direcţia Marilor Contribuabili. Oamenii sunt foarte nemulţumiţi. Consideră că prin acest fapt s-a făcut o nedreptate şi că sunt discriminaţi, pentru că şi colegii noştri din teritoriu au aceleaşi funcţii, acelaşi grad de muncă încărcat şi nici nouă din 2010 nu ne-au crescut drepturile salariale. Ca atare, sunt foarte nemulţumiţi de această discriminare care s-a făcut prin majorarea salarială numai a celor din cadrul Ministerului de Finanţe – aparat propriu, ANAF şi Direcţia Marilor Contribuabili’, a declarat presei liderul Sindicatului Liber Finanţe, Florin Oană.

Acesta a menţionat că la protestul spontan participă practic toţi angajaţii din cadrul AJFP, atât membri de sindicat, cât şi nemembri de sindicat. ‘Este o acţiune spontană. Noi, liderii de sindicat, suntem alături de ei’, a subliniat Florin Oană. El a menţionat că nu ştie cât va dura protestul desfăşurat atât la Alba Iulia, cât şi la Aiud, Blaj sau Sebeş. Numai la acţiunea de la Alba Iulia participă peste două sute de salariaţi, a menţionat Oană.

‘Noi aşteptam legea unitară a funcţionarilor publici. Din păcate, am văzut că aceasta a început tot pe bucăţi, ba la sănătate, ba la învăţământ şi acum, prin această ordonanţă, s-a făcut iarăşi o nedreptate în cadrul instituţiei. Nu se poate. Colegii sunt foarte supăraţi pentru această nedreptate care li s-a făcut, pentru că aceşti oameni din teritoriu adună şi se colectează impozitele şi taxele la bugetul de stat,’ a mai spus liderul de sindicat.

Acesta a transmis scuze contribuabililor în numele colegilor săi, pentru că nu se lucrează cu publicul, ghişeele fiind închise.

 

Harghita: Grevă spontană a angajaţilor de la Administraţia Finanţelor Publice, nemulţumiţi de discrepanţele salariale

Peste 350 de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita au întrerupt marţi dimineaţa programul cu publicul şi au intrat în grevă spontană, nemulţumiţi de discrepanţele salariale dintre ei şi unii angajaţi ai Ministerului Finanţelor.

Preşedinta sindicatului Sed Lex al finanţiştilor harghiteni, Ferencz Katalin, a declarat pentru AGERPRES că, potrivit unei ordonanţe de urgenţă, anumitor angajaţi din Ministerul de Finanţe li s-a acordat o mărire de salariu de 62.5 la sută, în vreme ce angajaţii din teritoriu nu au primit niciun leu.

”Azi dimineaţă am avut o şedinţă în care am comunicat oamenilor că celor de la Minister, conform ordonanţei de urgenţă 47, li s-au mărit salariile cu 25 de trepte, adică cu 62,5 la sută, iar cei din teritoriu, deconcentratele, sectoarele de la Bucureşti şi noi nu am primit nimic. Asta este o discriminare faţă de angajaţii care nu sunt din minister şi din ANAF şi din cauza asta oamenii au decis să intre în grevă spontană. Este decizia tuturor angajaţilor, nu sindicatul a organizat protestul’, a declarat Ferencz Katalin.

Potrivit sursei citate, toţi cei 360 de angajaţi ai Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Harghita au decis să recurgă la această formă de protest, la Miercurea Ciuc câteva zeci de angajaţi adunându-se în faţa clădirii instituţiei.

”Au intrat în grevă şi cei de la serviciile fiscale din teritoriu, în total sunt 360 de angajaţi şi eu asta ştiu că toţi au decis aşa. S-a întrerupt programul cu publicul şi oamenii aşteaptă. La 12.00 va fi şedinţă de Guvern şi să vedem dacă ne dă şi nouă ceva sau nu ne dă nimic. Şi noi suntem angajaţii Ministerului Finanţelor, nu se poate face o discriminare aşa mare între cei de la central şi cei din teritoriu’, a mai spus Ferencz Katalin.

Aceasta a adăugat că finanţiştii vor lua o decizie privind viitoarele măsuri de protest, în funcţie de hotărârea pe care o va lua Guvernul în şedinţa de marţi, referitoare la modificarea ordonanţei de urgenţă considerată discriminatorie.

Neamţ: Grevă spontană şi la Administraţia Finanţelor Publice Neamţ

Toţi angajaţii Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Neamţ au intrat, marţi, în grevă spontană, nemulţumiţi că majorările salariale au fost aplicate doar la nivel central şi nu şi în teritoriu.

Carmen Ciurea, liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici,a declarat că niciun compartiment nu lucrează cu publicul.

‘În funcţie de deciziile care vor fi luate în şedinţa de Guvern de marţi, vom decide dacă începem demersurile pentru grevă generală’, a declarat, pentru AGERPRES, Carmen Ciurea.

La nivelul Administraţiei Finanţelor Publice Neamţ mai există şi sindicatul Sed Lex, care se află de asemenea în grevă spontană. De asemenea, şi angajaţii care nu sunt membri ai niciunui sindicat au coborât în holul instituţiei pentru a protesta.

Te-ar mai putea interesa și
Navă în derivă din „flota fantomă” a Rusiei, remorcată într-un port german
Navă în derivă din „flota fantomă” a Rusiei, remorcată într-un port german
Un petrolier încărcat care şi-a pierdut capacitatea de manevră în Marea Baltică în apropierea insulei germane Rugen a fost remorcat în oraşul port Sassnitz....
Papa Francisc, decorat cu medalia prezidenţială a libertăţii de Joe Biden
Papa Francisc, decorat cu medalia prezidenţială a libertăţii de Joe Biden
Preşedintele american Joe Biden l-a decorat pe Papa Francisc cu medalia prezidenţială a libertăţii, cea mai înaltă ...
Report de peste 1,58 milioane de euro la Loto 6/49
Report de peste 1,58 milioane de euro la Loto 6/49
Noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 şi Super Noroc vor avea loc duminică, 12 ianuarie, după ce ...
UPDATE: În ciuda înrăutățirii condițiilor meteo, circulația rutieră se desfășoară fără mari probleme în întreaga țară
UPDATE: În ciuda înrăutățirii condițiilor meteo, circulația rutieră se desfășoară fără mari probleme în întreaga țară
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, în dimineața zilei de duminică, nu ...