Grevă generală în Italia din cauza măsurilor de reformare a pieţei muncii

Economica.net
21 03. 2012
italia_5579890_33628800

După săptămâni de negocieri, Monti a anunţat marţi seară că a expirat perioada de tratative şi va grăbi planurile de reformare a pieţei muncii, în ciuda opoziţiei sindicatului CGIL, cel mai important din Italia.

Reformarea economiei Italiei reprezintă centrul eforturilor de restabilire a încrederii în zona euro. Sindicatul CGIL a propus o grevă generală de 8 ore pentru a protesta faţă de reformarea pieţei muncii, care va permite companiilor să-şi concedieze angajaţii din motive disciplinare sau de afaceri.

‘Aceasta nu va fi un scandal care se va risipi într-o zi, aşa cum speră guvernul, şi avem datoria de a obţine rezultate înainte de a ne confrunta cu concedieri în masă din partea companiilor’, se arată în comunicatul CGIL.

O grevă de o zi ar fi cea mai mare demonstraţie de până acum împotriva premierului Monti, care a impus reducerea cheltuielilor şi majorarea taxelor, precum şi reformarea sistemului de pensii.

Angajatorii salută propunerile de reformare a pieţei muncii, care vor încuraja crearea de locuri de muncă, vor stimula investiţiile şi vor descuraja munca la negru.

‘Este o schimbare destul de profundă deoarece afectează toate problemele legate de piaţa muncii. A fost o discuţie lungă, prelungită, care s-a finalizat cu o concluzie pe care eu o găsesc destul de satisfăcătoare’, a explicat Marco Venturi, şeful Asociaţiei Rete Imprese.

Institutul italian de statistică (Istat) a confirmat în 12 martie că economia italiană este în recesiune, după ce a înregistrat o contracţie de 0,2% în trimestrul al treilea, urmată de un declin de 0,7% în ultimele patru luni din 2011. În ritm anual, Produsul Intern Brut al Italiei a înregistrat în perioada octombrie-decembrie 2011 o scădere de 0,4%, comparativ cu trimestrul patru din 2010. O recesiune este definită în mod tehnic drept două trimestre consecutive de contracţie a economiei.

Italia a fost lovită în plin de criza datoriilor din zona euro, creşterea costurilor de creditare şi căderea guvernului condus de Silvio Berlusconi în luna noiembrie. Fostul profesor de economie Mario Monti a preluat postul de premier şi în fruntea unui guvern de tehnocraţi a demarat o serie de măsuri de austeritate care au inclus majorări de taxe şi reduceri de cheltuieli în ideea de a echilibra bugetul Italiei până în 2013.

Pentru acest an guvernul italian estimează un declin de 0,4% a economiei, în timp ce Comisia Europană se aşteaptă la o scădere de 1,3% iar FMI, la un recul de 2,2%.