Grevă generală la BBC
Jurnaliştii radiodifuzorului public britanic au intrat luni în grevă generală de 24 de ore, după ce vineri aceştia au oprit parţial producţia de ştiri.
Jurnaliştii BBC, membri ai The National Union of Journalists (NUJ – Uniunea Naţională a Jurnaliştilor, n.r.), care reprezintă ziariştii în Marea Britanie, au votat pentru declanşarea grevei în cazul în care conducerea corporaţiei media britanice nu va accepta să pună capăt concendierilor şi să redistribuie în cadrul companiei angajaţii ale căror posturi prezintă cele mai mari riscuri să fie desfiinţate.
Mai multe posturi din structura grupului BBC ar urma să fie desfiinţate până la sfârşitul lunii martie, printre acestea aflându-se mai multe locuri de muncă de la Divizia naţională de ştiri a BBC, BBC Scotland, BBC Radio 5 Live, dar şi de la BBC World Service.
Michelle Stanistreet, secretar general al NUJ, a criticat planul de restructurare anunţat de BBC. De asemenea, potrivit lui Michelle Stanistreet, concedierile anunţate de BBC nu sunt necesare.
Astfel, sunt prevăzute a se desfăşura proteste ale angajaţilor de la BBC atât în faţa sediului central al companiei din Londra, dar şi în faţa clădirilor care găzduiesc birourile radiodifuzorului public britanic din Cardiff, Glasgow şi Birmingham.
Pe de altă parte, greva la care sunt aşteptaţi să participe sute de angajaţi ai BBC a afectat o parte din programele posturilor din cadrul corporaţiei, unele dintre emisiunile în direct fiind înlocuite cu reluări, în timp ce transmisia unor emisiuni a fost decalată, faţă de programul obişnuit.
„Membrii NUJ de la BBC sunt decişi să ia măsuri pentru a apăra locurile de muncă şi calitatea jurnalismului din această corporaţie”, a declarat Michelle Stanistreet, secretarul general al NUJ.
„Ei sunt supăraţi şi frustraţi de deciziile luate de conducerea BBC, în urma cărora jurnaliştii sunt forţaţi să îşi părăsească locurile de muncă, în timp ce calitatea actului jurnalistic şi a programelor este compromisă”, a mai spus Michelle Stanistreet.
De cealaltă parte, reprezentanţii BBC au spus că sunt „dezamăgiţi” de acţiunile de protest. Totodată, aceştia au anunţat că BBC va face tot posibilul ca publicul să fie cât mai puţin afectat.
„Din păcate, aceste măsuri de protest generalizate nu schimbă faptul că BBC trebuie să îşi reducă în mod semnificativ costurile” şi, în acest sens, trebuie să reducă în mod obligatoriu şi locuri de muncă, au mai spus reprezentanţii BBC. Aceştia au precizat că BBC face eforturi ca un număr cât mai mic de angajaţi să fie afectaţi de planul de restructurare. În acest sens, strategia BBC vizează blocarea locurilor de muncă vacante, redistribuirea personalului şi apelarea la voluntari.
British Broadcasting Corporation (BBC) este cel mai mare radiodifuzor public din lume, cu aproximativ 23.000 de angajaţi. Corporaţia BBC deţine, în prezent, opt televiziuni, 54 de posturi de radio, unul dintre cel mai accesate site-uri din Europa şi un serviciu internaţional în 28 de limbi străine, de care beneficiază peste 150 de milioane de persoane.