Sindicatele de la SNCF protesteaza fata de eliminarea statutului special, deschiderea pietei de transport feroviar în fata concurentei, precum si fata de transformarea companiei în societate anonima, proces care, în opinia lor, deschide calea pentru privatizare, lucru negat de Guvernul de la Paris.
Parlamentul a aprobat în iunie planul de reformare, dupa 37 de zile de greva – cea mai lunga miscare de protest de la SNCF din ultimele trei decenii – care i-a afectat semnificativ pe cei 4,5 milioane de pasageri zilnici ai retelei feroviare franceze.
Pierderea corespunde unei sume de aproximativ 21 de milioane de euro pentru fiecare zi de greva si va afecta semnificativ câstigul companiei, care, anul trecut, a raportat un profit net de 679 de milioane de euro. Costurile includ pierderile de pe urma vânzarii biletelor, rambursarile si alte cheltuieli.
Presedintele Emmanuel Macron a facut din reformarea SNCF un element cheie al campaniei sale de reducere a deficitului si de eficientizare a serviciilor publice. Guvernul s-a angajat sa preia o mare parte din datoria companiei, de aproximativ 45 de miliarde de euro, si sa investeasca 3,6 miliarde de euro în retea în urmatorii zece ani.
Greva SNCF, care a avut loc doua zile din cinci de la 3 aprilie, este „nejustificata” în ochii majoritatii francezilor (58%), reiese dintr-un sondaj Ifop.
Guvernul francez a prezentat în luna martie un proiect de lege prin care vrea sa modifice ‘misiunea, organizarea, guvernanta si forma juridica’ a operatorului feroviar SNCF, fara a aduce însa atingere caracterului public al companiei. În expunerea de motive este mentionata în mod expres posibilitatea Guvernului de a pune capat statutului privilegiat de care se bucura în prezent lucratorii din sectorul feroviar. Acest statut include garantarea locului de munca si posibilitatea de pensionare anticipata începând de la 50 sau 55 de ani, în functie de meserie.