Grevă la STB: În București nu circulă autobuzele, troleibuzele și tramvaiele

20 01. 2022
stb

Angajații STB fac grevă generală și vior demisia directorului general, Adrian Criț. Nicun autobuz, troleibuz sau tramvai nu a ieșit de dimineață din depouri.

Ieri, 19 ianuarie, i 700 de angajați ai Societății de Transport București au participat la un miting în care au cerut demiterea directorului general. Aceștia îl acuză pe Criț că nu ar vrea să înceapă discuțiile pentru contractul colectiv de muncă și cer imperativ majorări salariale de 200 de lei. Salariul mediu al unui șofer STB este 4.100 – 4.200 de lei, potrivit Digi24.

De cealaltă parte, directorul companiei care aparține primăriei generale spune că nu refuză discuțiile pentru noul contract colectiv de muncă. Dar că acestea nu pot avea loc în acest moment, deoarece primăria nu a stabilit bugetul pentru acest an. Fără un buget, nu se pot face calculele necesare. Adrian Criț spune că greva din această dimineață este ilegală și că va face o plângere penală.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov (TPBI): Protestul e ilegal

„Având în vedere că, în dimineața zilei de joi, 20.01.2022, STB SA nu a scos niciun vehicul pe traseu ca urmare a unui protest al salariaților, TPBI face apel la conducerea și la salariații operatorului să respecte prevederile legale și, indiferent de situația negocierilor, să asigure cel puțin o treime din capacitatea de transport necesară atât în București, cât și în zona metropolitană.

Pentru situații urgente neprevăzute, TPBI este pregătit cu un program minimal de transport pentru operatorul STB SA, prin care să fie asigurată o treime din capacitatea normală de transport. Conform reglementărilor, TPBI a indicat în acest program traseele esențiale și modul recomandat de împărțire a parcului redus de vehicule, pentru ca locuitorii Capitalei să se poată deplasa către principalele puncte de interes ale orașului și să se mențină legăturile cu stațiile de metrou.

Potrivit reglementărilor în vigoare, oprirea totală a lucrului în situația actuală de stare de alertă, cu incidență crescută a cazurilor de infectare cu virusul SARS-COV-2, este ilegală și produce un deserviciu uriaș populației Capitalei. Negocierile dintre conducerea STB SA și angajații operatorului nu trebuie să-i afecteze pe călători.

În urma acțiunii de protest și a suspendării circulației vehiculelor STB SA, conducerea TPBI a hotărât reatribuirea unor trasee către alți operatori pentru a asigura câteva linii esențiale. Menționăm că echipa de monitorizare TPBI este pe teren încă de la prima oră, pentru a observa situația direct și pentru a dispune de măsuri pentru sprijinirea călătorilor și remedierea problemelor în timp util”, a anunțat TBBI.

TPBI regretă situația apărută și prezintă scuze bucureștenilor și ilfovenilor, cerând operatorului de transport să respecte drepturile locuitorilor asigurând cel puțin o treime din capacitatea de transport pe liniile operate.

Metrorex introduce în circulație toate trenurile

„Având în vedere mișcarea de protest a angajaților Societății de Transport București, din această dimineață, Metrorex a luat toate măsurile necesare pentru preluarea unui număr crescut de călători. Metrorex introduce în circulație toate trenurile disponibile din flotă și va circula în orele de vârf la un interval minim posibil”, este anunțul Metrorex.

Totodată, în vederea respectării măsurilor pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, Metrorex va acţiona în conformitate cu planul întocmit în acest sens. Astfel, pentru evitarea situaţiilor de supraaglomerare, monitorizarea traficului se face pe trei paliere: la nivelul trenurilor, prin mecanici, la nivelul staţiilor, prin impiegaţii de mişcare, la nivel centralizat, prin operatorii de circulaţie, iar sosirea trenurilor la acelaşi peron, în staţiile aglomerate, să se realizeze pe cât posibil alternativ, astfel încât să nu se înregistreze valori crescute ale traficului de călători într-un interval scurt de timp.

„Metrorex, împreună cu Poliţia Metrou, Jandarmeria şi firma de pază, ia măsuri de fluidizare a punctelor aglomerate, în special în staţiile de corespondenţă (Piaţa Victoriei 1 şi 2, Piaţa Unirii 1 şi 2, Dristor 1 şi 2, Nicolae Grigorescu 1 şi 2, Eroilor 1 şi 2, Basarab 1 şi 2, Gara de Nord 1 şi 2). Situaţiile de supraîncărcare sunt raportate de urgenţă la Dispecerul Central Metrorex care avizează operativ paza şi Poliţia Metrou, în vederea ordonării/limitării accesului în staţiile cu probleme. În cazul în care se produce supraaglomerare în staţii, personalul Metrorex, împreună cu Poliţia Metrou şi agenţii de pază, va degaja intrările prin limitarea accesului călătorilor la peron, până la defluirea traficului”, spune compania, într-un comunicat.

În plus, Poliţia Metrou va realiza acţiuni de patrulare în staţiile cu afluenţă de călători, pentru respectarea regulilor de acces şi distanţare socială.

Sindicaliştii din Societatea de Transport Bucureşti (STB) au întrerupt lucrul joi dimineaţa, mai multe vehicule din parcul STB SA fiind blocate în depouri şi autobaze, a anunţat STB.

Conducerea societăţii transmite că întreruperea lucrului este o acţiune ilegală şi nu se vor plăti orele nelucrate salariaţilor implicaţi.