Grevă din educaţie continuă: Oferta suplimentară a Guvernului – un card pentru profesori şi personalul auxiliar cu 1.000 lei în iunie şi 1.500 în octombrie.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat, miercuri seară, după negocierile cu liderii sindicatelor din învăţământ, că profesorii şi personalul auxiliar ar putea primi un card pentru cariera profesională, sumele propuse pentru a fi acordate fiind de 1.000 lei în iunie şi 1.500 lei în octombrie.
AGERPRES - joi, 25 mai 2023, 09:04
Grevă din educaţie continuă: Oferta suplimentară a Guvernului - un card pentru profesori şi personalul auxiliar cu 1.000 lei în iunie şi 1.500 în octombrie.

„Faţă de discuţiile anterioare (…) cu reprezentanţii confederaţiilor sindicale din învăţământ, oferta suplimentară a Guvernului (…) va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi a unei sume în luna octombrie, legate de cele două evenimente foarte importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată (…) profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru luna iunie şi 1.500 lei pentru luna octombrie. S-a solicitat şi am fost de acord ca o astfel de sumă să fie acordată şi pentru personalul nedidactic în cuantum de 500 de lei în luna iunie şi 500 de lei în luna octombrie”, a spus Neacşu.

Secretarul general al Guvernului a precizat că în acest moment nu poate fi vorba despre creşteri salariale şi nici despre acordare de sporuri.

„Este foarte clar în momentul acesta că (…) nu poate să fie vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt, în momentul ăsta, la maximul grilei, iar acest Guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul ăsta de acordare de sporuri şi s-a discutat foarte constructiv despre faptul că, în programul de guvernare, (…) prioritatea numărul 1 va fi educaţia. (…) Am convenit ca în cursul dimineţii de mâine să primim un răspuns în ce măsură oferta Guvernului a fost acceptată”, a afirmat Neacşu.

El a adăugat că o parte dintre sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică, iar restul sumelor pot avea orice altă destinaţie.

„În cea mai mare măsură, sumele prevăzute în aceste carduri vor fi folosite pentru cariera didactică. (…) În momentul acesta, o cotă forfetară de 30% poate fi acordată, banii fiind din fonduri europene, cu caracter forfetar, iar suma care va fi alocată de la bugetul de stat poate să fie folosită pentru orice destinaţie”, a explicat Marian Neacşu.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a arătat că ministerul susţine cadrele didactice, însă şi nevoia de a asigura dreptul la educaţie.

„Ministerul Educaţiei va fi întotdeauna alături de cadrele didactice. Preocuparea noastră este, pe de o parte, să susţinem cadrele didactice, pentru că ei au nevoie de o grilă de salarizare potrivită cu rolul lor în societate, dar în acelaşi timp să asigurăm dreptul la educaţie. Credem că toţi elevii trebuie să se poată întoarce cât mai repede în sălile de clasă. (…) Cred că salariile personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic trebuie să crească”, a declarat Deca la finalul discuţiilor.

Ministrul Muncii: Solicitările sindicaliştilor sunt legitime, dar trebuie să găsim un echilibru

Solicitările sindicaliştilor sunt legitime, dar trebuie să găsim un echilibru, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul negocierilor cu liderii celor trei federaţii din Educaţie.

„Eu sunt un prieten al sindicaliştilor şi cu siguranţă că tot ce au spus şi noi am spus public de la bun început că solicitările dumnealor sunt legitime, dar trebuie să găsim acel echilibru de care a vorbit şi doamna ministru, în care să ne gândim şi la copii. Dar, bineînţeles şi la dascăli”, a spus Budăi.

Întrebat dacă sindicaliştii vor accepta oferta Guvernului şi se va termina greva din învăţământ, Budăi a răspuns: „Speranţa este mult mai mare decât la ultima întâlnire şi ştim foarte bine că dialogul a fost constructiv şi asta e important. Este cel mai important”.

În ceea ce priveşte noua lege a salarizării unitare, ministrul Muncii a subliniat că s-a plecat de la Legea 153/2017, iar acum se află în postura de a construi anexele împreună cu ministerele, adăugând că a avut în jur de 10 întâlniri cu sindicatele pe acest document.

„A fost o gândire pornită de la Legea 153, după care am avut întâlniri, în jur de vreo 10 întâlniri pe noua lege a salarizării, până acum, doar cu sindicatele, doar cu Ministerul Educaţiei. Suntem în postura în care împreună cu toate ministerele, construim anexele, viziunea ministerelor asupra anexelor. Anexa de la Educaţie este deja de 3 săptămâni la Banca Mondială. Urmează să primim răspunsul. Încercăm să nu discutăm doar pe anexe, pentru că este extrem de periculos, că n-o să ajungem şi n-o să avem anvelopa totală pentru a putea fixa, dar suntem în dinamică şi asta e foarte important”, adăugat el.

Budăi a mai spus că această Lege a salarizării unitare trebuie să rezolve revendicările sindicaliştilor din Educaţie. „Trebuie să vedem, să fim extrem de obiectivi, de realişti, în ce măsură se pot realiza, însă determinarea, pentru că de această dată, cum şi eu eram şi în majoritate parlamentară în primul mandat, când am avut onoarea să fiu prima dată parlamentar şi pe urmă ministru şi am avut o determinare extraordinară atunci să avem domeniul Sănătăţii, un domeniu care să fie atunci prioritar. Putem pune o întrebare retorică ce ar fi însemnat pandemia cu exodul de medici continuat din România, dar acum, cu siguranţă noi avem credinţa că este clar că trebuie să fie rândul educaţiei”, a mai spus ministrul Muncii.

Liderii sindicali au anunţat miercuri seara după întâlnirea cu reprezentanţii Executivului că greva generală din Educaţie continuă, iar mesajele care vin până acum din partea membrilor de sindicat sunt de respingere a ofertei Guvernului.

Te-ar mai putea interesa și
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare antiaeriană
Compania sud-coreeană LIG Nex1 a fost eliminată din licitația organizată de MApN pentru achiziția de sistene de apărare ...
LIG Nex1 Co., o importantă companie sud-coreeană din sectorul apărării, a fost eliminată de la licitaţia pentru cumpărarea de sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă şi foarte......
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată țara până pe 27 decembrie
ANM: Temperaturile vor fi oscilante în majoritatea regiunilor până la sfârșitul anului. Precipitații în aproape toată ...
Regimul termic diurn va avea oscilaţii de la o zi la alta în majoritatea regiunilor, până spre sfârşitul acestui an, ...
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Guvernul de la Atena se așteaptă ca turismul să aducă anul viitor Greciei venituri de peste 20 de miliarde de euro
Veniturile Greciei din turism ar urma să depăşească 20 miliarde de euro anul acesta, iar primele semne pentru anul viitor ...
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia dorește să încheie un acord de demarcație maritimă cu noile autorități din Siria
Turcia îşi propune să încheie un acord de demarcaţie maritimă cu Siria după ce un guvern permanent va fi format la ...