Grevă şi manifestaţii în Italia, Spania şi Portugalia

Economica.net
14 11. 2012
protest_madrid_71377800

Aproape o mie de persoane au participat la o defilare pe străzi din centrul Romei, care urma să se încheie într-o piaţă.

„Ei atacă, în numele austerităţii, drepturi fundamentale ca dreptul la educaţie şi la muncă. Din acest motiv este important ca astăzi (miercuri), în întreaga ţară să aibă loc o grevă generală, pentru a spune «nu» acestor politicieni”, a declarat pentru AFP un profesor, Francesco Locantore, în vârstă de 38 de ani.

„Sunt aici pentru a cere o creştere a pensiilor, pentru că nu mai pot trăi de pe o zi pe alta. Am o pensie de 650 de euro, iar după ce îmi plătesc toate taxele îmi mai rămân 400 de euro”, s-a plâns un pensionar.

La Torino şi Milano, oraşe din nordul ţării, mii de persoane au luat parte la manifestaţii şi marşuri, potrivit unor surse sindicale.

Cea mai importantă manifestaţie din Italia a fost organizată in orăşelul Terni, în Umbria (centru), în prezenţa secretarului general al CGIL Susanna Camusso.

Celelalte două mari confederaţii sindicale au refuzat să se alăture grevei şi mitingurilor.

Greva de patru ore afectează numeroase sectoare, dar în transporturi se limitează la porturi şi la sectorul feroviar. În plus, ea a fost anulată în zone ale ţării care au fost afectate de intemperii, ca de exemplu cea mai mare parte a Toscanei.

Spania: A doua grevă generală din acest an. Ciocniri între manifestanţi şi poliţişti la Madrid

Incidente au izbucnit miercuri la Madrid în momentul în care poliţia a încercat să disperseze câteva sute de manifestanţi care blocau un bulevard din centrul oraşului, în cadrul zilei de grevă generală împotriva austerităţii, relatează AFP.

Centrul Madridului este patrulat de numeroşi poliţişti, în timp ce grupuri de tineri au început să se reunească încă din cursul dimineţii, blocând mai multe bulevarde.

Pe Gran Via, unul dintre bulevardele centrale ale capitalei spaniole, poliţiştii au intervenit pentru a dispersa manifestanţii, împingându-i pe trotuare, înainte ca aceştia să se regrupeze la mică distanţă. Cel puţin două persoane au fost reţinute, potrivit unei jurnaliste a AFP.

Potrivit Ministerului de Interne, „incidente izolate” au avut loc miercuri dimineaţa în mai multe oraşe, provocând rănirea a 34 de persoane, dintre care 18 poliţişti, în timp ce alte 62 de persoane au fost reţinute.

Portugalia, o grevă generală „iberică” împotriva austerităţii

Portugalia era afectată miercuri de o grevă generală împoriva măsurilor de austeritate ale Guvernului de centru- dreapta, care suscită o nemulţumire populară tot mai mare, circulaţia trenurilor şi metrourilor fiind oprită parţial, iar numeroase zboruri anulate, relatează AFP.

Nicio garnitură de metrou nu circula la Lisabona începând de marţi, la miezul nopţii, la fel ca majoritatea trenurilor. Perturbări puternice erau aşteptate pe aeroporturi, compania naţională TAP anulând deja 173 dintre cele 360 de zboruri prevăzute miercuri.

Cursele de navetă fluvială între cele două maluri ale râului Tejo asigurau doar un nivel minimum de serviciu, în timp ce personalul din numeroase spitale se afla, de asemenea, în grevă. Rata de participare la acţiunea de protest atingea în anumite centre 90%. Serviciul de salubritate era aproape paralizat.

Convocată de către principalul sindicat portughez, CGTP, această grevă generală, a două din martie şi până în prezent, se înscrie în cadrul unor mişcări de protest la care iau parte şi alte ţări din Europa, dar mai ales vecinii spanioli.

„Această primă grevă iberică” este „un semnal puternic de nemulţumire şi un avertisment adresat autorităţilor europene”, a declarat Armenio Carlos, secretarul general al CGTP.

La Lisabona, numeroase banderole îndemnau la mobilizare. „Troika, afară”, se putea citi pe afişe cerând plecarea creditorilor Portugaliei, care evaluază în prezent măsurile de austeritate implementate de către Guvern în schimbul unui ajutor internaţional în valoare de 78 de miliarde de euro, acordat Portugaliei în mai 2011.

„Obiectivul acestei greve este să ceară răspunsuri la problemele protughezilor, iar unul dintre răspunsurile prioritare este schimbarea politicii”, a declarat Armenio Carlos.

Chiar dacă a doua cea mai importantă centrală sindicală portugheză, UGT, nu a susţinut mobilizarea într-o grevă generală, aproape jumătate dintre cele aproximativ 50 de sindicate care îi sunt afiliate au îndemnat la oprirea lucrului, alături de o serie de sindicate independente.

CGTP urmează să organizeze marşuri şi mitinguri în aproximativ 40 de oraşe din ţară, inclusiv la Lisabona şi Porto. „Indignaţii” şi docherii, aflaţi în grevă de mai multe luni, urmează să participe la mitinguri în capitală.

Precedenta grevă generală, în martie, a avut un impact limitat, însă nemulţumirea populară a crescut, între timp, puternic. La jumătatea lui septembrie au avut loc manifestaţii uriaşe, la care au participat locuitori din întreaga ţară.