Greva transportatorilor: Traficul blocat sau îngreunat, în toată ţara – UPDATE

Traficul în mai multe judeţe din ţară este îngreunat sau blocat după ce transportatorii au declanşat o grevă. Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, incluzând şi soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederaţiei nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu "a refuzat întâlnirile cu reprezentanţii patronatelor membre CNR". Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri susţin că mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor, prin creşterea accizei şi prin noua taxă de 7 eurocenţi.
AGERPRES - lun, 09 dec. 2013, 08:01
Greva transportatorilor: Traficul blocat sau îngreunat, în toată ţara - UPDATE

Arad: Trafic îngreunat pe DN 7, spre frontiera cu Ungaria

Aproximativ 150 de şoferi de camioane participă, luni dimineaţă, la un protest pe DN 7, spre Vama Nădlac, traficul rutier desfăşurându-se cu dificultate din cauza coloanei de automarfare care se deplasează cu viteză redusă, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste o sută de şoferi de camioane s-au adunat pe centura rutieră de nord-vest (parte din DN 7) a municipiului Arad, luni dimineaţă, pentru a participa la un marş de protest cu tot cu camioane, iar ulterior s-au alăturat alţi 50 de şoferi, astfel că la ora transmiterii acestei ştiri coloana de automarfare care se deplasează cu viteză redusă spre frontiera cu Ungaria din zona Vămii Nădlac a ajuns la peste 150 de vehicule.

Secretarul general al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR), Mayer Siegfried, care participă la acţiunea de la Arad, afirmă că şoferii vor protesta pe termen nelimitat, până când se ajunge la o înţelegere cu Guvernul privind revendicările.

Potrivit lui Siegfried, protestul de pe DN 7 are loc între Arad şi Pecica, şoferii circulând cu cel mult zece kilometri la oră.

„Pe tot parcursul zilei ni se vor alătura şi alţi şoferi. De la Pecica ne vom întoarce pe şoseaua de centură din Arad, unde ne-am adunat, şi vom participa la scurte marşuri sau vom staţiona pe marginea drumului, fără să blocăm traficul”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, secretarul general al CNR.

Din cauza coloanei de automarfare, pe drumul spre frontiera cu Ungaria, respectiv spre Vama Nădlac, se circulă cu dificultate.

În aceste condiţii, şoferii care merg în Ungaria sunt sfătuiţi de către poliţişti să aleagă Vama Turnu, folosind drumul judeţean spre Variaşul Mare, pentru a evita DN 7.

Coloană de 70 de tiruri, în marş de protest cu 20km/h pe Valea Oltului
     
Şoferii a aproximativ 70 de autotrenuri au protestat luni dimineaţa, la Râmnicu Vâlcea, împotriva majorării accizelor la combustibili cu 0,7 eurocenţi pe litru, aceştia pornind într-un marş cu 20km/h, pe Valea Oltului, informează Agerpres.

Conducătorii tirurilor aparţinând mai multor societăţi comerciale din Vâlcea cer neintroducerea acestei accize, care ar duce la scumpiri în lanţ, la pierderea locurilor de muncă şi la paralizarea unuia din cele mai importante domenii economice, transportul de marfă.

‘Scumpirea carburanţilor se va reflecta implicit în preţul produselor, ulterior în scăderea puterii de cumpărare şi o diminuare atunci a producţiei. O diminuare a producţiei, îi poate spune cineva lui Victor Ponta, duce implicit la trimiterea în şomaj a personalului, deci mai puţini conducători auto. Nu trebuie luaţi bani în plus pentru că distruge una din cele mai importante activităţi economice din România. O să vedem din nou tranzitând România doar turci, polonezi, maghiari etc’, a declarat V.B, reprezentantul unei companii din Râmnicu Vâlcea.

Totodată, companiile din Vâlcea protestează pentru renunţarea de către guvernanţi la tronsonul de autostradă Sibiu-Piteşti.

‘Ceauşescu a ridicat şoseaua de pe Valea Oltului pe mai bine de 40 de km, atunci când a construit hidrocentralele, ăştia nu sunt în stare să facă nimic, decât să dea apă la moară grupurilor de interese’, a mai spus V.B.

Camioanele aparţinând mai multor companii din Vâlcea au pornit în coloană luni dimineaţa din zona platformei industriale Râureni şi s-au îndreptat pe Valea Oltului până la Brezoi, mergând cu 20km/h. De la Brezoi se vor întoarce înapoi tot cu o viteză de 20km/h la Râmnicu Vâlcea.

Cluj: Peste 35 de şoferi de camioane protestează pe Autostrada Transilvania, la Gilău

Peste 35 de şoferi de camioane protestează, luni, pe Autostrada Transilvania, la Gilău, judeţul Cluj, ei parcând autovehiculele pe o bandă de circulaţie de pe fiecare sens, fără a bloca însă traficul, şi spun că sunt nemulţumiţi de introducerea accizei la motorină, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şoferii au parcat camioanele pe Autostrada Transilvania, la Gilău, ocupând câte o bandă de circulaţie pe sens, dar fără a bloca traficul rutier.

Ioan Muncaciu, reprezentantul Asociaţiei Micilor Transportatori Cluj, a declarat că protestul a fost declanşat faţă de introducerea accizei la motorină, de 7 eurocenţi pe litru, şi faţă de amenzile mari percepute transportatorilor de către Poliţia Rutieră.

„Protestăm faţă de acciza pe motorină, care ne afectează afacerile, dar nu am dorit să blocăm traficul şi drumurile. La un camion sub şapte tone, care înregistrează 150.000 de kilometri parcurşi anual, noua acciză va duce la o creştere cu 2.700 de euro pe an la factura de alimentare cu combustibil. O firmă care are zece camioane va trebui să plătească în plus 27.000 de euro anual. Asta înseamnă că se închid afacerile transportatorilor, din cauza costurilor prea mari. De asemenea, protestăm şi faţă de amenzile prea mari aplicate de Poliţia Rutieră. Am semnat în mai o minută cu autorităţile centrale în care ni s-a promis că amenzile vor fi reduse, dar nu s-a întâmplat nimic”, a spus Muncaciu.

Potrivit acestuia, şoferii clujeni aşteaptă semnale de la Bucureşti, de la liderii asociaţiilor de transportatori, pentru a decide ce acţiuni vor întreprinde în continuare.

Satu Mare: Peste 150 de TIR-uri, oprite la protestul transportatorilor
     
Aproximativ 150 de TIR-uri au fost oprite, luni dimineaţa, la intrarea în vama Petea şi la ieşirea din municipiul Satu Mare, transportatorii protestând împotriva noii taxe pe combustibil anunţată de guvern, informează Agerpres.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţe Judeţean Satu Mare, traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, agenţii de la Poliţia Rutieră fragmentând coloana de TIR-uri pentru a permite accesul maşinilor mici.

Tot pentru fluidizarea traficului, poliţiştii opresc camioanele la intrările şi ieşirile din municipiu.

Maramureş: Trafic greoi pe DN 1C la intrare în Baia Mare, cauzat de protestele transportatorilor
     
Traficul pe DN 1C la intrarea în municipiul Baia Mare este îngreunat din cauza ninsorii abundente, dar şi a protestelor organizate de transportatorii rutierii, care resping majorarea accizei la carburanţi, informează Agerpres.

Din cauza TIR-urilor care circulă cu viteză redusă pe DN 1C Baia Mare – Dej, la intrarea în municipiul Baia Mare autovehiculele circulă în coloană pe ambele sensuri, pe distanţe mari.

‘ E deranjant pentru participanţii la trafic gestul nostru, dar şi ei trebuie să afle că ceea ce ne afectează pe noi, afectează pe toţi deţinătorii auto. Creşterea accizei va provoca alte majorări de preţuri la toate produsele şi serviciile prestate, atât de firme cât şi de stat. Va fi o creştere în lanţ de preţuri,’ a declarat, luni, pentru AGERPRES, vicepreşedintele Asociaţiei Cărăuşilor Particulari din România şi proprietarul unui companii de transport, Simion Bizău.

Protest al transportatorilor de marfă la Botoşani
     
Câteva zeci de şoferi de pe maşini de transport marfă au protestat, luni dimineaţă, la ieşirea din municipiul Botoşani spre Suceava, faţă de intenţia Guvernului de a introduce acciza suplimentară de 0,7 euro la carburanţi.

Transportatorii consideră că introducerea accizei le va creşte costurile şi le va scădea competitivitatea pe piaţă.

Ei susţin că greva declanşată luni este pe termen nelimitat.

Camioanele care au staţionat pe drumul european E 58 Botoşani-Suceava au blocat doar câte o bandă pe fiecare sens de mers, circulaţia rutieră nefiind afectată.

Transportatorii din Botoşani au aderat la acţiunile organizate la nivel naţional de Confederaţia Naţională Rutieră.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Sibiu, Anca Bloanca, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că traficul pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu este complet blocat.

„Din cauza protestului transportatorilor, traficul pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu este complet blocat la această oră. În zonă s-au deplasat mai multe echipaje de la Poliţie Rutieră în încercarea de a fluidiza traficul”, a declarat Anca Bloanca.

Pe centura ocolitoare a municipiului Sibiu sunt oprite peste 120 de TIR-uri şi camioane.

Centura ocolitoare a municipiului Sibiu are 20 de kilometri dintre care peste 17 sunt în regim de autostradă.

Transportatorii rutieri de mărfuri au comunicat că au oprit, luni, activitatea şi nu au mai trimis maşini în curse, iar autocamioanele care sunt pe trasee se vor duce în parcări, a declarat pentru MEDIAFAX, Augustin Hagiu, reprezentantul Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR).

Augustin Hagiu a spus că transportatorii rutieri de mărfuri aşteaptă, în primul rând, ca Ministerul Transporturilor să îşi respecte promisiunile asumate prin minuta semnată în luna mai, în urma cărora protestele anunţate atunci au fost suspendate.

Hagiu a precizat că după ce vor fi rezolvate solicitările menţionate în minuta încheiată în luna mai, se poate intra într-un dialog cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

În minuta din 22 mai, semnată de Relu Fenechiu, ministru al Transporturilor în acea perioadă, şi reprezentanţii UNTRR şi CNR, Radu Dinescu şi Meyer Siegfried, se arăta că, în maxim 30 de zile, MT va analiza propunerile partenerilor sociali şi, ulterior, va propune un program punctual pentru soluţionarea problemelor.

De asemenea, în document se menţiona că vor fi constituite subcomisii de specialitate, formate din reprezentanţi ai MT şi ai transportatorilor, care să dezbată şi să promoveze modificări şi completări ale unor acte normative.

Confederaţia Naţională Rutieră a anunţat, în 5 noiembrie, că din 9 noiembrie transportatorii rutieri de mărfuri opresc activitatea, pe termen nelimitat, susţinând că „au epuizat toate căile diplomatice” în relaţia cu autorităţile, care nu îşi respectă angajamentele, şi că cea mai recentă „lovitură” din partea Guvernului este creşterea accizelor la carburanţi.

Potrivit CNR, în ultimele luni, patronatele din transporturi au transmis propuneri către Guvern, Ministerul Muncii şi Ministerul de Finanţe, incluzând şi soluţii pentru combaterea evaziunii fiscale, însă adresele oficiale ale confederaţiei nu au primit răspuns, iar ministru Ramona Mănescu „a refuzat întâlnirile cu reprezentanţii patronatelor membre CNR”.

Pe de altă parte, transportatorii rutieri de mărfuri susţin că mai primesc încă o lovitură de la Guvern prin scumpirea carburanţilor, prin creşterea accizei şi prin noua taxă de 7 eurocenţi.

În 22 mai, transportatorii rutieri au renunţat la protestul anunţat, după o întâlnire de câteva ore cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, unde s-a stabilit un calendar pentru revizuirea mai multor prevederi legislative.

Reprezentanţii CNR au cerut Guvernului corectarea „anomaliilor legislative actuale, eliminarea actelor de corupţie şi un dialog constructiv”. Aceştia au criticat existenţa unor suprapuneri legislative şi situaţiile în care mai multe acte normative reglementează aceleaşi situaţii.

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România are 13.000 de membri, operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Subsidiara fintech-ului turcesc Tarfin din România are un nou director general. Valentina Seiciu preia conducerea companiei pe plan local
Subsidiara fintech-ului turcesc Tarfin din România are un nou director general. Valentina Seiciu preia conducerea companiei ...
Fintech-ul Tarfin anunță că începând cu luna noiembrie 2024, fostul director Financiar al companiei Valentina Seiciu (foto) preia funcția de director general, după retragerea din această......
Noile investiții de 362 mil. euro în CET-urile din București, semnate azi, vor scădea costul gigacalorei de la 1.000 la 500 de lei în patru ani
Noile investiții de 362 mil. euro în CET-urile din București, semnate azi, vor scădea costul gigacalorei de la 1.000 ...
Ministerul Energiei a semnat astăzi trei contracte de finanțare din Fondul pentru Modernizare cu Electrocentrale București, ...
ANOFM: 31.009 locuri de muncă sunt vacante la nivel național. Românii pot aplica pentru 209 de posturi în străinătate, oferite prin rețeaua Eures
ANOFM: 31.009 locuri de muncă sunt vacante la nivel național. Românii pot aplica pentru 209 de posturi în străinătate, ...
Agenţii economici pun la dispoziţie un număr de 31.009 locuri de muncă la nivel naţional, în timp ce angajatorii din ...
Agroland Agribusiness raportează venituri de 44,4 milioane de lei, în scădere cu 4%, pentru primele nouă luni din 2024
Agroland Agribusiness raportează venituri de 44,4 milioane de lei, în scădere cu 4%, pentru primele nouă luni din 2024
Agroland Agribusiness (BVB: AAB), companie antreprenorială românească, parte a grupului Agroland, specializată în vânzarea ...