Greve şi marşuri contra noilor măsuri de austeritate din Grecia
”Guvernul şi creditorii au presat poporul şi lucrătorii în ultimii şapte ani”, a afirmat sindicatul funcţionarilor publici Adedy.
Sindicatele au lansat joi un apel la organizarea unei greve generale pe 17 mai pentru a protesta contra noilor măsuri economice adoptate de executivul elen.
Sub presiunea creditorilor internaţionali (Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional), guvernul de la Atena a acceptat luna trecută economii de 3,6 miliarde euro prin tăierea pensiilor în 2019 şi creşterea impozitelor în 2020.
Aceste măsuri ar urma să fie aprobate la jumătatea lunii mai de către parlament, iar guvernul speră ca în 22 mai să obţină un acord global cu ocazia reuniunii miniştrilor de finanţe din zona euro.
Ministrul de finanţe german, Wolfgang Schauble, a declarat că un acord global este realizabil pe 22 mai ‘dacă guvernul grec respectă toate înţelegerile’. ”Grecia a făcut progrese, ultimele cifre sunt pozitive, dar guvernul nu şi-a onorat încă toate acordurile”, a spus el.
Grecia şi creditorii internaţionali au încheiat un acord privind a treia tranşă a împrumutului de 86 de miliarde de euro în iulie 2015, dar FMI, care se opune obiectivelor bugetare fixate de zona euro pentru Grecia şi estimează că datoria publică greacă nu este sustenabilă, condiţionează participarea sa financiară la planul de asistenţă de un gest de favoare din partea Atenei.