Muncitorii din tura de dimineață au intrat în grevă timp de două ore, în timp ce cei din tura de seară plănuiesc să părăsească locul de muncă devreme, în semn de protest față de revendicările producătorului auto, care includ o reducere a salariilor cu 10%.
Potrivit Reuters, Volkswagen a amenințat că va închide fabrici în Germania pentru prima dată în istoria sa de 87 de ani, declarând că trebuie să reducă costurile și să crească profitul, deoarece producătorii de automobile europeni se luptă cu cererea slabă, costurile ridicate de producție, concurența din partea rivalilor chinezi și o creștere mai lentă decât… tranziția estimată a vehiculului electric.
La uzina principală a Volkswagen din Wolfsburg, care are 70.000 de angajați, o grevă de două ore înseamnă că câteva sute de mașini, inclusiv emblematica Golf, nu pot fi construite, au spus surse sindicale.
Criza celui mai mare producător de automobile din Europa a lovit Germania într-un moment de incertitudine economică și de tulburări politice interne, precum și de tulburări mai ample în rândul producătorilor de automobile din regiune.
Grevele VW, care ar putea ajunge la opriri ale lucrului de 24 de ore sau nelimitate, dacă nu se ajunge la un acord în următoarea rundă de negocieri salariale, vor reduce producția Volkswagen, adăugând la impactul scăderii livrărilor și al scăderii profitului.
„Cât de lungă și cât de intensă trebuie să fie această confruntare este responsabilitatea Volkswagen la masa de negocieri”, a spus Thorsten Groeger, care conduce negocierile în numele sindicatului IG Metall. „Oricine ignoră forța de muncă se joacă cu focul – și știm cum să transformăm scânteile în flăcări”, a adăugat el.
Daniela Cavallo, șeful consiliului de întreprindere al Volkswagen, a reiterat că cei mai mari acționari ai Volkswagen, care includ o firmă holding controlată de Porsche și familia Piech ar putea fi nevoiți să facă sacrificii și în ceea ce privește dividendul anual.
Cavallo a spus că a patra rundă de negocieri programată pentru 9 decembrie va avea ca rezultat fie ambele părți să găsească un teren comun, fie o escaladare.
„Din păcate, semnalele trimise recent de conducere nu sunt cu adevărat încurajatoare”, a spus ea, adăugând că închiderea fabricilor, disponibilizările în masă și reducerile salariilor existente sunt linii roșii pentru muncitori.
Un purtător de cuvânt al Volkswagen a declarat că producătorul auto a respectat dreptul lucrătorilor la grevă și a luat măsuri pentru a asigura un nivel de bază de aprovizionare clienților și pentru a minimiza impactul grevei.
Sindicatul a propus săptămâna trecută măsuri despre care spunea că vor economisi 1,5 miliarde de euro, inclusiv renunțarea la bonusuri pentru 2025 și 2026, pe care conducerea le-a respins ca nerealiste și amânând inevitabilul.
Într-un discurs adresat lucrătorilor adunați luni pe o piață din Hanovra, reprezentantul sindical Sascha Dudzik a condamnat conducerea pentru că i-a făcut pe lucrători să plătească pentru ceea ce a spus că sunt greșelile directorilor, de la scandalul emisiilor de motorină până la rămânerea în urmă față de concurenții mai inovatori din China.
„Noi nu am luat aceste decizii – au făcut-o milionarii din fruntea VW”, a spus el.
„Ni se spune că suntem mai scumpi decât muncitorii din Bratislava (Slovacia), (și) din China. Aș dori să știu cum se compară salariile conducerilor”, a spus Stavros Christidis, șeful consiliului de întreprindere la uzina din Hanovra.
Lucia Heim, un lucrător la uzina VW din Hanovra care a participat la greva de luni, a criticat, de asemenea, ceea ce ea a considerat o nedreptate a conducerii.
„Este o lume întortocheată: în fotbal, antrenorii renunță dacă nu câștigă jocul. La VW, este invers. Jucătorii sunt pedepsiți”, a spus ea.