Grevele din Germania afectează companii ca Porsche, BMW sau Mercedes-Benz
Mii de muncitori germani au declanșat marți greve la nivel național pentru a cere salarii mai mari, agravând dificultățile companiilor care se luptă să rămână competitive la nivel global odată cu creșterea costurilor, scăderea exporturilor și sosirea unor rivali puternici din China. Conform Reuters, grevele angajaților sindicalizați din industria metalurgică și de inginerie electrică, care numără aproape patru milioane de angajați, au afectat companii precum Porsche AG, BMW AG, sau Mercedes-Benz AG.
O cauză clară a grevelor este și disputa dintre angajați și patronatul grupului Volkswagen pe tema programului de restructurare care include măsuri drastice, inclusiv scăderi salariale și chiar potențiala închidere a unor uzine.
Înrăutățirea perspectivelor de afaceri în cea mai mare economie a Europei a pus presiune pe guvernul de coaliție șubred al cancelarului Olaf Scholz care se află pe punctul de a se prăbuși înainte de alegerile federale de anul viitor.
În această seară, Scholz va găzdui o întâlnire cu liderii de afaceri, printre care și șeful Volkswagen, Oliver Blume, însă chiar și echipa cancelarului pare să aibă așteptări reduse cu priire la obținerea unor rezultate rapide. Într-un semn de disfuncționalitate guvernamentală, ministrul de finanțe german a anunțat o întâlnire separată în aceeași zi.
Germania are o lungă istorie a așa-numitelor „greve de avertisment” în timpul negocierilor salariale, dar acestea au loc într-un moment în care angajatorii sunt din ce în ce mai îngrijorați cu privire la viitor. Un important grup de afaceri a declarat că un sondaj realizat în rândul companiilor indică faptul că Germania se va confrunta cu un nou an de contracție economică în 2024 și fără perspective de creștere anul viitor.
„Nu avem de-a face doar cu o criză ciclică, ci și cu o criză structurală «încăpățânată» în Germania”, a declarat Martin Wansleben, director general al Camerei de Comerț și Industrie a Germaniei (DIHK) care a realizat sondajul.
„Suntem foarte îngrijorați cât de mult devine Germania o povară economică pentru Europa și că nu își mai poate îndeplini rolul de cal de tracțiune economic”, a adăugat Wansleben făcând apel la „reforme profunde»”.
Fondul Monetar Internațional s-a alăturat celor care solicită reforme în Germania, sugerând guvernului să găsească soluții pentru a stimula investițiile.
Săptămâna trecută, un sondaj realizat de institutul german Ifo a arătat că moralul mediului de afaceri s-a îmbunătățit mai mult decât se aștepta în octombrie, ceea ce a oferit un oarecare răgaz guvernului.
Grevele de marți au fost orchestrate de puternicul sindicat IG Metall, care a organizat, de asemenea, o grevă în timpul schimbului de noapte la uzina Volkswagen din orașul Osnabrueck, unde lucrătorii se tem că unitatea ar putea fi închisă.
IG Metall solicită creșteri salariale de 7% comparativ cu creșterea de 3,6% pe o perioadă de 27 de luni oferită de asociațiile patronale. Companiile califică solicitarea sindicatului drept nerealistă.
„Limitarea salariilor nu creează locuri de muncă. Situația noastră dificilă are cu totul alte cauze decât salariile mari”, a declarat Harald Buck, președintele comitetului de întreprindere al Porsche AG la uzina din Zuffenhausen, lângă Stuttgart.
Aproximativ 500 de angajați au intrat în grevă în timpul schimbului de noapte și apoi aproximativ 4.000 de angajați au intrat în grevă în timpul schimbului de dimineață pentru a se alătura unei demonstrații: „Nu noi suntem cauza. Ne merităm partea noastră și luptăm pentru 7%”.
Următoarea rundă de discuții dintre șefii Volkswagen AG și reprezentanții sindicatelor urmează să aibă loc miercuri, deși șeful comitetului de întreprindere al companiei a amenințat că va întrerupe discuțiile.
Citește și:
– Volkswagen ar putea închide trei uzine din Germania și concedia zeci de mii de angajați