‘Este greu să stabileşti un termen limită pentru listare, pentru că, dincolo de elementul tehnic, mai trebuie analizată şi conjunctura de piaţă. Eu cred că această listare se va întâmpla probabil în interval de maximum 6 luni, dar nu aş vrea să speculez, pentru că noi trebuie să alegem cel mai bun moment din piaţă’, a afirmat şeful de la Energie, într-o emisiune la Digi24, întrebat care este termenul limită pentru listarea acestei companii.
Potrivit lui Grigorescu, înaintea procesului de listare trebuie clarificate o serie de aspecte tehnice. El a dat asigurări că în acest moment se lucrează ‘cu motoarele turate la nivelul mai multor comisii şi comitete tehnice’.
‘Listarea Hidroelectrica este probabil una dintre cele mai importante acţiuni pe care le facem în acest mandat. Noi ne-am angajat să ducem acest proces mai departe şi pot să spun că, dacă acest proces va fi finalizat în decursul acestui mandat, eu am credinţa că putem să şi listăm. Există o sumă de aspecte tehnice care trebuie clarificate înainte şi se depune mult efort în momentul acesta. Lucrăm cu motoarele turate la nivelul mai multor comisii şi comitete tehnice. Trebuie în primul rând să ne lămurim şi să definitivăm această strategie de dezvoltare a Hidroelectrica, pentru că listarea ei trebuie să aibă un singur scop: să facă din această companie o companie mai puternică; din punctul meu de vedere şi o companie care să joace un rol mai mare la nivel naţional şi la nivel regional. Am să vă dau un singur exemplu. Spuneaţi că aveam cea mai mare producţie anul asta. Asta înseamnă că avem cel mai mare număr de agregate care sunt disponibile, apte să producă la un moment T. Este probabil unul dintre cele mai mari grade de disponibilitate a agregatelor Hidroelectrica din istorie. Şi asta, sigur, vine şi ca urmare a procesului de restructurare şi de modernizare. Eu cred că acest proces trebuie dus la capăt şi Hidroelectrica ar trebui să spună investitorilor ce anume vrea să modernizeze, unde vrea să se extindă…’, a spus ministrul.
Întrebat care ar fi, din punctul său de vedere, pragul după care ar considera listarea Hidroelectrica un succes, Victor Grigorescu nu a dorit să avanseze nicio cifră.
‘Ar fi nepotrivit din partea mea să comentez orice legat de preţ, pentru că aceasta este o informaţie privilegiată şi, sigur, poate una dintre cele mai sensibile informaţii într-un proces de listare. Ce pot să spun, este că am convingerea că Hidroelectrica poate să fie una dintre cele mai profitabile listări pe care statul român le-a făcut vreodată. Este în regimul ăsta de preţ’, a răspuns el.
La începutul lunii septembrie, Ovidiu Agliceru, preşedintele Directoratului producătorului de energie, declara că listarea la bursă a Hidroelectrica ar putea fi realizată la mijlocul anului viitor, după ce va fi stabilită situaţia celor 17 proiecte de investiţii demarate înainte de 1989 şi nefinalizate.
‘Raportat la programul existent, preconizarea listării Hidroelectrica este undeva la jumătatea anului viitor, acesta este momentul la care trebuie să ne raportăm. Nu trebuie să ne îmbătăm să spunem că anul acesta se va face listarea’, a spus Agliceru, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a susţinut că listarea poate fi posibilă doar după ce se vor realiza studii privind situaţia celor 17 lucrări de investiţii începute înainte de 1989, respectiv dacă acestea vor mai fi finalizate sau nu.
Statul va scoate la vânzare acţiuni la Complexul Energetic Oltenia, Hidroelectrica, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti, CNAPM Constanţa şi Salrom, dar va rămâne acţionar majoritar la aceste societăţi considerate strategice, conform unui memorandum publicat de Executiv.
Sumele obţinute din vânzarea acţiunilor vor rămâne la dispoziţia companiilor şi vor fi utilizate pentru finanţarea programelor de investiţii.
La Hidroelectrica, Ministerul Energiei va derula o ofertă publică primară de majorare de capital de 15%, pe piaţa de capital.