Grindeanu: Am primit un document despre referendum din partea Administraţiei Prezidenţiale în care nu se foloseşte termenul de graţiere

Economica.net
24 01. 2017
grindeanu_675849302_51938000

‘Am primit şi eu (…) o hârtie din partea Administraţiei Prezidenţiale, dar ce mi se pare ciudat, faţă de ce am văzut aseară în anunţ, e că nu se foloseşte termenul de graţiere. Probabil şi-a dat seama domnul preşedinte că nu e legal să folosească acest termen într-un referendum’, a declarat premierul Grindeanu.

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis marţi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului o scrisoare prin care anunţă că a declanşat procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice.

„Marţi, 24 ianuarie a.c., Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a declanşat, în conformitate cu prevederile art. 90 din Constituţia României, procedura privind organizarea unui referendum naţional prin care poporul să-şi exprime voinţa cu privire la următoarea problemă de interes naţional: Continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”, informează Administraţia Prezidenţială.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisă preşedinţilor celor două Camere, solicitând consultarea Parlamentului cu privire la problema sus menţionată.

„Referitor la declanşarea unui referendum naţional a fost informat şi Prim-ministrul României, domnul Sorin Mihai Grindeanu”, mai spune Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, luni seară, organizarea unui referendum pe tema modificării legilor justiţiei, afirmând că există un larg interes pentru modificarea codurilor penale şi graţierii, iar poporul trebuie să se pronunţe asupra acestor teme. În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni seara, la România TV, că preşedintele Iohannis „îşi cere suspendarea”, pentru a avea din nou „o tribună” şi să meargă în ţară „ca să se victimizeze”, dar social-democraţii nu sunt interesaţi la acest moment de o posibilă suspendare a şefului statului.

„În aceste zile au avut loc proteste, oamenii au ieşit indignaţi să protesteze în stradă împotriva acestei încercări de a modifica prin ordonanţă de urgenţă legislaţia penală. Am auzit fel şi fel de aberaţii, imediat după ce au ieşit oamenii în stradă. Activişti agitaţi şi agitatori au fugit la televiziunile obediente să explice poporului că este o lovitură de stat. Cetăţenii să dea lovitură de stat? Nu, politicienii dau lovitura de stat, doar că nu dau lovitură de stat, ci lovitura de graţie statului de drept”, a declarat Iohannis.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a declarat luni seara, la România TV, că „nu este foarte limpede” dacă preşedintele Klaus Iohannis poate organiza un referendum pe tema graţierii, în condiţiile în care articolul 74 din Constituţie prevede că cetăţenii nu pot avea iniţiativă legislativă în aceste domenii, ca atare nici nu se pot pronunţa la un referendum în acest sens.

Articolul din Legea referendumului care enumera situaţiile şi temele considerate de interes naţional asupra cărora preşedintele poate solicita un referendum a fost declarat neconstituţional în 2006, CCR stabilind atunci că şeful statului este singurul care poate decide temele pentru consultarea populaţiei, iar Parlamentul nu se poate amesteca, cenzurându-i decizia.

Dragnea: Iohannis îşi cere suspendarea ca să meargă în ţară să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de aşa ceva

„Preşedintele Iohannis îşi cere suspendarea. Cred că vrea o suspendare pentru a putea avea din nou o tribună, pentru a putea merge în ţară ca să se victimizeze. Nu suntem interesaţi de asta, noi chiar vrem ca acest Guvern să guverneze şi în Parlament să dăm legile pe care românii le aşteptă. Eu, cel puţin acum, nu sunt interesat de ideea de suspendare, nu cred că trebuie pentru România aşa ceva acum. De la alegeri încoace, preşedintele Klaus Iohannis a făcut ca România să fie într-o criză politică permanentă, inventând periodic câte o temă”, a afirmat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD a mai spus că Iohannis „a dat buzna” la şedinţa de Guvern, nefiind invitat de premierul Sorin Grindeanu.

„S-a aflat în afara Constituţiei şi când s-a dus la Guvern. Preşedintele a minţit la acea întâlnire de la Guvern, a spus că a fost invitat. Prim-ministrul nu l-a invitat, a aflat de la aghiotantul SPP, care a aflat probabil de la ghiotantul preşedintelui (…). A dat buzna la Guvern şi asta a fost invitaţia premierului? Premierul a şi spus că nu l-a invitat”, a subliniat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Dragnea: Vrem declanşarea a alte două referendumuri – familia şi eliminarea imunităţii

‘Noi avem în minte alte două referendumuri pe care le vom declanşa. Este un referendum pe care ne-am angajat să-l declanşăm cu tema ‘familia’. S-au strâns peste 3 milioane de semnături şi este o temă de interes major, care ţine de substanţa societăţii noastre. Iar a doua temă – eu am spus-o de un an şi jumătate în spaţiul public şi o spun în continuare, chiar dacă unii colegi de-ai mei s-au supărat la vremea respectivă, un referendum privind regimul imunităţilor din România. Eu am spus-o mereu şi susţin în continuare – nu sunt de acord cu imunitatea parlamentară, dar nici cu cea a preşedintelui. Dacă românii sunt de acord’, a afirmat Dragnea la Romania TV.

El a adăugat că este vorba despre ‘imunităţile tuturor’.

‘Noi vorbim de un articol fundamental din Constituţie – ‘nimeni nu e mai presus de lege’. Dacă nimeni nu e mai presus de lege, imunităţile trebuie să dispară pentru toţi. (…) E vorba de principiu. Nu mai e preşedinte Iohannis, în 2019 vine altcineva, e vorba de un principiu. Un preşedinte în funcţie, aşa cum e prevederea respectivă, omoară un om pur şi simplu. Este în continuare preşedinte cinci ani, pentru că nu poate fi judecat? Nu mi se pare în regulă. Noi avem în plan în primăvară (n.r. organizarea referendumurilor) şi sigur că vrem să facem în primăvară. Mi se par două teme importante’, a menţionat preşedintele PSD.

Acesta a susţinut că ‘îi este greu să creadă că preşedintele va dori sa participe la o discuţie privind modificarea Constituţiei, pentru că s-ar putea să deranjeze’.