Grindeanu(ANCOM): Desfiinţarea reţelelor cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicaţii către utilizatori nu e o abordare sustenabilă

Măsurile de desfiinţare a reţelelor aeriene, cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicaţii către utilizatorii finali, nu pot constitui o abordare sustenabilă, atrage atenţia preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), Sorin Grindeanu, într-un comunicat de presă, transmis joi AGERPRES. 
Economica.net - joi, 25 apr. 2019, 12:59
Grindeanu(ANCOM): Desfiinţarea reţelelor cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicaţii către utilizatori nu e o abordare sustenabilă

„Este îngrijorător faptul că, deşi cu eforturi susţinute a fost creat un instrument legislativ eficient pentru dezvoltarea infrastructurii de comunicaţii, şi anume Legea nr.159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice, ne aflăm astăzi în situaţii critice în care utilizatorii nu mai beneficiază de servicii de telefonie sau internet din cauza unor intervenţii în forţă. Reiterez faptul că atât autorităţile publice, cât şi operatorii de comunicaţii au la dispoziţie cadrul legal în limitele căruia să acţioneze şi îi îndemn să înţeleagă şi să pună în practică drepturile şi obligaţiile care le revin conform legii. Măsurile de desfiinţare a reţelelor aeriene, cu întreruperea furnizării serviciilor de comunicaţii către utilizatorii finali, nu pot constitui, în opinia noastră, o abordare sustenabilă, inclusiv în raport cu interesele majore ale comunităţilor locale”, susţine Grindeanu.

Conform şefului autorităţii de reglementare, trebuie să existe un dialog între autorităţile locale şi operatori, pentru a găsi soluţiile potrivite pentru ambele părţi.

„Trebuie să ne amintim că accesul facil la comunicaţiile electronice constituie baza tuturor sectoarelor unei economii moderne şi inovatoare, contribuind esenţial la creşterea calităţii serviciilor publice, cu precădere în educaţie, sănătate sau administraţie locală. Noi, la ANCOM, ne-am exprimat în mai multe rânduri disponibilitatea de a media un dialog între autorităţile locale şi operatori, pentru a găsi soluţiile potrivite pentru ambele părţi, astfel încât impactul trecerii reţelelor de comunicaţii în subteran să fie minim asupra utilizatorilor”, a adăugat preşedintele ANCOM.

În conformitate cu cadrul european de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice, furnizarea de reţele de comunicaţii electronice se realizează în mod liber, pe baza regimului de autorizare generală. În cazurile în care autorităţile publice au dezvoltat, individual sau în parteneriat public – privat, canalizaţii subterane pentru instalarea reţelelor de comunicaţii electronice, migrarea reţelelor de comunicaţii în subteran trebuie să se facă potrivit unui calendar convenit între operatori şi autorităţile locale în baza unui plan de reinstalare, plan care ar trebui avut în vedere în procesul de dezvoltare a reţelei de canalizaţie, permiţând astfel o programare realistă a activităţilor necesare pentru mutarea reţelelor.

În situaţiile în care nu există o alternativă subterană care ar putea fi utilizată de furnizorii de reţele de comunicaţii electronice pentru migrarea în subteran a reţelelor instalate aerian, ANCOM încurajează şi sprijină prin instrumentele legale de care dispune, implicarea activă a autorităţilor locale în construirea acestor alternative subterane, măsuri prin care s-ar putea atinge atât obiectivele urbanistice ale comunităţii locale, cât şi posibilitatea desfăşurării unor activităţi care ar putea genera venituri la bugetul local.

Activităţile aferente migrării în subteran a unei reţele de comunicaţii electronice instalată aerian nu se realizează prin reutilizarea cablurilor şi echipamentelor existente, necesită o bună planificare, presupunând mai curând instalarea unei noi reţele. Acestea includ, pe lângă lucrările de instalaţii pentru care este necesară autorizaţia de construire, proiectarea, atât a infrastructurii fizice (tubulatură, camere de tragere), cât şi a reţelei propriu-zise de comunicaţii electronice (cabluri, echipamente), evaluarea şi achiziţionarea elementelor de infrastructură şi de reţea necesare, transportul şi instalarea lor în teren, efectuarea de teste şi măsurători şi, în final, punerea în funcţiune a noului segment de reţea subterană, anterior dezafectării reţelei aeriene, cu scopul păstrării continuităţii furnizării serviciului.

Legea nr. 159/2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice prevede că entităţile care exercită dreptul de administrare asupra imobilelor proprietate publică, inclusiv autorităţile administraţiei publice centrale sau locale, au obligaţia de a publica condiţiile de acces pe aceste proprietăţi, inclusiv tarifele maxime care vor fi percepute furnizorilor de reţele de comunicaţii electronice pentru acest acces.

Asociaţia Naţională a Internet Service Providerilor din România a atras atenţia, recent, asupra consecinţelor intervenţiilor nechibzuite asupra reţelelor aeriene, semnalând că, în ultimele zile, un număr de operatori de telecomunicaţii s-au confruntat cu disfuncţionalităţi semnificative în propriile reţelele din cauza faptului că Primăria sectorului 4 Bucureşti a iniţiat o operaţiune de îndepărtare a reţelelor aeriene pe anumite străzi.

Astfel, primele întreruperi ale serviciilor de comunicaţii (inclusiv voce, Internet, TV) au survenit în noaptea de 19/20 aprilie 2019, iar procesul s-a repetat în noaptea 22-23 aprilie.

În replică, Primăria sectorului 4 consideră „inadmisibil” să existe unii operatori de telecomunicaţii care să nu îşi onoreze obligaţiile legale şi generează, „din vină exclusiv proprie”, întreruperea serviciilor de telecomunicaţii către clienţii lor.

Te-ar mai putea interesa și
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Vânzările de vehicule electrice au crescut luna trecută în Marea Britanie la cea mai mare pondere din ultimii doi ani
Aproape una din trei maşini înmatriculate luna trecută în Marea Britanie a fost complet electrică, producătorii auto continuând să reducă preţurile vehiculelor electrice (EV), pentru a......
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci români, în calificări la turneul de tenis Australian Open
Cinci jucători români de tenis, patru la feminin şi unul la masculin, vor evolua în calificările la simplu pentru tablourile ...
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Republica Moldova și-a dublat capacitatea instalată în fotovoltaic, într-un an. Prosumatorii sunt și aici foarte activi
Moldova și-a extins capacitatea fotovoltaică la 344 MW la 30 septembrie 2024, în creștere de la 185 MW în 2023, potrivit ...
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Temperaturi de până la 17 grade în România, în săptămâna de Bobotează
Vremea se va încălzi la nivelul întregii ţări începând de luni, astfel încât valorile termice se vor situa peste ...