Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anunțat că TAROM a primit undă verde pentru ajutorul de restructurare.
Andrada Ghira - lun, 29 apr. 2024, 15:08
Grindeanu: Comisia Europeană a aprobat astăzi ajutorul de restructurare TAROM

„Valoarea acestuia este de maximum 95,26 milioane euro din care 49,53 milioane euro reprezintă ajutorul individual de salvare acordat în anul 2020 (la care se adaugă dobânzile aferente). TAROM va folosi acești bani pentru: înnoirea flotei de aeronave; optimizarea destinațiilor și politicii comerciale; aplicarea unor soluții pentru eficientizarea activităților de mentenanță a aeronavelor; digitalizarea companiei și îmbunătățirea mediului IT, inclusiv a programelor de distribuție bilete; acoperirea deficitului de lichiditate pentru anul 2024″, a spus ministrul pe pagina sa de Facebook.

Măsurile de restructurare includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane de euro (246,19 milioane de lei) ce reprezintă ajutorul aprobat în 2020 de Comisia Europeană.

Restul banilor, adică 45,77 milioane de euro reprezintă o injecție de capital, bani pe care TAROM îi va folosi să revină pe linia de plutire.

Dar, ajutorul vine cu un cost. TAROM va trebui să reducă din rute și avioane. Asta înseamnă și mai puțini angajați.

„Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi va contribui la menținerea conectivității regionale a cetățenilor și a întreprinderilor din România. În urma investigației noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenței generate de sprijinul public, TAROM își va reduce semnificativ numărul de rute și de aeronave”, spune Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă responsabilă cu politica în domeniul concurenței.

Comisia Europeană a constata următoarele aspecte:

  • Ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetățenii și întreprinderile din România, permițând TAROM să își restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare.
  • Măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultățile financiare ale TAROM, mai ales prin reînnoirea flotei sale învechite și prin reducerea costurilor.
  • Măsurile sunt proporționale, deoarece TAROM aduce o contribuție proprie semnificativă de aproximativ 77,66 milioane euro (381,12 milioane lei) sub formă de venituri din vânzarea de aeronave și dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condițiile pieței.
  • Ajutorul este însoțit de garanții pentru a limita denaturarea concurenței pe piața unică. Printre acestea se numără (i) reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum și a numărului de aeronave și (ii) menținerea unei astfel de capacități reduse, limitând astfel prezența sa pe piață pe întreaga durată a perioadei de restructurare (și anume până la 31 decembrie 2026).

Ministrul a declarat săptămâna trecută că după ce va fi aprobat ajutorul de la Comisia Europeană, TAROM trebuie să intre în reorganizare. Întrebat dacă se vor face disponibilizări, ministrul a răspuns voalat că o companie de dimensiunea TAROM ar trebui să aibă 500-600 de angajați, iar compania are dublu.

„TAROMUL trebuie să intre într-o etapă de reorganizare economică, asta va însemna de multe ori, poate decizii care nu sunt foarte aplaudate, dar absolut necesare daca vrem să salvăm compania. Suntem deschiși la orice fel de propuneri care să ducă la așezarea TAROM pe niște principii economice solide. Nu sunt neapărat în situația de a știi exact, dar pot să vă dau iarăși un exemplu. O companie de mărimea TAROM, care e așezată pe baze economice corecte, are în mod normal, în jur de 500-600 de angajați, din care 90% sunt personal navigant. Noi avem dublu”, a răspuns Grindeanu.

O delegație cu oficiali români s-a deplasat recent în Golful Persic pentru a căuta, printre altele, un investitor pentru TAROM.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...