Grindeanu, despre constructorul Podului de la Brăila: Se joacă cu focul!
„Această istorie, cu Podul de la Brăila, cu descărcarea pe malul tulcean, la Jijila, să știți că-i gata. E o problemă în acest moment. E 99,9% finalizată, acest 0,01% ține de procedura de recepție. În acest moment există o atitudine pe care vreau să și-o îndrepte cei care au realizat această construcție. CNAIR nu poatea recepționa o lucrare care are anumite neconformități. Până nu le vor remedia, nu putem să facem recepția. Se intră într-o zonă de penalități și acele lucruri curg. Dar asta nu înseamnă că nu poate fi dat în circulație acest tronson spre Jijila, cum nu înseamnă că nu poate fi dată în circulație acea dezvoltare rutieră de pe malul brăilean, până la sensul giratoriu și care ar ajuta foarte mult la decongestionarea traficului din Brăila. Această companie, în urmă cu vreo lună și ceva, cam refuză să facă această procedură. Îi atenționez public că e o atitudine pe care nu putem să o acceptăm”, a transmis șeful Transporturilor.
El a subliniat că nu poate accepta ca o lucrare finalizată pe zona rutieră să nu fie folosită. Potrivit lui, constructorul ar refuza darea în trafic din chestiuni birocratice.
„Au venit în România acum 15-20 de ani, dar dacă au venit cu 100 de ingineri, au venit și cu 100 de avocați după ei, ca să ia claim-uri. În acest moment au devenit o practică destul de restrânsă, și au mai rămas doar la una sau două companii. Îi atenționez că se joacă cu focul. Lucrarea este finalizată și pe malul brăilean și pe malul tulcean. Acesta este un lucru care ține în acest moment tot de o practică avocățească, de a câștiga claim-uri în instanță. Haideți să intrăm pe o zonă constructivă”, a îndemnat la final ministrul Transporturilor.
Podul peste Dunăre de la Brăila – cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Uniunea Europeană şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră – a fost inaugurat pe 6 iulie 2023, însă nu toate drumurile de legătură erau finalizate integral.
Valoarea iniţială a proiectului a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, fonduri externe nerambursabile, iar constructorul este asocierea italo – japoneză Astaldi /WeBuild – IHI Infrastructure.
CITEȘTE ȘI: