‘Am discutat, atât agendele bilaterale, cât şi agenda comună europeană. Am reafirmat în aceste întâlniri ceea ce a spus şi domnul preşedinte, dimineaţă, ceea ce am spus şi eu, zilele trecute, şi anume dorinţa ţării noastre de a merge şi a întări proiectul comun european cu toate cele 27 de ţări membre în aceeaşi direcţie, pentru că, împreună, istoria ne arată că suntem mai puternici’, a precizat Grindeanu, într-o conferinţă de presă după reuniunea PES.
Premierul a subliniat că dezbaterile privind viitorul UE, aflate abia la început, vor continua în perioada următoare.
‘Fiecare dintre noi ne-am exprimat punctele de vedere, al nostru este cel pe care vi-l spuneam şi pe care îl susţinem, indiferent că vorbim de Administraţia Prezidenţială, de Guvern sau de Parlament. E un punct de vedere comun al României’, a subliniat Grindeanu.
Întrebat cum este văzută tema Europei cu mai multe viteze de către socialiştii europeni, premierul român a afirmat: ‘Nu pot să spun că există un punct de vedere comun al socialiştilor europeni’. ‘Ceea ce este important e că avea loc această dezbatere, că fiecare ţară are argumente pe fiecare din scenarii, dar nu există în acest moment un punct de vedere comun. Aşa cum vă spuneam, dezbaterile sunt la început şi vor continua’, a arătat Grindeanu.
Prim-ministrul a subliniat că discuţia nu trebuie purtată pe ideea că doar România este împotriva scenariului unei Europe cu mai multe viteze.
‘Noi susţinem întărirea proiectului european în această formă (actuală – n.r.). Pe noi ne interesează, ca ţară, şi nu doar pe noi, ca fondurile de coeziune să rămână o parte importantă a politicii europene, la fel ca şi politica comună agricolă. Sunt lucruri la fel de importante şi, repet, nu e vorba doar de România. (…) Dar, subliniez, dezbaterile sunt la început şi fiecare va avea argumente’, a declarat Grindeanu.
‘Ceea ce ne dorim cu toţii şi ceea ce a spus toată lumea este ca toate cele 27 de state să ajungă să meargă în aceeaşi direcţie şi cu aceeaşi viteză, ca să citez. Fiecare dintre noi ne dorim să ne dezvoltăm, să întărim cât mai mult, să facem parte din tot ceea ce înseamnă politici comune europene’, a subliniat Grindeanu.
Întrebat când a consultat oficial Parlamentul pe tema poziţiei comune Preşedinţie – Guvern – Legislativ privind viitorul UE, premierul a ţinut să precizeze că a văzut declaraţii ale conducerii Camerei Deputaţilor în acelaşi sens ca şi ale preşedintelui, ca ale sale sau ale Executivului pe care îl conduce.
Premierul a mai spus că Guvernul poate fi parte a unor discuţii cu Preşedinţia şi liderii partidelor parlamentare pe tema europeană, întrebat dacă s-a gândit la iniţierea unor discuţii cu actorii politici relevanţi pe acest subiect.
‘Putem fi parte, nu cred că e rolul Guvernului, dar putem fi parte. Eu am avut o întâlnire, aşa cum ştiţi, cu domnul preşedinte, ieri, pentru a avea o poziţie comună, şi acest dialog a fost şi este binevenit. Sigur, dacă dezbaterea aceasta este mai largă este mai bine, Guvernul poate face parte din această dezbatere’, a subliniat Grindeanu.
Prim-ministrul a precizat că va avea discuţii cu şeful statului şi în zilele următoare, ca şi concluzii ce pot fi trase în urma întâlnirilor de la Bruxelles. ‘Şi, mai ales, ca şi strategie pe care trebuie să o urmăm noi ca ţară în spiritul a ce vă spuneam mai devreme’, a susţinut Grindeanu.
Reuniunea şefilor de stat şi de guvern PES a avut loc înaintea summitului Consiliului European de la Bruxelles, programat pentru 9 – 10 martie.