Grindeanu: Guvernul a dat astăzi undă verde reabilitării infrastructurii feroviare din Portul Constanța
Această sumă va fi folosită pentru:
– finanțarea integrală a lucrărilor pe 35 de linii care vor fi eliberate în perioada imediat următoare;
– asigurarea bugetului pentru demararea licitațiilor și pentru contractarea lucrărilor pentru celelalte linii aflate în port;
– plata lucrărilor executate în primele luni după contractare.
Programul de reabilitare are ca scop:
– facilitarea preluării fluxurilor de marfă suplimentare inclusiv a celor provenite din zona de conflict;
– dezvoltarea transportului multimodal, și implicit a activității Portului Constanța, cu efecte imediate pentru susținerea economiei.
Săptămâna aceasta, în cadrul unei întâlniri cu comisarul european pentru Transporturi Adina Vălean, Grindeanu a amintit că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din România a luat încă de la început măsuri pentru asigurarea cât mai eficientă a transportului refugiaților din Ucraina.
„În ceea ce privește transportul de mărfuri am luat măsuri pentru facilitarea fluxurilor redirecţionate din Ucraina către România și Republica Moldova în acest context. A fost realizată liberalizarea transportului rutier de mărfuri între România, Ucraina și Republica Moldova pentru toate categoriile de mărfuri (direct, tranzit, terța țară)”, a spus ministrul Transporturilor la întâlnirea cu comisarul european.
Potrivit lui, în ceea ce privește Ucraina, a fost realizată liberalizarea transportului rutier bilateral și în tranzit de marfă, în prima etapă până la 1 iulie 2022.
„Este în curs de reabilitare în următoarele 100 zile o linie de cale ferată de 5 km cu ecartament lărgit în portul Galați pentru facilitarea accesului direct al trenurilor ucrainene și moldovene și scurtarea timpului de transbordare a mărfurilor. Prin intermediul taskforce-ului la nivelul Guvernului și la nivelul ministerului suntem pregătiți să sprijinim în continuare cu soluții omologii ucraineni și moldoveni, inclusiv pentru asigurarea serviciilor de transport, subiect care preocupă în mod deosebit și România”, a mai spus șeful Transporturilor.
Tot săptămâna aceasta, Grindeanu a mai spus că Portul Constanța a devenit cel mai important port la Marea Neagră. „Fluxul de mărfuri transportate a crescut constant de la declanșarea conflictului din Ucraina iar România are șansă de a valorifica inclusiv potențialul feroviar al portului”, potrivit oficialului de la Transporturi.