‘Susţinem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacităţii de apărare naţională, transformarea, modernizarea şi dotarea corespunzătoare a Forţelor Armate Române, dezvoltarea capabilităţilor pentru contracararea eficientă a ameninţărilor asimetrice şi hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a parteneriatelor strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, creşterea interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere din cadrul NATO şi intensificarea participării la misiunile şi operaţiile din zonele de interes strategic pentru România’, a afirmat Grindeanu, la bilanţul MApN pe 2016.
El a precizat că mediul internaţional de securitate este tensionat, cu ‘o combinaţie îngrijorătoare de riscuri şi ameninţări tot mai complexe’.
‘Reafirm angajamentul ferm al Guvernului pentru realizarea obiectivelor politicii de apărare şi pentru succesul modernizării şi consolidării forţelor armate române. (…) Am înţeles de la bun început că seriozitatea şi credibilitatea noastră trebuie să fie fundamentată pe resurse adecvate’, a spus premierul.
Acesta s-a arătat încrezător că bugetul alocat Apărării va asigura un ‘teren solid’ pentru o modernizare accelerată a Armatei.
‘La nivelul programelor de înzestrare pe care le aveţi în vedere este necesară identificarea şi implementarea
unor mecanisme legislative care să asigure intensificarea colaborării şi implicării operatorilor economici din industria de apărare în realizarea produselor militare’, a transmis Grindeanu conducerii MApN.
Prim-ministrul a apreciat că Armata Română dă dovadă în mod constant de coerenţă şi credibilitate, afirmând că România este un ‘aliat serios’ în NATO.
‘Este foarte important ca eforturile dumneavoastră să fie îndreptate spre promovarea intereselor strategice naţionale la nivelul NATO şi UE, precum şi în direcţia asigurării stabilităţii regionale, în vecinătatea estică, precum şi pentru implementarea Strategiei Globale a UE în domeniul securităţii şi apărării’, a mai spus Sorin Grindeanu.
Pe de altă parte, acesta s-a arătat recunoscător pentru profesionalismul militarilor şi pentru ‘modul exemplar’ în care aceştia îşi fac datoria în teatrele de operaţii din afara graniţelor, dar şi în ţară.
‘Sunteţi un pilon de stabilitate, prin încrederea publică ridicată de care se bucură Armata în societatea noastră. Forţele noastre armate, prin îndeplinirea cu succes a angajamentelor în cadrul organismelor din care România face parte, prin asumarea de responsabilităţi de protecţie şi apărare a spaţiului naţional şi prin participarea la iniţiative regionale de asigurare a unui climat de stabilitate la Marea Neagră, prin toate acestea – am convingerea – contribuie la reasigurarea cetăţenilor noştri că pot avea încredere deplină în Armată’, a precizat premierul.
El a vorbit despre ‘resursa militară extraordinară’ pe care o are Armata şi a exprimat credinţa fermă că printre priorităţile acestui an trebuie să se regăsească şi creşterea calităţii vieţii şi condiţiilor de salarizare a personalului.