„Vă readuc aminte o istorie care merită a fi spusă. Nişte domni, cam acum patru ani, au venit în această clădire, dacă nu mă înşel, şi au semnat un contract. Era prim-ministru un domn Orban, şi alţii pe la Transporturi, şi au semnat un contract cu această companie care s-a dovedit, după ce au trecut alegerile, că nu era viabilă. Era subdimensionat ca şi valoare, subfinanţat. Nu poate să îşi asume nimeni şi nu şi-a asumat nimeni demersul electoral al lui Ludovic Orban din 2020, care a dat bine atunci, probabil, dar care nu putea fi dus la bun sfârşit. Am avut nenumărate discuţii cu domnul Rus (patronul de la Selina, n.n.), în aceşti doi ani şi jumătate, spunând că eu nu pot să oblig oamenii din Ministerul Transporturilor să redimensioneze acest contract când tu ai semnat pe anumite sume de bani în 2020”, a spus ministrul Grindeanu, relatează Agerpres.
În continuarea răspunsului la întrebările jurnaliştilor bihoreni, ministrul a precizat că, drept urmare, contractul s-a anulat, s-a făcut o nouă licitaţie pe care a câştigat-o aceeaşi firmă.
„Are ordin de începere în primăvara anului viitor, ca, până atunci, partea de proiectare şi toate procesele – pentru că sunt ceva procese pe rol între CNAIR şi Selina, Selina contra CNAIR, CNAIR contra Selina să se clarifice şi să poată începe lucrările la acest tronson de la Chiribiş la Biharia. Dar, repet, răul a pornit în urmă cu patru ani, când, dintr-un heirupism că facem cincinalul în patru ani jumate, s-au gândit că dacă semnăm nişte contracte pot fi duse la bun sfârşit şi rezolvate lucrurile după alegeri. Din păcate, şi pentru constructori şi pentru oameni, în primul rând, a fost un demers pe care îl calific acum pur electoral”, a conchis ministrul Grindeanu.
Licitaţia organizată de CNAIR pentru lotul Chiribiş – Biharia, cu o lungime de 28,55 km, în vara anului trecut, a fost câştigată de asocierea firmelor Precon Transilvania din Oradea, controlată de proprietarul grupului Selina, Beniamin Rus, şi Citadina 98 din Galaţi.
Valoarea contractului pentru construirea acestui lot este de 785,215 milioane lei (fără TVA), sursa de finanţare fiind fondurile europene asigurate prin Programul Transport 2021-2027. Pe traseu vor fi construite inclusiv 7 poduri şi 11 pasaje.
Lucrările pe acest tronson al autostrăzii nu au putut fi demarate din cauza mai multor contracte reziliate, începând cu cel încheiat cu firma americană Bechtel, în 2004. Cel mai recent, în 2021, CNAIR a reziliat contractul cu o asociere de firme din grupul Selina, pe motiv că au solicitat suplimentarea valorii contractului cu 326 milioane lei, pentru lucrări de consolidare a solului, ce s-au dovedit necesare şi care au fost au fost apoi totuşi introdus în caietul de sarcini.