El anunţă că, în urma unei modificări legislative, firmele vor primi, la rândul lor, „certificate de bună purtare” acordate în funcţie de modul în care antreprenorii respectă, la rândul lor, prevederile contractuale. Primul contract a fost deja reziliat, după adoptarea modificărilor legislative, a spus ministrul Transporturilor.
„În acest moment, ştiţi care sunt claim-urile pe care le-am găsit, dar care au rămas în acelaşi cuantum de când am venit ministru, la CNAIR? Valoarea. Aproape un miliard de euro, astăzi, când vorbim, şi acum şase luni tot pe acolo. Dacă am schimbat ceva, că tot vorbeam despre schimbările pe care le-am propus noi şi care au fost adoptate prin Ordonanţă în urmă cu vreo două luni la legea achiziţiilor publice, dar nu doar la lege, că trebuia să intrăm şi pe Hotărâri de Guvern, era un fel de Ordonanţă-trenuleţ, a fost şi acest aspect. În acest moment faţă de trecut, CNAIR (…) trebuie să emită din trei în trei luni certificate de bună purtare, adică dacă şi-au făcut sau nu treaba, în cele trei luni, cum s-au angajat pe contract”, a spus ministrul, relatează News.ro.
Potrivit lui Grindeanu, în iunie se vor acorda primele certificate conform actului normativ adoptat în urmă cu două luni.
„Pot să vă spun că am făcut prima reziliere, pe tronsonul autostrăzii Transilvania de la Chiribiş la Biharia. Semnat contractul undeva în 2020 într-un context electoral, s-a semnat acel contract şi din 2020 până acum două săptămâni, când au hotărât cei de la CNAIR rezilierea, nu s-a întâmplat absolut nimic. Odată cu rezilierea, să ştiţi că are certificat negativ şi nu va mai putea participa la nicio licitaţie la Ministerul Transporturilor, pe următorii trei ani”, a adăugat Sorin Grindeanu.
Grindeanu a afirmat că la Metrorex există „un cumul de probleme”, el arătându-se sceptic cu privire la posibilitatea companiei de a implementa proiectele prevăzute în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Acesta a arătat că anul viitor, la rediscutarea PNRR, dacă aceasta va avea loc, va încerca redirecţionarea fondurilor propuse pentru metrou către dezvoltarea altor proiecte pentru calea ferată, cel mai probabil, relatează News.ro.
„Acolo e un cumul de probleme”, spune ministrul Transporturilor, în legătură cu metroul de la Bucureşti.
„Săptămâna asta am avut şi grevă la metrou la Bucureşti. Ştiţi ce mi s-apărut ciudat? Nu contest dreptul nimănui de a face grevă. Una din revendicări era ca personalul de conducere să primească 18% în plus, eu nu am mai văzut sindicate să… dar mă rog, nu neapărat asta e marea problemă. Vor angajări şi reclamă faptul că au rămas posturi descoperite, că reţeaua s-a mărit dar personalul nu. Există anumite fundamentări sau argumente din acest punct de vedere. Sigur, salarii mai mari dar ştiţi ce mă deranjează pe mine cel mai mult? Ritmul în care se implementează proiectele, unele dintre ele pe bani europeni, altele pe finanţări japoneze, ritmul în care se implementează aceste proiecte la metrou. În acest moment sunt pesimist vizavi de PNRR pe zona de metrou că se poate realiza”, a afirmat Sorin Grindeanu sâmbătă, la Digi 24.
Acesta a arătat că anul viitor, la rediscutarea PNRR, dacă aceasta va avea loc, va încerca redirecţionarea fondurilor propuse pentru metrou către dezvoltarea altor proiecte pentru calea ferată, cel mai probabil.
„Voi încerca, atunci când vom putea, la anul, dacă vor exista aceste discuţii la PNRR, ca să nu pierdem banii, să schimbăm această chestiune de pe metrou, poate pe calea ferată”, adaugă ministrul Transporturilor.
În ceea ce priveşte proiectului metroului de la Cluj Napoca, ministrul a arătat că discută „aproape săptămânal” cu primarul Emil Boc şi că licitaţia pentru acel proiect este în desfăşurate.
„Ceea ce credeau puţini că se poate întâmpla, se va întâmpla”, a spus Grindeanu, referindu-se la acel proiect.