Grindeanu: Până la finele anului viitor, ANCOM va finaliza tot ceea ce ţine de spectru şi licitaţiile pentru 5G

Economica.net
16 10. 2018
5g_security_56307500

„Până la sfârşitul anului viitor, ANCOM va finaliza tot ceea ce ţine de alocarea de spectru, licitaţii pentru tehnologiile 5G. Ştiu că este un subiect interesant pentru Guvern, mai ales pentru cei care se ocupă cu finanţele ţării, având în vedere că se aşteaptă la venituri importante din partea operatorilor, a celor care vor veni să liciteze pentru spectru, anul viitor. Până acum câţiva ani, când se discuta despre securitate cibernetică, Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii Electronice nu era neapărat un partener care să poată contribui la discuţia în domeniu. Cu toate acestea, lucrurile încep să se schimbe. Evoluţia tehnologică, apariţia IoT, 5G ne fac şi pe noi, reglementatorii, să fim din ce în ce mai atenţi la tot ceea ce înseamnă securitate, integritate a reţelelor şi vulnerabilităţi”, a afirmat Grindeanu.

Acesta a menţionat, totodată, că prioritatea ANCOM este ca România să se afle în prima linie a ţărilor europene care vor implementa noile tehnologii.

„La nivel european, competenţele autorităţilor de reglementare în ceea ce priveşte securitate cibernetică variază foarte mult de la un stat la altul. Cu toate acestea, preocuparea pentru aceste aspecte este prezentă la toţi reglementatorii. Nu întâmplător, BEREC – organismul european care reuneşte autorităţile de reglementare a organizat în primăvara acestui an un seminar pe această temă, împreună cu ENISA – Agenţia Europeană pentru Securitate Cibernetică. România nu este străină de aceste evoluţii. Prioritatea instituţiei pe care o conduc este ca România să se afle în prima linie a ţărilor europene care vor implementa noile tehnologii despre care vorbeam la început, tot ceea ce ţine de 5G. În foaia de parcurs pentru 5G, adoptată de Comisia Europeană, anul trecut, Uniunea îşi propune, ca până la sfârşitul anului 2020, cel puţin un oraş să beneficieze de aceste tehnologii, iar noi facem exact paşii necesari, astfel încât să ne aflăm în prima linie a ţărilor care vor implementa 5G”, a spus oficialul.

Grindeanu a punctat faptul că o primă prezentare a Strategiei Naţionale pentru implementarea 5G ar urma să fie realizată la sfârşitul lunii noiembrie, în cadrul conferinţei anuale a ANCOM.

„Succesul acestui proces nu se reduce doar la suma de bani pe care statul român o va încasa în urma acestei licitaţii. Dincolo de aceste lucruri, e important să gestionăm şi celelalte aspecte, unul dintre ele fiind extrem de important, din punctul meu de vedere, şi anume cum profităm de potenţialul de dezvoltare al acestei noi tehnologii. Tocmai de aceea, la iniţiativa ANCOM, împreună cu Ministerul Comunicaţiilor, am hotărât să avem o Strategie Naţională pentru implementarea 5G. Eu sper că aceasta va fi finalizată în perioada imediat următoare. Îmi permit să dau un deadline: o primă prezentare a acestei strategii să fie făcută la sfârşitul lunii noiembrie, la conferinţa ANCOM. Sper să fie un succes, urmând ca, după aceea, Guvernul să aprobe printr-o Hotărâre această Strategie Naţională”, a menţionat preşedintele ANCOM.

Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică – CERT-RO organizează, în zilele de 16 şi 17 octombrie, cea de-a VIII-a ediţie a conferinţei anuale „Noile Provocări Globale în Securitate Cibernetică’. Evenimentul din acest an, organizat în incinta Bibliotecii Naţionale a României, îşi propune să ofere dezbateri mixte, prezentări şi ateliere de lucru care abordează politici publice şi teme tehnice relevante pentru securitatea cibernetică din spaţiul românesc, european şi global.

Astfel, invitaţii vor avea ocazia să dezbată provocări diplomatice şi juridice în atribuirea incidentelor cibernetice, oferind totodată perspective asupra capabilităţilor şi combaterii ameninţărilor la nivel global.

Potrivit organizatorilor, sesiunile paralele sunt dedicate discuţiilor tehnice asupra celor mai noi tehnologii şi soluţii de securitate cibernetică din domeniul protecţiei infrastructurilor critice, machine learning, investigaţiilor criminalistice şi IoT.

Conferinţa CERT-RO aduce laolaltă experţi în securitate cibernetică, oficiali guvernamentali şi factori de decizie politică, dar şi reprezentanţi ai companiilor private din diferite domenii şi industrii, ONG-uri şi reprezentanţi ai mediului academic.