Gripă aviară înalt patogenă în România. S-a confirmat un prim focar, în Ialomița

14 02. 2022
laying-hens-4133954_960_720

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară a notificat Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) cu privire la confirmarea unui focar de gripă aviară înalt patogenă ( H5N1) într-o exploatație domestică din localitatea Țăndărei, județul Ialomița. Sunt susceptibile de a fi luat boala 65 de păsări domestice dintre care 49 au murit din cauza virusului, iar restul au fost ucise.

Cazul a fost raportat pentru prima dată în data de 10 februarie, iar rezultatele finale ale testelor de laborator, care confirrmă infecțua cu H5N1, datează din data de 11 februarie.

Amintim că la finele lui ianuarie 2022, ANSVSA a anunțat că opt localități din județul Satu Mare, respectiv Boghiș, Domănești, Dacia, Dara, Doba, Oar, Paulian și Traian se află în zona de supraveghere, după depistarea uni focar de gripă înalt patogenă la  de 10km de aceste localități, în Ungaria.

În cazul apariției unor focare, autorităților atrag atenția că trebuie să se respecte cu strictețe proceduri generale și specifice de biosecuritate. Acestea vizează cu precădere  activitatea de dezinfecție, precum și gestionarea substanțelor dezinfectante la nivelul dezinfectoarelor de încălțăminte, de mâini și rutiere de la nivelul exploatației comerciale de păsări, iar eficiența acțiunilor de decontaminare trebuie verificată prin teste specifice cu rezultate conforme.

Totodată, trebuie acordată o atenție specială punctelor cu un grad înalt de risc de pătrundere a virusului, respectiv: împrejmuirea continuă, dezinfectorul rutier (nu se va intra în exploatația comercială înainte de dezinfecția roților, în special partea rulantă a lor, iar ulterior dezinfecției, mijlocul de transport va staționa pe perioada de contact prevăzută în prospectul produsului utilizat), verificarea structurală și operațională a filtrului sanitar, precum și a spațiului SNCU și a spațiului tampon de la intrarea în fiecare hală/adăpost.

Se va acorda atenție sporită asupra următoarelor puncte critice de biosecuritate la nivelul fermelor comerciale:

  • Acțiunile de dezinfecție, dezinsecție și deratizare trebuie să fie efectuate sub supravegherea medicului veterinar de liberă practică împuternicit organizat în condițiile legii, cu care proprietarul exploatației comerciale de păsări a încheiat contract oficial, acestea fiind executate de către o unitate autorizată sanitar-veterinar sau de către persoane atestate profesional să execute acest tip de acțiuni.
  • Mișcarea persoanelor în exploatațiile comerciale de păsări se face în mod restrictiv, iar accesul vizitatorilor în zona de producție a exploatațiilor comerciale de păsări este permis numai după o perioadă de așteptare de minimum 3 zile de la ultimul contact cu păsările domestice și sălbatice.
  • Personalului angajat în cadrul exploatației comerciale de păsări nu poate desfășura activități similare în alte exploatații de păsări.
  • Furajele trebuie să provină dintr-o unitate autorizată/înregistrată sanitar-veterinar și trebuie să fie transportate în autovehicule special destinate și înregistrate sanitar-veterinar pentru acest scop.
  • Furajele trebuie depozitate în spații sau containere închise sau ambalate astfel încât să nu fie expuse accesului păsărilor sălbatice, iar restul de furaje rămase în hrănitori sau în conductele de furajare nu trebuie să fie utilizate la seria următoare de păsări.

Gripa aviară nu se transmite la om.