Gripa aviară se întoarce în Europa

Economica.net
13 10. 2014
gaini_pasari_62316300

Germania a notificat vineri, 10 octombrie, Organizaía Mondială a Sănătăţii Animalelor (OIE) cu privire la apariţia unui focar de gripă aviară într-o fermă din districtul Steinfurt din regiunea Münsterland, landul Renania de Nord-Westfalia. Analizele de laborator au confirmat faptul că moartea unei păsări din acea fermă a fost cauzată de infestarea cu virusul slab patogen H5N2. În consecinţă, peste 1.700 de păsări din ferma respectivă, suspecte de îmbolnăcire, au fost sacrificate.

Ultimul focar de gripă aviară Germania a fost confirmat în martie 2014. 

H5N1 în Rusia

Germania nu este singura ţară din zonă care se confruntă în această perioadă cu gripa aviară. Pe 30 septembrie, Rusia a notificat OIE cu privire la moartea a peste 430 de pui, gâşte şi raţe din cauza H5N1, un virus înalt patogen, responsabil de imensele pierderi economice care au afectat Europa, inclusiv România, în perioada 2005-2006. Până acum, în Rusia au fost descoperite două focare de gripă aviară, apărute ca urmare a contactului cu păsări sălbatice infectate.

Rusia s-a mai confruntat cu gripa aviară în 2012.

Gripa aviară de tip H5N1 este o boală care afectează în prezent păsările, atât sălbatice cât şi domestice, din mai multe regiuni ale globului. În UE s-au produs după anul 2006 câteva episoade epidemice care până acum au fost controlate şi limitate cu succes.

Ce se întâmplă în România

România nu a mai avut niciun caz de gripă aviară (H5N2 sau H5N1) din 2006, când industria s-a confruntat cu pierderi economice masive din cauza acestei boli a păsărilor. De atunci, Autoritatea Sanitar Veterinară, în colaborare cu asociaţii de vănători şi pescari şi asociaţii cinegetice, a implementat un program de monitorizare a păsărilor domestice şi sălbatice. Practic, pe tot parcursul anului, medicii veterinari preiau şi analizează probe de la păsările sălbatice descoperite moarte şi trimit datele Comisie Europene, printr-un sistem online.  

 

 

Virusul H5N1 provoacă în principal boala la animale şi nu se transmite cu uşurinţă de la păsări la om.