Gripa aviară a intrat în România. Cum arată piața înainte de H5N8

Economica.net
16 01. 2020
bird_flu_china_69045600

Gripa aviară care tocmai a fost confirmată la o fermă din localitatea Seini, județul Maramureș, a izbucnit într-un moment bun pentru industria cărnii de pui din România, aflată într-un moment cu creșteri ale cifrelor de afaceri și cu planuri de investiții importante. 

Și în România, ca și în restul Europei, crescătorii și procesatorii profită de apetitul mai scăzut pentru carnea de porc, aflată la prețuri istorice, fapt care se observă încă de anul trecut din strategiile jucătorilor de piață. 

Numai dacă ne uităm la producții, conform datelor Comisiei Europene, România a fost anul trecut pe poziția a doua la creștere, după Estonia, cu un plus de 7,6% față de anul anterior (date până în august). De asemenea, conform datelor Eurostat, în 2018 (ultimele date disponibile coroborate de statitica Europeană), România a raportat cea mai mare producție din 2009 și până la acel moment, respectiv 452.500 de tone. Suntem astfel al zecelea producător la nivel UE, în condițiile în care producția statelor membre a fost de 15,2 milioane de tone, iar principalii jucători, Polonia, UK și Franța au reușit împreună peste 40% din producție UE.

Și în 2018, producţia de carne pasăre a crescut cu 11% comparativ cu 2017, până la 452.000 de tone. 

Creșterea se vede și în planurile marilor jucători din industrie. Spre exemplu, Grupul Transavia, cel mai mare producător de cane de pui din România, a ajuns la un business de 158 de milioane de euro în 2018, cu 9% mai mult decât în 2017, în timp ce grupul Agricola Bacău-ajuns în 2019 la rulaje de 161 de milioane de euro- și-a bugetat o investiție de 16 milioane de euro în modernizarea abatorului din Bacău.

În România există un număr de 246 ferme comerciale de găini care produc ouă pentru consum, cu circa 9 milioane de capete.

Ce se întâmplă cu prețurile

Conform ultimelor estimări ale experților europeni, ce nu iau în calul gripa aviară, prețul cărnii de pui nu va înregistra mari fluctuații, în condițiile în care sunt anunțate investiții ce vor duce la creșteri ale producțiilor în acord cu creșterea consumului.

De altfel, dacă ne uităm la datele din prima săptămână a acestui an, reiese că prețul mediu la puiul broiler la nivelul UE a ajuns la 1,85 de euro kilogramul, cu 0,5% mai mult decât cu un an în urmă.

Puiul românesc a început anul cu un preț mediu la poarta fermei de 1,42 de euro, cu 0,8% mai scump decât în perioada similară a lui 2019. După Polonia, suntem astfel țara cu cea mai ieftină carne de pui din UE.

În ceea ce privește prețurile, la ouă, în primele două săptămâni ale noului an, datele Comisiei Europene indică o ușoară scădere în cazul fermelor românești, de 0,1% față de perioada similară a anului trecut, până la 112,3 euro suta de kg, la poarta fermei. Aceasta în condițiile în care, la nivelul UE, prețurile s-au majorat în medie cu 4,4%, până la 135,7 euro suta de kg.

La consumator însă, prețurile lunii decembrie (ultimele disponibile) au fost în România cu 4,9% mai mari decât în decembrie 2018, dacă ne raportăm la prețul în euro, de 121,9 euro suta de kg și de 7,7% dacă ne raportăm la lei (582,6 lei suta de kg).

Amintim că ANSVA a conformat prezența virusului H1N8 la o fermă din localiatatea Seini, județul Maramureș. Conform patronatului din indistria de profil, Uniuniea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), din punct de vedere al pieţei ouălor de consum, aceasta nu poate fi afectată întrucât numărul păsărilor aflate în focare şi în zonele de protecţie şi supraveghere este foarte mic. 

Conform datelor OIE, focarul a fost depistat în data de 13 ianuarie, 18.700 de păsări fiind susceptibile de a fi contractat boala, dintre care aproximativ 11.200 sunt moarte. Restul de 7.500 urmează a fi sacrificate.

Gripă aviară mai există în momentul de față în Polonia, de unde a izbucnit epidemia și în Ungaria unde a fost confirmat un focar tot în data de 13.