Proiectul imobiliar CityZen din București al Speedwell este întârziat cu un an și jumătate. Demolarea turnului Griro mai așteaptă

Dezvoltatorul belgian Speedwell spune că este în întârziere cu proiectul imobiliar CityZen de pe terenul Griro din București, dar se uită în continuare și spre ale orașe pentru noi achiziții. Mai mult decât atât, sunt în vizor și țările vecine.
Andrada Ghira - mie, 02 aug. 2023, 22:14
Proiectul imobiliar CityZen din București al Speedwell este întârziat cu un an și jumătate. Demolarea turnului Griro mai așteaptă

Dezvoltatorul Speedwell, care a cumpărat în urmă cu aproape doi ani nouă hectare din terenul fostei fabrici Griro, așteaptă avizul de oportunitate de care are nevoie pentru elaboarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiectul-gigant de 500 de milioane de euro.

În plus, compania are din luna iunie autorizația de demolare a turnului Griro, dar deocamdată nu va trece la aceste lucrări, până nu avansează cu procedura de autorizare a proiectului.

„Calendarul nostru este în ceață. Suntem întârziați cu un an și jumătate față de planurile inițiale și nu avem niciun răspuns de la Primărie. Nu am crezut că vom obține mai repede autorizația de demolare decât avizul de oportunitate (n.r. – necesar în procesul de obținere a PUZ, după care urmează obținerea avizului preliminar, a arhitectului și în final, avizul primarului)”, a declarat pentru Economica.net Jan Demeyere, cofondator și partener Speedwell.

Autorizația de demolare este valabilă 12 luni și poate fi prelungită cu încă un an.

Turnul Griro, pe care îl văd toți cei care ajung cu trenul în București, a fost dat în folosință în 1968 și era una dintre cele mai moderne clădiri de la acea vreme. Azi a ajuns o ruină, la fel și mare parte din hale. Alex Iacob a publicat înm urmă cu doi ani, pe Reptilianul, fotografii cu starea turnului.

„Terenul a fost dezmembrat în mai multe bucăți, am făcut studii istorice, știm ce clădiri putem păstra, dar și care sunt afectate structural. Turnul va fi demolat și, sperăm noi, să-l înlocuim cu un nou punct focal al zonei”, ne-a mai declarat Demeyere.

Finalizarea Master Planului, care a durat opt luni, este semnat de arhitecta italiană Paola Vigano, cea care împreună cu soțul ei, Bernardo Secchi, au fondat Studio, unul dintre cele mai apreciate studiouri de urbanism din lume. Designul proiectului a fost semnat de arhitecții români de la ADNBA.

Demeyere, arhitect la bază, spune că a fost încântat când Nicușor Dan a câștigat fotoliul de primar al Bucureștiului, însă după ani de blocaj din cauza suspendării PUZ-urilor, crede că „se joacă cu o industrie și îi ajută de fapt pe cei care construiesc prost”.

Întârzierea în obținerea avizelor și blocajul urbanistic i-a făcut pe investitorii belgieni să nu se mai uite la București pentru noi investiții, deși a apărut o oportunitate la doi pași de terenul Griro.

Atelierele CFR Grivița S.A. urmează să scoată la vânzare un teren de 30.000 de mp, chiar în continuarea Griro, deținut de Speedwell. „Dacă aveam proiectul CityZen demarat, cumpăram terenul”, spune cu regret Demeyere.

Speedwell se uită și la vecinii noștri pentru investiții

În timp ce CityZen, proiectul de la Griro, e blocat, compania a făcut achiziții de noi terenuri în alte orașe din țară.

Dezvoltatorul va cumpăra terenul fabricii de pantofi Tino din Brașov, de pe strada Avram Iancu, chiar de lângă magazinul Kaufland, iar până la sfârșitul anului viitor estimează că se va finaliza concursul de arhitectură pentru viitorul proiect de pe terenul fostei fabrici de textile 1 Iunie din Timișoara, achiziționat recent.

La începutul acestui an a cumpărat teren și în Corbeanca, acolo unde planurile sunt de a construi peste 200 de vile, în urma unei investiții de 70 de milioane de euro.

„Din fericire, avem investitori care cred în România, în Europa de Est și vor să-și plaseze banii în proiecte imobiliare de calitate. Locuim aici de luni până vineri și suntem cei mai buni ambasadori. Dar, înghețarea unui oraș va avea și efecte. Potențialul e mare, dar investitorii ne întreabă unde mai putem merge. Ne uităm și la alte țări, unde autoritățile nu reacționează la fel”, a mai declarat pentru Economica.net Jan Demeyere.

Compania are terenuri pentru dezvoltare a 4.000 de apartamente, iar proiectul CityZen este unul care se întinde pe o perioadă de cinci până la zece ani. În portofoliul Speedwell se află Record Park în Cluj-Napoca, The Ivy, Triama Residence, MIRO, The Meadows, CityZen și SpacePlus în București, PALTIM în Timișoara și Riverside City în Râmnicu-Vâlcea, cu investiții de 1,2 miliarde de euro. 

 

Te-ar mai putea interesa și
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la COmisia Europeană
Marcel Ciolacu: Planul pentru reducerea deficitului va fi mai întâi prezentat coaliției și după aceea va fi trimis la ...
Preşedintele Partidului Social Democrat Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă, la Cornu, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a prezentat încă planul de măsuri pentru reducerea......
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de dolari compania Global Infrastructure Partners
Autoritățle americane și-au dat acordul pentru ca gigantul american BlackRock să poată prelua pentru 12,5 miliarde de ...
Comisia Federală de Reglementare a Energiei din Statele Unite a aprobat vineri tranzacția prin care fondul american de ...
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Chrysler va rechema în service aproximativ 1,2 milioane de mașini din SUA din cauza unei probleme la sistemul ABS
Marca de automobile Chrysler, deținută de grupul Stellantis, recheamă aproximativ 1,2 milioane de vehicule din SUA din ...
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Goldman Sachs se așteaptă ca OPEC+ să-și crească producția începând cu luna decembrie
Banca americană Goldman Sachs a anunțat vineri că și-a ajustat estimările privind producția de petrol realizată de ...