Gruia Stoica, proprietarul GFR, adus încătuşat la DNA. Doru Boştină a primit interdicţie de a părăsi ţara

Economica.net
29 01. 2014
gruia_stoica_proprietarul_granpet_73019000

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus cu cătuşe la mâini, miercuri seară, la sediul central al DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie.

Omul de afaceri Gruia Stoica ar fi minţit procurorii anticorupţie atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citaţiei pentru audieri, că nu se află în Bucureşti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat, miercuri, în baza unui mandat de aducere.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri Gruia Stoica este cercetat pentru cumpărare de influenţă şi a fost citat de procurorii DNA pentru a se prezenta la sediul Direcţiei, unde urmau să-i fie aduse la cunoştinţă învinuirile din dosar.

Potrivit aceloraşi surse, citaţia a fost trimisă la adresa de domiciliu din Bucureşti a omului de afaceri, însă acesta nu s-a prezentat la audieri, motivând că nu s-ar afla în Capitală.

Sursele citate susţin că Stoica i-ar fi minţit pe anchetatori când le-a spus că nu este acasă, DNA deţinând dovezi în acest sens.

În acest context, anchetatorii au hotărât emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.

La sediul DNA, procurorii l-au audiat, miercuri seară, şi pe avocatul Doru Boştină, fără a se preciza deocamdată în ce calitate dă declaraţii acesta.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), adus miercuri seară la sediul central al DNA, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, potrivit unor surse judiciare.

Sursele citate au mai spus că Stoica a fost adus la DNA încătuşat şi escortat de poliţişti, cu mandat, demersul având scopul de a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că omul de afaceri ar fi vizat într-un dosar legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia.

Procurori ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie au descins anterior, tot miercuri, la Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu, de unde au ridicat mai multe documente depuse pentru o licitaţie chiar cu o jumătate de oră înainte deschiderii ofertelor.

Conform unor surse din cadrul companiei energetice, procurorii anticorupţie au ridicat plicurile în care erau depuse ofertele CFR Marfă şi ale Grupului Feroviar Român, valoarea estimată a contractului fiind de circa 48 de milioane de euro.

Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut să cumpere pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă, însă tranzacţia nu s-a finalizat.

Vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie 2013, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.