Gruia Stoica: Voi da statul în judecată. Contractul de privatizare a CFR Marfă nu precizează un termen concret

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul GFR, a declarat miercuri seară, pentru AGERPRES, că în contractul de privatizare a CFR Marfă nu există niciun termen concret privind plata întregii sume de bani şi finalizarea tranzacţiei, ci doar precizarea că acest lucru trebuie să se întâmple după avizul Consiliului Concurenţei.
Economica.net - joi, 10 oct. 2013, 04:15
Gruia Stoica: Voi da statul în judecată. Contractul de privatizare a CFR Marfă nu precizează un termen concret

‘Conform contractului de privatizare a CFR Marfă pe care l-am semnat, eu trebuie să plătesc banii după avizul Consiliului Concurenţei. Nu există niciun alt termen concret în contractul de privatizare în ceea ce priveşte finalizarea tranzacţiei. Nu ştiu de ce a apărut termenul de 60 de zile în Hotărârea de Guvern. Vânzătorul (Ministerul Transporturilor – n.r.) ar fi trebuit să coreleze Hotărârea de Guvern cu contractul de privatizare’, a precizat Stoica.

El a subliniat că, în cazul în care luni, 14 octombrie, Ministerul Transporturilor va anunţa că procesul de privatizare a eşuat, GFR va acţiona în instanţă statul român.

‘Mă voi consulta cu avocaţii şi ne vom îndrepta (în instanţă – n.r.) să ne recuperăm pierderile. Ce vină am eu că vânzătorul nu a corelat Hotărârea de Guvern cu contractul de privatizare?’, a arătat omul de afaceri.

Potrivit acestuia, nu a existat până acum nicio tranzacţie în România sau în Uniunea Europeană unde cumpărătorul a achitat banii înainte de avizul autorităţii de concurenţă.

‘Legislaţia europeană spune clar: nu se face niciun transfer fără avizul Consiliului Concurenţei, abia atunci facem şi plata. Nu s-a întâmplat niciodată în istoria României sau a Uniunii Europene să se plătească banii fără avizul Concurenţei. Eu am banii, dar pentru a-i plăti, trebuie ca vânzătorul să-şi îndeplinească obligaţiile contractuale. Ce să fac, să pun acum 200 de milioane de euro şi, dacă peste cinci luni Consiliul Concurenţei dă aviz negativ, cine plăteşte comisioanele la bănci?’, a mai spus Stoica.

Întrebat cât de mare este riscul ca procesul de privatizare să fie declarat eşuat luni, Stoica a răspuns că nu ştie.

‘Dacă nu se va prelungi termenul, luni tranzacţia va pica. Eu acum stau, aştept şi mă uit să văd până unde ne putem juca. Dacă vă uitaţi în istoria AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului n.r), o să vedeţi că aceasta n-ar fi prima prelungire, ci s-au dat ‘n’ prelungiri. Nu ar fi o prelungire pentru mine, ci pentru CFR Marfă’, a adăugat omul de afaceri.

Potrivit Hotărârii de Guvern 526/2013 privind aprobarea condiţiilor principale din contractul de privatizarea a CFR Marfă, GFR trebuie să achite întreaga sumă de bani în termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a actului normativ, termen care se împlineşte pe 13 octombrie. În caz contrar, contractul de privatizare se desfiinţează de plin drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere, fără orice altă formalitate prealabilă şi fără intervenţia instanţei.

Ministerul Transporturilor a iniţiat o hotărâre de Guvern prin care termenul ar fi trebuit decalat până pe 20 decembrie, însă proiectul nu a fost discutat în şedinţa Executivului de miercuri.

Potrivit unui comunicat al ministerului remis luni, proiectul de act normativ care vizează prelungirea termenului pentru finalizarea privatizării CFR Marfă asigură parcurgerea perioadei necesare pentru completarea de către GFR a documentelor depuse la Consiliul Concurenţei şi înregistrarea diminuării capitalului social al transportatorului feroviar de marfă, lucruri care exced termenul legal stabilit pentru finalizare prin H.G. nr. 526/2013, respectiv data de 13 octombrie 2013.

Mai exact, pe lângă avizul Consiliului Concurenţei, o altă procedură trebuie îndeplinită până la finalizarea tranzacţiei, respectiv transferul unor active non-core de la CFR Marfă către alte companii din subordinea Ministerului Transporturilor. Conform Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, acest lucru poate fi realizat abia la două luni de la decizia AGA.

Vineri, Grupul Feroviar Român a anunţat că a plătit până acum 30 de milioane de euro pentru achiziţia CFR Marfă şi va achita diferenţa până la 202 milioane de euro ulterior avizului Consiliului Concurenţei.

Potrivit Legii concurenţei, Consiliul trebuie să decidă în 45 de zile de la primirea documentaţiei complete dacă avizează concentrarea economică sau dacă deschide o investigaţie asupra efectelor pe care tranzacţia le-ar putea avea în piaţă. În cazul în care decide să deschidă o investigaţie, Consiliul are la dispoziţie cinci luni pentru a da un verdict.

Te-ar mai putea interesa și
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar companiile care solicită totuși în instanță să se supende executarea,......
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Nicuşor Dan: Consiliul General – acord pentru modernizarea sistemului de iluminat în şapte zone din oraş
Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) şi-a dat acordul pentru proiectul privind modernizarea şi eficientizarea ...
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Lasconi: I-am transmis lui Iohannis că mandatul lui s-a încheiat şi trebuie să-şi dea demisia
Preşedinta USR, Elena Lasconi, a declarat că la consultările la Cotroceni i-a comunicat preşedintelui Klaus Iohannis ...