Potrivit unui comunicat al ASF remis, joi, AGERPRES, specialiştii celor două instituţii au discutat recent proiectele prioritare ale anului 2016 aferente sectorului de instrumente şi investiţii financiare.
‘A fost luată decizia înfiinţării unui grup de lucru consultativ comun care să elaboreze o serie de materiale referitoare la modificările legislative necesare pentru dezvoltarea pieţei autohtone de capital. Un prim proiect, la care vor lucra specialişti ai Autorităţii şi reprezentanţi ai industriei de asset-management din România, este cel al legii privind fondurile de investiţii alternative, care trebuie finalizat în primăvara anului viitor’, se arată în comunicatul ASF.
De asemenea, în cadrul unui alt grup consultativ comun se va lucra la nivel de experţi la definitivarea proiectului de normă referitor la pregătirea profesională a specialiştilor care activează în cadrul pieţelor financiare non-bancare. A fost subliniată, cu această ocazie, necesitatea implicării – atât a specialiştilor din cadrul ASF, cât şi a organizaţiilor profesionale din piaţa de capital – în dezvoltarea unor programe de educaţie financiară de lungă durată.
ASF este instituţia care autorizează, reglementează, supraveghează şi controlează entităţile care activează pe piaţa financiară non-bancară din România. Înfiinţată în 2013 prin preluarea şi reorganizarea tuturor atribuţiilor şi prerogativelor Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) şi Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), ASF contribuie la consolidarea unui cadru integrat de funcţionare şi supraveghere pe trei pieţe care însumează peste 10 milioane de participanţi.